Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
8,431 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Vaginalny ultrazvuk

    , Autor:

    Dobry den pan doktor,

    absolvovala som gynekologicke vysetrenie na pohotovosti, nakolko som spadla a bala som sa o babo. Osetrujuca lekarka mi spravila aj vaginalny ultrazvuk a tu nastava moja dilema. V miestnosti bolo pritmie a pred vysetrenim som sa snazila zamerat na sondu ci je pouzita nejaka latexova ochrana (snazim sa davat na toto pozor) ale nebolo dobre vidiet. Po vysetreni som doktorku sledovala ci teda stiahne ochranu zo sondy a ona jednoducho utrela sondu papierovou utierkou bez pouzitia akejkolvek dezinfekcie a vratila spat do stojanu a odisla, kym som sa obliekala. Predomnou tam bolo niekolko pacientok z pohotovosti na uvedenom vysetreni a mam opodstatnenu obavu ci som nieco nemohla chytit, ak takto postupovala pri vsetkych. Vycitam si, ze som sa drzo nespytala, ci pouzila ochranu, ale clovek to berie ako samosrejmost predsa, nie to este na porodnom oddeleni. Uz s tym asi nic nenarobim, ale mam neskutocnu obavu. Co mozem robit pan doktor? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, štandardne sa pred vaginálnym ultrazvukovým vyšetrením aplikuje priamo na sondu gél a nasadí sa latexový kondóm, na ktorý sa ešte môže aplikovať gél. Tak by to malo fungovať na všetkých ultrazvukových pracoviskách. Nemuseli ste postrehnúť zosunutie kondómu. Keďže som ale pri vyšetrení nebol, neviem sa Vám bližšie vyjadriť. Aby ste boli kludnejšia, môžete si realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom. Užívať môžete aj vaginálne probiotiká.

Podobné otázky

  • Uhniezdenie vajíčka

    , Autor: Viki505

    Dobrý deň
    Chcela by som sa na niečo opýtať. S priateľom sa snažíme o bábätko. Pohlavný styk bol len raz, 07.11. V sobotu, 24.11. som si robila test a bol pozitívny. Dnes, 28.11. mi môj gynekológ robil vaginálny ultrazvuk a zobral krv na hcg. Tvrdil, že ešte nič nie je vidieť, pretože plod ešte nie je uhniezdený v maternici. Zistil mi akurát cystu. Chcem sa opýtať, je naozaj možné, že plod ešte nebol dnes uhniezdený aj napriek tomu, že od soboty mám 5 pozitívnych testov a že od možného oplodnenia už prešlo 21 dní? Alebo sa lekár mýlil a k uhniezdeniu už prišlo? Kedy podľa vás mohlo dôjsť k uhniezdeniu vajíčka, ak posledná menštruácia začala 25.10 a jediný pohlavný styk bol 07.11.? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v tak nízkom predpokladanom týždni tehotenstva na ultrazvuku ešte nemusí byť vidieť nič, dôležitá je hodnota beta HCG a dynamika jej rastu, ako aj kvalita USG sondy. Ak viete presný deň oplodnenia, vychádza to na 3 týžden. Zárodok môže byť už uhniezdený v dutine maternice ale nemusí ho byť vidieť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • tehotenstvo

    , Autor: norek

    Dobrý deň pani doktorka,chcela by som sa informovať, či sa v 5-6 tyž.tehotenstva robí vaginálny ultrazvuk na potvrdenie tehotnosti a vylúčenie mimomaternicového tehotenstva.
    Je možné, aby po vaginálnom USG došlo k porušeniu a následnéhu potratu?
    Ďakujem za odpoved,Norek.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    štandardne áno, aby sa potvrdilo či je gravidita vnútri maternice a nejedná sa o mimomaternicoví tehotenstvo.
    Vaginálny ultrazvuk však určite nespôsobuje potrat či prerušenie tehotenstva, ak som teda správne pochopila vašu otázku.

  • UZV

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň pani doktorka, chcem sa opýtať: som v 10 tt, škodí častý UZV cez pošvu?
    Ďakujem
    KOvacova

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    neviem čo myslíte celkom presne pod pojmom "častý" vaginálny ultrazvuk, niekedy je nutné naozaj časté vyšetrenie aby sa stanovila diagnóza. Negatívne účinky ultrazvuku na plod nie sú známe. Ak ide o zavedenie infekcie, v dnešnej dobe je to skôr rarita, kedže sa dodržiavajú presné pravidlá ultrazvukovania, sterility a antisepsy.