Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,096 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Podozrenie na mimomaternicové tehotenstvo

    , Autor: Dalenka

    19.9.2019 som dostala poslednú menštruáciu. 30.9.2019 a 8.10.2019 sme mali nechraneny styk s manželom. 11.10. do 13.10 som slabo spinila. 19.10. som urobila digitálny tehotensky test s výsledkom 2-3+. 23.10. som začala špiniť tak som vyhĺadala gynekológa, ktory ma vyšetril a nakoĺko na sone nič nevidel tak mi zobral hcg s výsledkom 299. 25.10.2019 som začala mierne krvacať. Na ďalší deň som mala ako keby menštruačné bolesti. Mierne som krvacala aj s kuskami. Toto trvalo iba jeden deň potom som iba špinila. 29.10 som vyhladala gynekológa a som mu povedala že som krvacala aj s kuskami. On po vyšetreni mi povedal že neni vylúčený potrat. Po odobratí hcg však neklesalo ale stuplo. 31. 10. som mala hcg už 900, avšak aj so špinením.1.11.2019 som mala hcg 1400, a dva dni na to kleslo na 1390, avšak 5.11.2019 hcg vyskočilo na 1900. Zatiaľ na sone doktor nevidel plod ako ani gestačny vačok. Má podozrenie na mimomaternicové tehotenstvo. Bolesti nemám a už ani nešpiním. Pociťujem občas akoby mierne akoby menštruačné bolesti krížov.
    Moja otázka znie tak že či môžem dúfať ešte že sa plod objaví v maternici,a keby sa objavil či to ešte môže byť zdravé tehotenstvo?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám všetky okolnosti ani všetky informácie, takže sa neviem objektívne vyjadriť. Na základe dynamiky beta HCG ako aj kliniky u Vás nie je vylúčené ani mimomaternicové tehotenstvo. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Áno, je možné, že ste normálne tehotná a zárodok sa nachádza v maternici. Treba to však odsledovať. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa alebo gynekologickú pohotovosť.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo?

    , Autor: micka10

    Dobry den, prosim Vas je bezny nalez v 5tt+3 HCG 5900 a nevidiet ani mimomaternicove ani maternicove teh. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri hodnote beta HCG 5900 by malo by byť tehotenstvo vidieť. Ak v dutine maternice nie je vidieť gestačný vačok, je veľké podozrenie na mimomaternicové tehotenstvo. Nepoznám však USG nález, Váš klinický stav, subjektívne ťažkosti, dynamiku beta HCG, ani ostatné okolnosti, preto je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Je však potrebné zvážiť hospitalizáciu za účelom dodiferencovania stavu.

  • Tehotenstvo? Mimomaternicove?

    , Autor: andrea.g

    Dobrý deň chcela by som sa dopátrať k odpovedi ktorú už dlho lustim. Mám 18 rokov a v mojich 16.tich som otehotnela takze za mna mala zodpovednosť ešte stále moja mama s ktorou sme v tej dobe nie dobre vychádzali a hneď po zistení že som tehotna to brala v nie dobrom až nastvanom stadiu. v procese bolo Všetko v poriadku ako má. Bola som v 1. mesiaci. Keď som išla na wc par krat som zahliadol slabé hnedého-cervenkaste spinenie. Raz v noci som vstala na veľkú bolesť krížov. U gynekológa vždy všetko prebiehalo v poriadku no raz z ničoho nič keď som k nemu prišla. Robil mi ultrazvuk. Bola som v 5 týždni. Na snímke ultrazvuku si označil klasicky viditeľný väčší čierny fľak. A hneď po Tom ma poslal do nemocnice s tým že mám mimomaternicove tehotenstvo. V ten deň ma ešte laparoskopicki operovali. Všetko prebehlo v poriadku. Moja otázka znie boli toto podľa vás príznaky mimomaternicoveho tehotenstva? Je možne že všetko bolo ok no po dohode s mojou mamou(ešte vtedy zakanou zástupkyňou) mi bolo pobedane že mám mimomaternicove tehotenstvo a bola som poslaná na odber laparoskopicki? Do teraz žiaľ Neviem či tomu veriť alebo to bolo dohodnuté keďže sa s p. gynekológom dobre poznali už niekoľko rokov. Mohol ma poslať na laparoskopicke odobratie po súhlase/ dohody mami aj ak bolo všetko v poriadku? Alebo toto naznačovalo naozaj mimomaternicovemu tehotenstvu. Ďakujem za odpobed

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri mimomaternicovom tehotenstve sa realizuje laparoskopia a väčšinou sa odoberajú vajíčkovody. Laparoskopicky sa obsah dutiny maternice neodstraňuje, maternica sa pri vnútromaternicovom tehotenstve, či už pri potrate alebo interupcii čistí zospodu. Ak by Vám v nemocnici potvrdili normálne tehotenstvo, laparoskopia by sa určite nerobila. Predpokladám teda, že ak sa realizovala laparoskopia a odobral sa jeden z vajíčkovodov, muselo sa jednať o mimomaternicové tehotenstvo. Ak sa aj vyjadrí podozrenie na mimomaternicové tehotenstvo a laparoskopicky sa nepotvrdí (neodoberie sa vajíčkovod, ani iná štruktúra) a dôjde k poklesu beta HCG, jedná sa najpravdepodobnejšie o spontánny potrat. Viac sa Vám však neviem vyjadriť.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Raďa

