Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Placenta

    , Autor: Svetlana

    Dobry den, dnes som bola na kontrole, som na konci 19.tyzdna, doktoe mi napisal do správy placenta ZS 36mm od vnutornej branky, chcela som sa spytat, ci je tato hodnota v danom tyzdni v poriadku? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ste ešte v týždni tehotenstva, kedy nemusí nižšie uložená placenta ešte nič znamenať. V nasledujúcich týždňoch, ako sa bude maternica zväčšovať, sa placenta ešte môže vytiahnuť. Nemusíte sa znepokojovať. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Hematóm

    , Autor:

    Dobrý deň, pán doktor spravil sa mi retroplacentárny hematóm, veľkosť 11mm v 13tt. Krvácala som tmavohnedým výtokom, nie veľa. Druhý deň od krvácania drobné špinenie, tiež do hneda. Vylučuje sa ten hematóm z tela a vstrebáva sa? Mám strach.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva je spôsobené tvorbou budúcej placenty, tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom (budúcou placentou). Špinenie tmavou krvou alebo hnedý výtok značí starú krv, teda pravdepodobne sa vyplavuje a pomaly vstrebáva hematóm. Odsledujte si to, nemusíte sa však obávať. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Žlté teliesko

    , Autor:

    Dobrý deň
    Dr mi nasla 13 dpo teda 1 deň pred MS na ultrazvuku vysokú sliznicu a žlté teliesko
    Tehotensky test slabšie pozitívny ale krvný ešte nízke hcg
    Povedala ze mam prísť o týždeň
    Kedy zaniká žlté teliesko?
    Môžem byť tehotná?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za normálnych okolností vzniká po ovulácii, pri ktorej nedôjde k oplodneniu k vzniku žltého telieska, ktoré sa asi po 14 dňoch zanikne a zmení sa na biele teliesko. Ak však dôjde po ovulácii k oplodneniu a žena otehotnie, žlté teliesko pretrváva prvé dva mesiace, produkuje progesterón. Následne jeho funkciu preberie placenta. Tehotenský test nemá zmysel realizovať skôr ako na 14. deň meškajúcej menštruácie. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Nizko položená placenta

    , Autor: iny

    Dobry den, chcela by som sa spýtať, či môže nízko položená placenta, kúsok nad krčkom maternice spôsobovať - pri státí a chôdzi tvrdnutie brucha, tlaky v podbrušku?
    Rychlou chôdzou prakticky chodit ani nemozem, takmer stale lezim, tiez nemozem dvihat tazke veci, dlho stáť, vstavat musim pomaly kvoli bolesti podbruska- pri zmene polohy. Som v 19tt, problem na poradni okrem nizsie polozenej placenty nebol. Doktor mi povedal, ze take bolesti su normalne, no nemyslim si. Prosim Vas, je to podla Vas v poriadku? Tvrdnutie tlaky v podbrusku pri tak malej namahe? Uzivam magnezium 3x2, som po sekcii 6 rokov.
    Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemyslím si, že placenta Vám spôsobuje opisované ťažkosti. Občasné tvrdnutie podbruška a tlaky sú pomerne časté, súvisia s rastom maternice, pripadne s možnými zrastmi po cisárskom reze. Takto sa Vám ale bližšie objektívne vyjadriť neviem.

  • Biometria plodu

    , Autor:

    Dobrý deň,dnes mi boli robené prietoky a biometria plodu na základe toho že sa pani doktorke zdal na minulotýždňovej poradni plod menší. Dnes mi by som mala byť podľa 1.screeningu 26+6 no na dnešnom meraní prietoky v norme ale biometria ma znepokojuje aj keď pani doktorka vravela že je to ok.
    Placenta fundus až PS BPD 62(25+3) HC 244(26+4) A.C. 199(24+4) FL 49(26+4) EFW 819g .
    Chcem sa opýtať je to v norme na na 26+6 týždeň ,keď tie týždne podľa meraní tak skáču ? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, hodnoty plodu sú v norme. Až odchýlka viac ako 4 týždne by sa považuje za patologickú a vtedy treba vylúčiť vnútromaternicové zaostávanie plodu v raste a placentárnu nedostatočnosť. Pri akýchkoľvek nejasnostiach sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov.

  • Dvojičky 36tt

    , Autor:

    Dobrý deň, bola som hospitalizovaná v 35+5 tt s dvojičkami monochoriales biamnales, pretože som začala mať pravideľné kontrakcie a otvárať sa. V nemocnici povedali že je to ešte nízky týždeň a je nutné podať 3 dávky kortikosteroidov. Pokračovanie postupu pôrodu mi teda utlmili no aj napriek tomu som mala stále bolesti a sťahy maternice. Podali mi všetky 3 dávky kortikosteroidov, no naďalej mi pôrod tlmia, a to som akt. 36+0 a deti majú jednu placentu z toho mám najväčšie obavy, keďže tá placenta starne. Dokazala som pochopiť tlmenie kvôli injekciám na pľúca, ale nerozumiem prečo v tom naďalej pokračujú keď pôrod sa mi prirodzene začal a určite nie bez dôvodne. Čo si myslíte vy? Dokedy je vhodný takýto postup? Ja sa nechcem dostať k akútnej sekcii keď nebodaj začnú problémy.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, po ukončenom 36. týždni tehotenstva s dvojičkami sa môže plánovať elektívny cisársky rez alebo pri začatí pôrodnej činnosti a možnosti rodiť spontánne podľa okolností, výsledkov a nálezu sa pôrod netlmí. Keďže nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, USG s vaginálnych nálezov, ani bližšie informácie a okolnosti, takto sa nemôžem bližšie objektívne vyjadriť. Pri akýchkoľvek nejasnostiach sa nebojte pýtať lekárov zdravotníckeho zariadenia, v ktorom ste hospitalizovaná. Tí najlepšie poznajú všetky informácie a výsledky a najobjektívnejšie sa môžu a vedia vyjadriť.