Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,368 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Menšie bábätko

    , Autor:

    Dobrý deň dnes som bola na poradni po mesiaci. Predtým bola malá menšia v brušku o dva týždne no teraz o tri týždne. Dnes som 36+1
    Ale mala zodpovedá 33+4
    Toto mam dnes zapísané v knižke
    BPD8, 58
    TAD 29.37
    FL 6.50
    Srdce 160
    Cervix dĺžka 25mm
    Placenta grading 1
    RI v a. Umbilicalis 0.68
    SD v a. Umbilicalis 0.84
    Hmotnosť 2252g-s6a
    Zodpovedá 33+4
    Je to prosím v poriadku?
    Mne sa vôbec nepáči ze je zas menšia ako bola...
    Bojím sa aby bola v poriadku.
    Moc ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nepoznám všetky okolnosti, neviem, na základe akých údajov boli stanovované termíny pôrodu, či bol realizovaný aj PTS (prvotrimestrálny screening). Dôležité nie sú len prietoky v pupočníku, ale aj v hlavičke plodu a pomerom týchto dvoch pretokov sa zhodnotí, či sa nejedná o centralizáciu obehu plodu. Ak sa vylúčia všetky možné príčiny zaostávania plodu v raste, skonštatuje sa, že plod je konštitučne menší. Na základe Vami poskytnutých informácii sa neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak sa Vášmu obvodnému gynekológovi niečo nezdá, mal by Vás odoslať na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.

Podobné otázky

  • Oxyphyllin v tehotenstve

    , Autor: Martina87

    Dobrý deň. Chcem Vás poprosiť o Váš názor, respektíve o radu či je naozaj nutné užívať v mojom prípade v tehotenstve oxyphyllin. Som v 32 tt a môj gynekológ mi ho predpísal po tom čo zistil že maličká nemá takú váhu akú by v tomto týždni mala mať (31 tt - 1350g). Zdá sa mi to ale zbytočné pchať do seba nejakú chémiu, veď do pôrodu mi ostáva ešte 8 týždňov a hovorí sa že bábätko zrovna posledné 2 mesiace začína priberať na váhe. Tak teraz neviem čo mám robiť. Či mám ten oxyphyllin užívať alebo nie. Nechcem nič zanedbať ale nechcem ani pchať do seba chémiu keď maličká ešte môže pribrať sama za tých 8 týždňov. Poraďte mi čo mám robiť. Mamina ma od toho odhovára, že veď maličká bude teda trošku drobnejšia čo nevadí. Že nemusí byť veliká. Ale mama nieje doktorka takže jej názor neberiem vážne. Ale zase sa bojím aby po tom oxyphylline nebolo bábätko moc veľké a nemala som tak problémy pri pôrode keďže som drobnejšej postavy a podľa doktora mám aj úzku pánvu. Brala by som radšej menšie bábätko tak do 3 kg. Aký je Váš názor na moju situáciu. Je nevyhnutné ten oxyphyllin užívať, alebo netreba. Za Vašu odpoveď vopred veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    samotná váha ako taká nie je až tak veľmi dôležitá, samozrejme závisí na vašej i manželovej výške,
    dôležitejšie pre užívanie liečiva je vzhľad placenty, prietokové parametre a pododbne, pretože liečivo je royšírujúce cievy, zvyšuje prietok a okysličenie plodu a zvýšený prívod výživovch látok pre plod
    to je hlavný dôvod, čiže závisí ako toto váš lekár vyhodnotil
    osobne by som dôvod nasadenia liečiva prekonzultovala s vaším lekárom, ak on považuje terapiu za vhodnú , pokračovala by som
    s pozdravom