Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Magnerot

    , Autor: sfrenky

    Dobrý deň , chcela by som sa opýtať, som v 32 týždni beriem železo a potom po 3hod magnerot ktory beriem 3x do dňa po 1tablete, chcem sa opýtať.ohladom toho magnerotu či môžem brať ešte takú dennú dávku ,bola som včera na poradni a zabudla som sa lekára opýtať či ju už netreba znížiť, od ktorého tyzdna sa magnerot znižuje poprípade vysadzuje ? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užívajte MagneROT v dávke 3x1 tbl do ukončeného 34. týždňa tehotenstva. Potom ho môžete postupne vysadiť, užívať týždeň v dávke 2x1 tbl p.o. a následne úplne vysadiť.

Podobné otázky

  • Krčok v 26tt

    , Autor: Lauri23

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať pri akej dĺžke ide o skrátený krčok v 26tt.
    Bola som na poradni kde mi namerali 25mm dĺžku krčka a povedali že je v poriadku všetko.
    Následne kvôli alergickej reakcii som bola u iného gyne o 2 dni neskôr, kde mi robili kontrolné sono a povedali že mám krčok skrátený na 25mm a nasadili progestanelle a magnerot.
    Chcem sa teda spýtať, či je to v poriadku dĺžka alebo je to už rizikové.
    Ďakujem za Vašu radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, do úvahy sa berú viaceré okolnosti. Nie je podstatná iba samotná dĺžka krčka maternice, ale aj to, či je prítomný tzv. funneling (vnútorné otváranie krčka), či sa mení krčok napríklad pri zakašľaní, … Na 25 mm krčok v 26 týždni tehotenstva by som aj ja nasadil progesterónový blok a mangezioterapiu, ktorá Vám aj bola nasadená. Ak sa krčok neotvára, ani zvonku, ani zvnútra a nemáte žiadne ťažkosti, bolesti, časté tvrdnutie podbruška, či krvácanie, nemusí sa jednať o rizikové tehotenstvo. Je však potrebné nález pravidelne sledovať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Uzivanie horcika a zmena preparatu

    , Autor: annie1234

    Dobry den pan doktor,

    som v 27.tyzdni tehotenstva, od zaciatku uzivam horcik v preparate Magnesii lactas od Galvex 500mg 1x denne, teraz by som rada zmenila preparat na Magnerot 500mg 1x denne. Je bezpecne to urobit ?
    Tiez by som sa chcela s Vami poradit ohladom uzivania horcika v 3.trimestri, je to bezpecne v davke 500 mg 1x denne ? Dakujem .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Magnerot je vhodný preparát. Jedna tabletka denne je minimálne množstvo. Štandardne ženy užívajú magnézium, najmä pri častejšom tvrdnutí bruška, aj trikrát denne, aj v dávke 3x2 tabletky. Do 36. týždňa je to úplne v poriadku. Nemusíte sa obávať.

  • Zvyseny tlak

    , Autor: Kejt85

    Dobry den,
    Od prveho trimestra mam zvyseny tlak a beriem dopegyt 3x1,magnerot a metoprolol 25mg a anopyrin.V 1 trim screeningu mi vyslo zvysene riziko preeklampsie. Pred tehotenstvom som nemala problemy s tlakom. Aktualne som 22+5 a tlak mi celkom skace. Posledne dni ked lezim, tak tlak sa drzi v hodnotach 110/80 ale akonahle doma umyvam riad alebo robim mensie domace prace, zacne sa mi tocit hlava a tlak je cca 130/90. Na interne chodim kazdych 6 tyzdnov ohladom upravy liekov. Myslite si ze je aktualne potrebne navysenie liekov alebo proste mam viac lezat a menej zatazovat telo ked vykonavam aktivitu. Je to nase prve dieta po 5 rokoch a ivf. Velmi sa nan tesime ale zaroven mame velky strach kedy preeklampsia prepukne.
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tlak krvi do 140/90 Torr sa berie ako normálny. Ak máte nasadenú liečbu a tlak krvi sa drží do 140/90 Torr, nie je potrebné navyšovanie liečby. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. To, že máte zvýšenú pravdepodobnosť rozvoja preeklampsie ešte neznamená, že sa tak aj naozaj stane. Stav je potrebné pravidelne sledovať. Do 24. týždňa tehotenstva je pravdepodobnosť rozvoja preeklampsie malá. Neskôr sa u Vás dá realizovať odber krvi na marker preeklampsie sFlt-1/PlGF, ktorý hovorí o momentálnom stave, ako aj o riziku rozvoja preeklamspie v nasledujúcich 4 týždňoch od času realizácie odberu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Magnesii lactas 500mg od Galvexu a Femibion

    , Autor: annie1234

    Dobry den pan doktor,

    od zaciatku tehotenstva ( a vlastne aj dlho pred otehotnenim) uzivam pripravok magnesii lactas 500mg od Galvexu. Momentalne koncim 1.trimester a co sa tehotenskych vitaminov tyka, presla som z Femibionu 1 na Femibion 2.
    Nikdy mi nenapadlo, ze by uzivanie tohto mangezia mohol byt problem, preto som s lekarkou nekonzultovala konkretny typ preparatu ktory uzivam, no nahodne som si precitala pribalovy letak a je tam uvedene, ze sa ma v tehotenstve uzivat iba po porade s lekarom. Myslite, ze mi takato davka magnezia moze uskodit ? Viem, ze femibion 2 (na ktory som teraz presla) obsahuje tiez 75mg magnezia.
    Pred casom som bola tehotna po prvy raz, no tehotenstvo skoncilo MA, v tomto prvom tehotenstve som magnezium vysadila a neuzivala .
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, magnézium nemá zmysel užívať preventívne vo vysokých dávkach. Záleží tiež od týždňa tehotenstva, ako aj od prípadných ťažkostí. 500mg magnézia denne nemá negatívny vplyv na tehotenstvo. Vhodnejší je v tehotenstve skôr preparát Magnerot, prípadne MagneB6.

  • Magnézium po 36tt

    , Autor: Ester123

    Dobrý deň, momentálne som v 35tt a takmer celé tehotenstvo užívam magnerot. 1-2 tabletky pred spaním. Bez neho sa nevyspim, spim max 4 hodiny a potom neviem fungovať, tiež mam silné kŕče v lytkach počas noci a zvyšok dna bolesti v nohách. Viem ze by sa po 36tt nemalo brat magnézium ale neviem si to v mojom prípade predstaviť. Chcem sa spýtať je možné ho nejako nahradiť? (Mávam aj opuchy koncatin od 23tt tak neviem či napr magneziove mineralky by boli ok) Alebo moja dávka je v poriadku aj po 36tt? Nerada by som kvôli tomu prenasala pripadne mala vyvolavany pôrod. A ešte posledná otázka môže sa brat magnézium po porode počas šestonedelia? Alebo to ma vplyv na zavinovanie maternice?
    Vopred ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, magnézium sa do 36. týždňa tehotenstva vysádza v prípade, že ho žena užíva proti tvrdnutiu podbruška. Ak však má žena kŕče, najčastejšie v lýtkach, môžete s užívaním Magnerotu v dávke 1 tableta večer pokračovať, či už v pravidelných intervaloch každý večer, alebo obdeň, či v prípade potreby. Jedna tabletka nie je veľká dávka, ktorá by spôsobila závislosť u plodu.