Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,677 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Uzivanie liekov

    , Autor:

    Dobry den pan doktor. Som v 12 tt, od 7 tt kvoli spineniu mi lekar nariadil uzivanie duphastonu ( 2 tbt denne) a 1x denne anopyrin. Pri kontrole v 12 tt mi odporucil (aj napriek tomu ze uz nespinim) uzivanie duphastonu do 16 tt. Avsak zabudla som sa ho spytat na uzivanie anopyrinu. Moj lekar je PN a bohuzial, neviem sa dopatrat k tomu, ci mam anopyrin aj nadalej uzivat s duphastonom alebo nie. Nerada by som ublizila nejako dietatku, preto by som vas chcela poziadat o radu ohladom uzivania tohto lieku.
    Dakujem za vasu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ste prakticky ešte na začiatku tehotenstva. Duphaston, ako aj Anopyrin užívať môžete. Na Anopyrin si však dávajte pozor, úžívajte ho do ukončeného 34. týždňa tehotenstva, ak bude ďalej liečba nevyhnutná, odporúčam užívanie nízkomolekulárneho heparínu. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Alergia

    , Autor:

    Pan doktor som v 1 trimestri tehotenstva a v obdobi august september trpim alergiou. Nie je to vsak nic hrozne dokazem vydrzat bez nosnych sprayov a podobne lieky. Chcela by som sa spytat moze moze alergia poskodit plod ak to nijak neliecim len póihujem doma a vela pijem? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak sa jedná o nepatrné príznaky alergie, nie je potrebné užívanie liekov. Vplyv na plod to nemá, nemusíte sa obávať.

  • Pichanie v pravom boku

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor,
    Som v 25tt a včera som začalo veľmi pichať v pravom boku od podbruška až do krížov. Bola som na vyšetrení u môjho gynekológa a ten mi vravel, že je vsetko v poriadku, krcok uzavretý 38cm. Následne má poslal na chirurgiu aby mi vylúčili zápal žlčníka, slepaka. Na chirurgii mi spravili vyšetrenie a zistili, že zápal to nebude a pichli mi injekciu Analgin proti bolesti, že vraj v tehotenstve sa môže, ťa bolesť ustúpila, ale na internete som čítala, že Analgin počas tehotenstva sa nemôže. Teraz sa obávam či sa touto injekciou nemohlo ublížiť bábätku.

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Analgin je obdoba Novalginu. Analgin sa nemá podávať do 12. týždňa tehotenstva a v III. trimestri. II. trimester, v ktorom ste aj vy, je optimálnejší na užívanie liekov. Jednorazové podanie lieku vplyv na plod nemá. Nemusíte sa obávať.

  • skreslene hodnoty na tehotenskom teste

    , Autor:

    Dobry den, moze uzivanie liekov Norprolac a Euthyrox skreslit vysledky tehotenskeho testu? Test mi vysiel dvakrat pozitivne, menstruacia meska 10 dni. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, liečba hyperprolaktinémie nemá vplyv na výsledok tehotenského testu. Test si zopakujte pri meškaní menštruácie 14 dní, prípadne pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý jednoznačne potvrdí alebo vylúči tehotenstvo.

  • Tripple test

    , Autor:

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať, či môže krvácanie v tehotenstve (bez zistenej príčiny) a užívanie liekov dicynone asi 10 dní ovplyvniť výsledky tripple testu, keďže som tieto lieky brala zhruba v období kedy sa brala krv. Alebo to nemá žiadny vplyv na tieto testy. Mala som veľmi zlé výsledky, ale doktor zatiaľ na sone problém nevidel. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, užívanie Dicynone nemá vplyv na výsledok Tripple testu.

  • tehotenstvo

    , Autor: luocka

    dobry den, ponarodeni mojej dcerky mi bol nasadeny antiepileptika tegretol 200 mg, beriem 1 tabletku denne, chcely by sme druhe dietatko... Tieto lieky beriem uz 5 rokov... ak by som otehotnela, moze mi taketo dhodobe uzivanioe lieku mat vplyv na vyvoj dietata??? Ak by som otehtonela, tak by som ten liek mohla aj nadalej uzivat, alebo ho vysadit??? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    u detí mamičiek s diagnostikovanou epilepsiou, ktoré v tehotenstve užívali akúkoľvek antiepileptickú liečbu bolo preukázané zvýšenie rizika vzniku vývojových chýb a malformácií. Jednoznačný dôkaz zo štúdií však doteraz pokiaľ viem chýba. Je to otázka na neurológa, či je možné u Vás vysadiť liečbu. Dôležité je tiež, kedy ste mali posledný záchvat a tiež dávkovanie lieku. Podľa dávkovania, ktoré píšete si skôr myslím, že liek užívate preventívne a v najmenšom možnom množstve, ale nemôžem sa vyjadrovať o veciach z odboru neurológie, to mi neprináleží. Každopádne je najprv rozumné sa porozprávať s neurológom. Tehotné ženy s epilepsiou je nutné liečiť s vysokou opatrnosťou a zvážiť prínos a potrebu liečby oproti možným rizikám. Dlhodobo užívané lieky, ktoré sa užívajú pred tehotenstvom a je možné ich pred tehotenstvom vysadiť, zásadný vplyv na tehotenstvo nemajú. Rozhodujúci vplyv má užívanie liekov v čase otehotnenia a v tehotenstve, hlavne počas I. trimestra.