Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,100 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Skracovanie krcka

    , Autor: Marci85

    Dobry den. V 21. tt mi bola nameraná cervikometria 23mm. Gynekológ mi predpísal utrogestan, vaginálne. Je táto liečba bezpečná a nevyhnutná? Samozrejme som PN a kludovy režim.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Utrogestan je aj vo forme vaginálnych kapsúl používaný ako progesterónový blok. Cervikometria 23 mm ešte nehovorí nič o prípadnom otváraní sa (funnelingu). Keďže nepoznám všetky výsledky vyšetrení, ako ani informácie či okolnosti, nevie sa bližšie vyjadriť. Liečba Utrogestanom je bezpečná a podľa môjho názoru aj nevyhnutná. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • skracovanie krčka

    , Autor: Karin1032024

    Dobrý den, som v 28tt a minuly tyzden stredu mi dr. na kontrole povedala že mam skrátený krcok (aj mi dost tvrdlo brucho, ale ine bolesti. a problémy som nemala len tvrdnutie) a ze musim ist do nemocnice. tam som bola od 14.12-17.12.. dávali mi tam infúzie a 3x denne som brala magnosolv a 1x denne vecer utrogestan do posvy. v nemocnici mi brucho uz netvrdlo no ked ma pustili domov aj napriek tomu ze som mala kľudnejší rezim, tak mi znova tvrdne. isla som dnes k dr naspat a vravela ze maternica aj cervix niesu az tak zle a ze mam pokračovať s liekmi, no mne sa nezdá to tvrdnutie..ked lezim je to ok a ked sa postavim je to brucho tvrdšie a citim taky tlak. na ultrazvuku mi ukazovala dnes nejake mieri ( ani mi to veľmi nevysvetlila) a tam boli ze 43mm ( asi toho krčka) a minulý tyzden som aj dostala foto krčka kde je napisane 27.22mm..CS minulý tyzden som mala 2.
    Myslite ze ked budem mat pokojovy rezim a brať ďalej lieky môžem s babom vydrzat aspon o nieco dlhšie? Dr povedalaa ze aj som chudá tak citim viac tie pohyby ale tie stahy keby “rodim” su take ze mi tak vypukne von brucho.. to nemam len mi stvrdne a neviem uplne co robiť pretože mna v nemocnici ani nevysetrovali len dávali infúzie a počúvali srdce bábätka.. Ale inak babo ma vraj 1100g(zevraj to je v pohode váha) a pohyby citim.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, občasné pobolievanie podbruška, hlavne po stranách, ako aj pichanie v pošve, je najčastejšie spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Maternica sa zväčšuje každým dňom. Ak ste chudá, prípadne ste v minulosti prekonali zápaly v malej panve, môžete zväčšovanie maternice pociťovať intenzívnejšie. nepoznám však výsledky vyšetrení, nálezy, ani ďalšie okolnosti, preto je iba na základe Vami napísaných údajov ťažké sa objektívne vyjadriť. Neviem či je 43 mm celková dĺžka krčka alebo aj funkčná dĺžka. Taktiež neviem, čo znamená hodnota 27.22 mm, či to je funkčná dĺžka, či je prítomné vnútorné otváranie krčka, tzv. funneling, ... Ak v kľudovom režime nemáte ťažkosti, dodržujte kľudový režim. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Silny kasel

    , Autor: Adkapuf

    Dobry den som v 19tt tehotenstva a stale kaslem uz 12 den. Macm antibiotika Zinat500 ale aj to na moje zelanie lebo nemala som ani cpr z kvapky krvi vysoke.Kazdopadne sa chcem opytat ci kasel ako taky nema vplyv na babo pripadne jeho srdiecko alebo takto. Boli ma uz cele brucho ako kaslem je to neprijemne lebo sa bojim o plod. Moze stale kaslanie a tym napinanie brucha nejako ovplyvnit plod? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jedná o dlhšie trvajúci kašeľ, na ktorý Vám nezaberajú bežné voľnopredajné preparáty, bude vhodné realizovať pneumologické vyšetrenie. Záleží aj od príčin a charaktere kašľa. Dôležitý je dostatočný príjem tekutín, vhodné sú aj mukolytiká. Skúsiť môžete aj voľnopredajné cmúľacie tabletky proti kašľu, bylinkové čaje, napríklad Tatranskú prieduškovú zmes. Za normálnych okolností kašľanie nespôsobuje otváranie, či skracovanie krčka. Za niektorých okolností však častý dusivý kašeľ môže mať vplyv na vnútorné otváranie krčka maternice. Ak boli výsledky vyšetrení, ako aj USG v poriadku, nemusíte sa obávať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného lekára, ktorý stanoví ďalší postup, prípadne Vás odošle na ďalšie potrebné vyšetrenia k ďalším špecialistom.

  • Drazdivy kasel v 2trimestri

    , Autor: Adkapuf

    Dobry den,
    som presne na konci 17tt tehotenstva. Som na marodke kvoli krvacaniu a castemu spineniu. Mam uz 5 dni drazdivy suchy kasel. Pijem repikovy caj,lipovy caj, robim si cibulovy sirup a potom v lekarni som si kupila Stopkasel a lisajnikovy sirup. Teraz uz aj troska vykasliavam ale hlien je priezracny. Stale ma ako keny steklilo dole v krku. Ked tolko drazdivo kaslem cele dni nemoze to uskodit babatku? Uz neviem co by mi mohlo pomoct.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jedná o dlhšie trvajúci kašeľ, na ktorý Vám nezaberajú bežné voľnopredajné preparáty, bude vhodné realizovať pneumologické vyšetrenie. Záleží aj od príčin a charaktere kašľa. Dôležitý je dostatočný príjem tekutín, vhodné sú aj mukolytiká. Skúsiť môžete aj voľnopredajné cmúľacie tabletky proti kašľu, bylinkové čaje, napríklad Tatranskú prieduškovú zmes. Otázne je tiež, či u Vás nie je potrebné užívanie antibiotík. Za normálnych okolností kašľanie nespôsobuje otváranie, či skracovanie krčka. Za niektorých okolností však častý dusivý kašeľ môže mať vplyv na vnútorné otváranie krčka maternice. Ak boli výsledky vyšetrení, ako aj USG v poriadku, nemusíte sa obávať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného lekára, ktorý stanoví ďalší postup, prípadne Vás odošle na ďalšie potrebné vyšetrenia k ďalším špecialistom.

