Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
8,412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Tehotenstvo

    , Autor:

    Dobry den pan doktor dnes som bola na pohotovosti som v 9 tt viem sem tam zakrvacat slabsou krvou alebo hnedy vytok dr mi povedal ze mam hematom 3 mm vravel ze to nejde do sirky ze to neni zavazne ja som sa zlakla lebo na vysku mi to prislo vacsie mam par dni uzivat kanavit 3 krat denne a progesteron tak ako uzivam 1-0-2co si vy myslite aky je vas nazor moze sa to vstrebat? Som sa trosku zlakla dakujem za odpoved kludovy rezim mam a ak zakrvacam mozem uzit kludne 1 tbl progesteron navyse neni to vela? Ascorutin mozem vraj tiez a zas moj gynek. Mi ho necel dat ze v 1 trimestri sa nema uzivat tak neviem z toho vyjst

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, hematóm je malý, zanedbateľný čo sa týka vplyvu na plod. Je vhodnejšie, keď žena zašpiní, ako by sa mala krv hromadiť medzi choriónom, teda budúcou placentou a stenou maternice. Všetky predpísané lieky máte predpísané v štandardnom režime. Progesterón občasne navyše užiť môžete, držal by som sa ale radšej predpísanej schémy a nenavyšoval jeho množstvo. Ascorutin môžete kľudne uživať 1-1-1 tbl, je to voľnopredajný liek.

Podobné otázky

  • Tehot

    , Autor:

    Mohla by byt priatelka tehotna ak som si pred sexom utrel kvapku lasky a bol som na malej ? A roztrhol sa mi kondom ale hned som v sekund...penis vytiahol ?
    Priatelka sa 15 minut po sexe bola okúpať a tam dola sa vyumyvala ? Mohla by byť teh? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vzhľadom k okolnostiam si myslím, že tehotenstvo je veľmi málo pravdepodobné.

  • Krvácanie v 5tt

    , Autor:

    Dobrý deň,

    v tomto cykle mi bol podaný pregnyl a beriem progesterón, tehotenstvo mi bolo potvrdené, hodnota hcg (4-5tt) pondelok 800, neskor (5tt) stvrtok 2008. Na konci 5tt som začala krvácať, žiadne bolesti len podľa mňa silné krvácanie, na pohotovosti lekár videl gestačný vak 7mm, endometrium 18mm. Pichli mi injekciu Dicynone. Krvácanie ustalo, o 2 dni opäť kúsok krvi, v podstate len pri utoeraní na vložke nie je nič. Akcia plodu ešte na konci 5tt, resp 5+2 nebola videteľná, je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, nemusí byť ešte vidieť akciu zárodku. Krvácanie si odsledujte. Môže sa jednať o tvorenie cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Postupujte podľa odporúčaní lekára.

  • Skrátenie krčka - viacplodove tehotenstvo

    , Autor:

    Dobrý deň, rada by som poznala Váš odborný názor na moju situáciu. Momentálne začínam 24tt s dvojvaječnymi dvojičkami. 5 dní dozadu ma hospitalizovali, keďže sme šli na pohotovosť s kontrakciami a silným tvrdnutím bruška. Zistili mi skrátený krčok na 22mm. Krčok je mäkký, vnútorná bránka zatvorená, vonkajšia otvorená. Nasadili mi 4x2tbl magnézia, 2x denne infúzie s magneziom, 2x2tbl vaginálne utrogestan a samozrejme kludovy režim. Po týchto opatreniach mi kontrakcie aj tvrdnutie prestalo, resp sa znížilo na minimum.
    Prvé tehotenstvo bolo tiež predcastne - v 32tt som sa začala otvárať, porodila som ale 34+ zdravého chlapca. Teraz mi robili kultiváciu - negatívne aj zisťovali CRP- nebolo zvýšené. Chcem sa spýtať či je možné za týchto okolnosti donosit deti do nejakého bezpečného týždňa, aj keď som ešte len v 24 tt a už mám komplikácie. Je to veľmi zle? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, viacplodové tehotenstvo je už od samého začiatku rizikové. A čo sa týka datácie tehotenstva, u dvojičiek sa už 36. týždeň tehotenstva berie ako termín. Existuje šanca, že donosíte plody do týždňa zrelosti. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, v ktorom ste hospitalizovaná.

  • Antibiotika a tehotenstvo

    , Autor:

    Dobrý deň, pred par dňami som bola ošetrená na očnom oddelení pre bolesti oka. Diagnoza znela vred na rohovke. Momentálne som v 18tt a mám predpísané kvapkanie antibiotík Tobrex a Vigamox každú hodinu na striedacku. Rada by som sa ubezpečila, že je to bezpečne v tehotenstve, pretože sa veľmi bojím o bábätko.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, čo sa týka lokálne podávaných liekov do oka, ak je to nevyhnutné, používať sa môžu. Vigamox sa môže používať počas tehotenstva, Tobrex iba v nevyhnutných prípadoch, čo Vášmu stavu zodpovedá. Je vhodné, aby sa oftalmológ vyjadril k vedeniu pôrodu, či je nutné viesť pôrod cisárskym rezom. Je to dôležité hlavne pri odosielaní obvodného gynekológa na perinatálne tehotenské poradne do nemocničného zariadenia, kde plánujete rodiť.

  • Kojim a negatívny test

    , Autor:

    Dobry den. Od pôrodu mi prešlo 15 týždňov. Menštruáciu som ešte nedostala a kojím, ale už len občas. Beriem antikoncepciu dessiret. Občas mám pichanie v podbrušku a občasné bolenie krížov a trocha bieleho výtoku na nohavičkách. Robila som si tehu test ale vyšiel negatívny. Robila som si tri dni po sebe a 6 týždňov po sexe, ktorý bol chránený kondómom a nie tabletkami. Je možné, že mám testovať ešte neskôr alebo tehotenstvo je vylúčené?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak boli rôzne tehotenské testy negatívne, aj 6. týždňov po pohlavnom styku, aj na základe Vášho opisu, nemyslím si, že ste tehotná. Pre jednoznačné vylúčenie tehotenstva však musíte navštíviť Vášho obvodného gynekológa.