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať ohľadom mojej tehotnosti. Moja posledná menzes bola 30.8.2020. Dňa 16.9 som bola na preventívnej prehliadke a moja gynekologička na Sone videla malý tmavý fľak, nevedela identifikovať čo to môže byť. Zobrali mi krv a hcg som mala 12 000. Dňa 20.9 som začala jemne spiniť tak som išla na pohotovosť a tam mi lekár povedal ze vidí prázdny gestačný vak a ak je tam plod tak je to David Copperfield alebo Chuck Norris a že v pondelok mám ísť ku svojej a dohodnúť si kyretáž. Dňa 22.9 som bola u svojej lekárky a zobrali mi iba krv a hcg bolo 33 000 a na sono mám prísť 12.10. Cítim sa momentálne dobre jedine mám nevoľnosti ako pri bežnom tehotenstve, len sa bojím aby som niečo nezanedbala. 29.2.2020 som potratila v 24. tt (pravý uzol na pupočniku a žiadna genetická vada) tak to nechcem podceniť. Mám ešte 7 ročného syna ale s iným partnerom. Neviem čo si mám o tom myslieť. Ďakujem za radu. Prajem pekný zvyšok dňa.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak dochádza k zvyšovaniu beta HCG, jedná sa o žiadúce tehotenstvo, nemáte žiadne ťažkosti a nie je podozrenie na mimomaternicové tehotenstvo, je možné počkať, stav odsledovať a skontrolovať USG nález a beta HCG. V skorých začiatkoch tehotenstva nemusí byť USG nález jednoznačný, záleží aj od toho, kedy došlo k oplodneniu, či bol menzes pravidelný, ... Ak však na kontrolnom USG nebude vidieť štruktúry plodu, s najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o anembryomollu, teda patologické tehotenstvo a bude nutná revízia dutiny maternice. Postupujte podľa odporúčaní lekárov.

  • Nizke HCG

    , Autor: babyka10

    Dobrý deň, chcela by som vedieť Váš názor. 17.7. som mala poslednu menštruáciu( takže podla poslednej ms by som mala byt v 5t 6d), zistila som že som tehotná z tt, mala som aj mierny hnedý výtok. 4dni po očakávanej ms, som začala mierne krvácať, tak sme išli na pohotovosť, kde mi dali kanavit(inj), na ultrazvuku ešte nič nevideli, a krvácanie hneď v ten deň prestalo, už som mala len slabý hnedý výtok. 18.8. mi brali krv a mala so HCG 128, o 2dni som mala 190 a 25.8. bolo 465(tu stále nebolo na ultrazvuku nič vidieť) tak ma gynekologička poslala na prijem do nemocnice pre podozrenie na mimomaternicove tehotenstvo. Chcela by som sa spýtať či je stále možnosť normálneho tehotenstva aj pri takom malom raste hcg, keď stále na ultrazvuku nieje nič vidieť. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenstvo by malo byť viditeľné pri hodnotách HCG nad 1000IU /L ,
    zatiaľ musíte len čakať ako sa situácia vyvinie
    s pozdravom

  • Poškodená placenta

    , Autor: kurciatenko

    Dobrý deň prajem,
    som druhý krát tehotná,prvé tehotenstvo prebiehalo bez akýchkoľvek problémov, len nakoľko bolo bábätko veľké 4350g, bola vykonaná sekcia. Od začiatku druhého tehotenstva ma sprevádzajú problémy, najprv podozrenie na mimomaternicové tehotenstvo, cista na vaječníku, kde bolo zároveň aj žlté teliesko, takže som mala kľudový ražim aby náhodou cista nepraskal, potom by údajne odumrel aj plod. Aj počas kľudového režimu som mala slabé krvácanie a kŕče. Mala som nasedený dufaston a asorutin. Po 12 týždni prestalo j krvácanie, bolesti ešte občas mávam. V 13 týždni som bola na prvom veľkom one kde mi doktor povedal, že vyzerá že sa plod vyvíja normálne ale placenta prerastá cez krčok maternice, čo sa zrejme upraví mám na placente malú cistu a vrchná tretina placenty ma odlišnú štruktúru čo môže byť spôsobené tým, že som mohla prekonať ochorenie ako vyrózu alebo podobne. Opäť som chorá, mám kašel a vykašliavam hlieny. A mám obavy či sa nemôže placenta ešte viac poškodiť a ovplyvniť alebo poškodiť vývoj plodu. Moja sestra má DMO a viem čo to je mať v rodine veľmi postihnuté dieťa teda mám z toho veľké obavy.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    isteže, každé ochorenie v tehotenstve nie je priaznivé, najrizikovejšie obdobie je však do 12 týždňa gravidity, kedy má už plod vyvinuté všetky orgány a jeho organogenéza je plne dokončená. Skúste ochorenie čo najdôkladnejšie preliečiť, určite ho nezanedbajte ale nemusíte sa zbytočne obávať. Väčšina tehotných prekoná počas tehotenstva nejaké ochorenie, ale pokiaľ je preliečené včas a neprejde do závažnejších celkových ochorení nie je dôvod na obavy. Držím palce!