  • Plodová voda

    , Autor: Dada31

    Dobrý deň pán doktor.
    Momentálne som podľa UZV 35+2, v 29 týždni som bola hospitalizovaná kvôli zníženému prociťovaniu pohybov, pri vyšetrení mi zistili skracovanie krčka najprv na 22 mm neskôr na 8 mm a otvorená voľne pre prst. Mala som nariadený kludovy režim, Utrogestan 200mg 2x1, magnezium 3x2 plus magneziové infúzie, počas hospitalizácie som dostala aj kortikoidovu terapiu v 29 týždni. Po mesiaci ma prepustili domov s tým aby som pokračovala v terapii. Po prepustení som sa hlásila u obvodného gynekológa ktorý nameral krčok 25 mm a mala som pokračovať v liečbe a kľudovom režime.
    V piatok večer som si našla viac mokrú vložku ako zvyčajne a doma som mala Temešvaryho roztok od môjho gynekológa tak som vložku otestovala a tá ozelenela. Dala som si novú vložku a išla do nemocnice. V nemocnici všetky testované vložky vyšli negatívne, na UZV sa doktorke nezdalo, že by bolo menej plodovej vody tak mi urobili ster tampónom z klenby, ktorý vyšiel pozitívny na plodovú vodu, napojili ma na CTG vyšetrenie ktoré vykazovalo kontrakcie. Po troch hodinách sa ale kontrakcie skončili a bola som kontinuálne napojená na CTG ktoré bolo v poriadku a dostala som infúziu magnezia. Po troch hodinách ma doktorka vyšetrila bola som otvorená na 2 cm a ma hospitalizovali. Dostávam antibiotika Penicilín každých 6 hodín. Utrogestan a magnezium mám momentálne vysadené a dostávam len tie antibiotiká a povedali mi, že budeme čakať či sa to rozbehne alebo ešte vydržíme a že sa to považuje, že tá plodová voda odteká. Včera mi testovali jednu vložku lebo som mala pocit že mi niečo stále tečie a bola aj mokrá len pri testovaní vyšla tiež negatívna. Včera večer som dostala nepravidelne bolesti a začala som mať taký svetlohnedý výtok, ktorý pretrváva doteraz a bolesti raz sú raz nie. O všetkom som informovala lekára ten tvrdí, že máme len čakať. Krvné výsledky na zápal sú zatiaľ v norme každý deň. Chcem sa spýtať na Váš názor, súhlasíte s takýmto postupom liečby. Dá sa považovať že mi plodová voda odteká z toho steru tampónom keď vložky vychádzajú negatívne? Nemôžu tie antibiotika nejakým spôsobom mať zlý vplyv na bábätko? Je možné že plodová voda trochu odtečie a potom nie, momentálne mám ten výtok a ťažko sa mi identifikuje či mi tečie aj voda. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa u Vás o tzv. ventilový odtok plodovej vody, kedy jednorázovo odtečie malé množstvo plodovej vody, následne sa otvor v plodových obaloch pritlačí a akoby zaslepí a voda netečie. Ste v týždni tehotenstva, kedy sa ešte jedná o hraničný predčasný pôrod, ale je to určite lepšie, ako by ste boli v 29. týždni tehotenstva. Podávanie antibiotík je v tomto prípade štandardné a má za úlohu predísť rozvoju infekcie, takže antibiotiká majú dobrý vplyv na plod. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná.

  • Skracovanie krčka

    , Autor: Michaelita

    Dobrý deň, pán doktor,
    som v 10+1tt. Od začiatku tehotenstva mám problém so streptokokom. Beriem duphaston a doktorka mi kázala brať len probiotiká Gynophilus. Niekedy je môj stav lepší, inokedy zasa nie. Chcem sa spýtať nemôže streptokok uškodiť tehotenstvu, prípadne spôsobiť potrat, či predčasný pôrod alebo skracovanie krčka maternice? Na poslednej poradni mi doktorka krcok nevyšetrila (13.6.2023) a ďalšia poradňa je až 6.7.2023. Obávam sa či sa nemôže stať niečo zlé, prípadne ako zistím, že sa mi krcok skracuje a mám vyhľadať lekára?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v prvom trimestri sa o skracovaní krčka ešte nedá hovoriť. Táto situácia v I. trimestri nemôže nastať. V prvom trimestri sa liečba, pokiaľ pacientka nemá žiadne ťažkosti, prípadne prínos neprevyšuje riziko, nenasadzuje. Ak ste GBS pozitívna, teda máte pozitívny nález na prítomnosť Streptococcus agalactiae, znamená to pre Vás to, že počas pôrodu sa budú profylakticky podávať antibiotiká. Dá sa preventívne nasadiť liečba v II. trimestri, na vyššie spomínaný postup počas pôrodu to však vplyv mať nebude. Aj keď budú ďalšie výtery z pošvy na Streptococcus agalactiae negatívne, berie sa to, že ste GBS pozitívna. Počas tehotenstva stačí mať pozitivitu iba raz. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa a pri ťažkostiach alebo nejasnostiach ho navštívte, prípadne kontaktujte.