Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
8,356 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Podozrenie na mimomaternicové tehotenstvo

    , Autor:

    19.9.2019 som dostala poslednú menštruáciu. 30.9.2019 a 8.10.2019 sme mali nechraneny styk s manželom. 11.10. do 13.10 som slabo spinila. 19.10. som urobila digitálny tehotensky test s výsledkom 2-3+. 23.10. som začala špiniť tak som vyhĺadala gynekológa, ktory ma vyšetril a nakoĺko na sone nič nevidel tak mi zobral hcg s výsledkom 299. 25.10.2019 som začala mierne krvacať. Na ďalší deň som mala ako keby menštruačné bolesti. Mierne som krvacala aj s kuskami. Toto trvalo iba jeden deň potom som iba špinila. 29.10 som vyhladala gynekológa a som mu povedala že som krvacala aj s kuskami. On po vyšetreni mi povedal že neni vylúčený potrat. Po odobratí hcg však neklesalo ale stuplo. 31. 10. som mala hcg už 900, avšak aj so špinením.1.11.2019 som mala hcg 1400, a dva dni na to kleslo na 1390, avšak 5.11.2019 hcg vyskočilo na 1900. Zatiaľ na sone doktor nevidel plod ako ani gestačny vačok. Má podozrenie na mimomaternicové tehotenstvo. Bolesti nemám a už ani nešpiním. Pociťujem občas akoby mierne akoby menštruačné bolesti krížov.
    Moja otázka znie tak že či môžem dúfať ešte že sa plod objaví v maternici,a keby sa objavil či to ešte môže byť zdravé tehotenstvo?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nepoznám všetky okolnosti ani všetky informácie, takže sa neviem objektívne vyjadriť. Na základe dynamiky beta HCG ako aj kliniky u Vás nie je vylúčené ani mimomaternicové tehotenstvo. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Áno, je možné, že ste normálne tehotná a zárodok sa nachádza v maternici. Treba to však odsledovať. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa alebo gynekologickú pohotovosť.

Podobné otázky

  • Nizke HCG

    , Autor: babyka10

    Dobrý deň, chcela by som vedieť Váš názor. 17.7. som mala poslednu menštruáciu( takže podla poslednej ms by som mala byt v 5t 6d), zistila som že som tehotná z tt, mala som aj mierny hnedý výtok. 4dni po očakávanej ms, som začala mierne krvácať, tak sme išli na pohotovosť, kde mi dali kanavit(inj), na ultrazvuku ešte nič nevideli, a krvácanie hneď v ten deň prestalo, už som mala len slabý hnedý výtok. 18.8. mi brali krv a mala so HCG 128, o 2dni som mala 190 a 25.8. bolo 465(tu stále nebolo na ultrazvuku nič vidieť) tak ma gynekologička poslala na prijem do nemocnice pre podozrenie na mimomaternicove tehotenstvo. Chcela by som sa spýtať či je stále možnosť normálneho tehotenstva aj pri takom malom raste hcg, keď stále na ultrazvuku nieje nič vidieť. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tehotenstvo by malo byť viditeľné pri hodnotách HCG nad 1000IU /L ,
    zatiaľ musíte len čakať ako sa situácia vyvinie
    s pozdravom

  • Poškodená placenta

    , Autor: kurciatenko

    Dobrý deň prajem,
    som druhý krát tehotná,prvé tehotenstvo prebiehalo bez akýchkoľvek problémov, len nakoľko bolo bábätko veľké 4350g, bola vykonaná sekcia. Od začiatku druhého tehotenstva ma sprevádzajú problémy, najprv podozrenie na mimomaternicové tehotenstvo, cista na vaječníku, kde bolo zároveň aj žlté teliesko, takže som mala kľudový ražim aby náhodou cista nepraskal, potom by údajne odumrel aj plod. Aj počas kľudového režimu som mala slabé krvácanie a kŕče. Mala som nasedený dufaston a asorutin. Po 12 týždni prestalo j krvácanie, bolesti ešte občas mávam. V 13 týždni som bola na prvom veľkom one kde mi doktor povedal, že vyzerá že sa plod vyvíja normálne ale placenta prerastá cez krčok maternice, čo sa zrejme upraví mám na placente malú cistu a vrchná tretina placenty ma odlišnú štruktúru čo môže byť spôsobené tým, že som mohla prekonať ochorenie ako vyrózu alebo podobne. Opäť som chorá, mám kašel a vykašliavam hlieny. A mám obavy či sa nemôže placenta ešte viac poškodiť a ovplyvniť alebo poškodiť vývoj plodu. Moja sestra má DMO a viem čo to je mať v rodine veľmi postihnuté dieťa teda mám z toho veľké obavy.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    isteže, každé ochorenie v tehotenstve nie je priaznivé, najrizikovejšie obdobie je však do 12 týždňa gravidity, kedy má už plod vyvinuté všetky orgány a jeho organogenéza je plne dokončená. Skúste ochorenie čo najdôkladnejšie preliečiť, určite ho nezanedbajte ale nemusíte sa zbytočne obávať. Väčšina tehotných prekoná počas tehotenstva nejaké ochorenie, ale pokiaľ je preliečené včas a neprejde do závažnejších celkových ochorení nie je dôvod na obavy. Držím palce!