Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,096 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Poloha bábätka

    , Autor: Toscana

    Dobrý deň pán doktor,
    mohli by ste mi prosím poradiť, či je v poriadku ak bábo je v brušku priečne, ale ako keby v jednej polohe už vyše mesiaca a pól s tým, že hlavičku cítim stále na tom istom mieste ako hrbolček. Je to tak v poriadku, že hlávka ostáva v jednej polohe po tak dlhý čas?
    Vopred veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, plod môže v maternici zaujať viacero možných rôznych postavení a polôh, niekedy plod počas tehotenstva vystrieda viacero polôh alebo postavení, niekedy je v jednej dlhšiu dobu. Nemusíte sa obávať. Čo sa týka priečnej polohy, je neporoditeľná, v prípade pretrvávania priečnej polohy je nutné ukončiť tehotenstvo cisárskym rezom.

Podobné otázky

  • Priečna poloha bábätka a spánok na boku

    , Autor: Lub1a

    Dobrý deň p. doktor, chcem sa vás opýtať na odporúčanie ohľadom spánku. Som na začiatku 36tt a bábätko má stále nestabilnú polohu. Už bolo otočené dole hlavou na kontrole v 33tt, no teraz je zase priečne. Kope napravo, hlavičku vydúva na ľavom boku. Tehotenstvo je bez problémov, no ťažkosti prichádzajú, keď idem spať alebo ležím. Na chrbte spať nemôžem, raz som tak zaspala a ostalo mi dosť nevoľno. Občas v noci sa pretočím na chrbát, no potom sa vrátim na bok. Na boku zase cítim nepohodlie, lebo malá vykopáva a ráno sa budím s úplne deformovaným bruchom. Zároveň mám strach, či ju v tejto polohe nejako nestláčam.

    Môžem jej nejako ublížiť, ak spím na ľavom boku, kde ma uloženú hlavičku? Predstavuje v tejto polohe spánok na bokoch nejaké riziko pre dieťa?

    Ďakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevoľnosť pri ležaní na chrbte je spôsobená syndrómom dolnej dutej žily, čo je v tomto týždni tehotenstva pomerne časté. Ležaním na boku plodu neublížite, ani ho netlačíte. Nemusíte sa obávať. Maternica je pevný ochranný obal a plod dobre chráni pred vonkajšími vplyvmi. Môžete pokojne spať na boku, či v polohe, ktorá Vám najviac vyhovuje. Ak bude plod aj naďalej uložený v priečnej polohe, tehotenstvo bude ukončované plánovaným cisárskym rezom.

  • Poloha bábätka v 25tt

    , Autor: 7lucia77

    Dobrý deň, dnes som bola na ultrazvuk 3D/4D bábätko malo hlavičku ako je pravá strana mojej panvy a skrivalo si ju ručičkou, všetko je v poriadku, len sa bojím ohľadom toho že od začiatku tehotenstva som absolvovala asi 5 UTZ a na každom má stále hlavičku schovatu úplne na boku aj keď som sa pretočila na ľavú stranu alebo ma podložili vankúšom stále ju tam mala.. je to prosím v poriadku? Pred tým tehotenstvo mi vyvolávali pôrod v 18 tt kvôli vývojovej vade (acranius) a tiež sa bábätko držalo v tejto istej polohe.. ohľadom toho je to v poriadku len mam strach prečo sa tam stále drží.. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak boli výsledky všetkých vyšetrení v poriadku, nevidím dôvod sa znepokojovať. Chápem, že po predchádzajúcej zlej skúsenosti máte obavy. Niekedy je plod v maternici vidieť lepšie, takže je možné urobiť aj 4D snímku tváre, je vidieť aj pohlavie plodu, no v niektorých prípadoch sa dieťa po celý čas schováva. Plod v maternici si často cmúľa prst. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Poloha babätka KP

    , Autor: Malanta

    Dobrý deň, som v 37 tt a pri poslednom ultrazvuku bola poloha babätka ešte KP - rada by som sa opýtala či je možné vyskúšať cviky, ktoré by mohli pomôcť k jeho otočeniu keď mám zavedený pesar? (viem, že to nie je zaručené a aj vzhľadom k môjmu týždňu tehotenstva, ale ak je to možné aspoň by som to vyskúšala)
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, osobne si myslím, že sa plod už neotočí, hoci šanca je vždy, hoci malá. Existujú cviky, ktoré však nie sú zaručené a vo Vašom prípade asi ani veľmi vhodné. Keďže však nepoznám všetky okolnosti ani informácie, neviem sa bližšie objektívne vyjadriť.

  • Poloha bábätka v brusku

    , Autor: Šiška18

    Dobrý den,dá sa nejakými cvikmi ovplyvniť otočenie bábätka hlavičkou smerom nadol?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, sú popisované rôzne cvičenia a metódy, ktoré môžu prispieť k zmene polohy plodu, nie sú však zaručené a väčšinou, hlavne v posledných týždňoch tehotenstva, už plod nemá dostatok miesta na zmenu polohy.