Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,101 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Femibion

    , Autor: Okina

    Dobrý deň,
    s partnerom sme sa rozhodli, že vysadím antikoncepciu a začneme plánovať rodinu. Poslednú tabletku si mám dať budúci utorok, potom nasleduje pauza. Na 8. deň už tabletku neplánujem užiť. Počula som o tabletkách Femibion 1. Moja otázka by bola, že čo doporučujete, od kedy by som mala začať užívať menovanú tabletku po vysadení HAK Maitalon?
    Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podobné tehotenské prípravky sú doplnkom výživy. Môžete ich začať užívať mesiac, dva pred plánovaním tehotenstva.

Podobné otázky

  • Užívanie vitamínov v čase prechorenie

    , Autor: JPM

    Dobrý deň
    Chcela by som sa spýtať ,som ba začiatku tehotenstva , prvé týždne . A som predhorena, aké vitamíny môžem užívať? A celkovo aj mimo obdobia choroby ,okrem femibion
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak už užívate denne tehotenské vitamíny, nie je vždy výhodné to s vitamínmi preháňať. Dôležité je dodržiavať pitný režim, dostatočnú hydratáciu, aspoň 2 litre tekutín, najlepšie čaju, džúsu, neperlivej vody, denne. Môžete si na pár dní doplniť vitamín C , D, či zinok.

  • chýbajúce železo

    , Autor: Sisaaa

    Dobrý deň pán doktor. Bola som na odberoch a zistili mi nízky obsah železa, užívam Femibion 2, obsahuje 14 mg železa, môj gynekológ mi predpísal Sorbifer Durules. Som v 26 tt, môžem tento liek užívať? Nebudem prímať až moc železa?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ani Sorbifer Durules neobsahuje až také množstvo železa. My väčšinou pacientkám predpisujeme preparáty s vyšším obsahom železa (až 250mg v tabletke). Samozrejme, v tehotenstve môžete užívať všetky štandardne dostupné železopreparáty. Ešte v 34. týždni budete mať kontrolné odbery, kde sa zhodnotí efektívnosť liečby, prípadne upraví dávkovanie. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • 3. tehotenstvo

    , Autor: Marta13

    Dobry den,

    s manzelom planujeme tretie dieta po 30tke. Mame uz dve deti do 4 rokov. Doteraz bezproblemove tehotenstva aj porody. Je mozne ze po 30tke uz mozu nastat nejake komplikacie napriek tomu ze predosle tehotenstva boli v poriadku? Mame uzivat nejake vyzivove doplnky este pred otehotnenim? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na treťorodičku ste stále mladá, takže sa nemusíte obávať. Rizikový vek sa považuje vek 35 rokov a viac. Úplne postačí užívať kyselinu listovú v dávke 400ug denne 2 mesiace pred plánovaním tehotenstva a 3 mesiace tehotenstva, prípadne môžete začať užívať tehotenské vitamíny, ktoré už obsahujú aj kyselinu listovú, napríklad Femibion 1.

  • Spinenie v 6tt

    , Autor: Chkeller

    Dobry den,

    Poslednu menstruaciu som mala 4.1., cize dnes som 5+4tt. Brali mi aj krv, a potvrdili tehotenstvo. Avsak vcera som mala slabo ruzovy tebky hlien na wc papapieri, neskor 2 hnede flaky na intimke, a potom cely den po utreti sa malinko hnedeho hlienu. Tak sme zbehli na pohotovost, a povedali, ze vak tam je este prazdny, ale nepredpisali ani progesteron, nic. Ze netreba zatial. Dnes rano som mala este 1 maly hnedy hlien na intimke, a odvtedy chvala Bohu nic. Ale citim take ostre pichanie v mieste, kde sa vak nachadza, a citim aj tlaky na maternicu, sem tam aj menstruacne bolesti. Ten jemny priesvitny vytok, niekedy aj trochu s tvrdsim hlienom este mam, a uz je biely.
    Ale aj keby som este aj mala znamena to problem? Uzivam Vitamin C - 250mg, vitamin D, femibion a dnes som si dala aj magnezium.

    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa, najčastejšie hnedou alebo ružovou, či bordovou krvou, je úplne normálne a pomerne časté. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Čo sa týka miernych “menštruačných” bolestí v podbrušku, je to tiež pomerne časté. Pichavé bolesti po stranách podbruška, či v pošve súvisia s naťahovaním väzov závesného aparátu maternice, keďže sa maternica zväčšuje každým dňom. V 6. týždni tehotenstva, najmä ak bol menštruačný cyklus nepravidelný, prípadne ovulácia posunutá, nemusí byť ešte vidieť akciu srdca, či embryonálne štruktúry. Ak sa jedná o chcené tehotenstvo a nie je prítomné krvácanie, či iné ťažkosti, je potrebné USG skontrolovať o 7 až 10 dní a na základe toho sa určí ďalší postup. S vitamínmi to netreba veľmi preháňať. Postačí užívať tehotenské vitamíny, ktoré už obsahujú aj spomínaný vitamín C aj D. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Nadcha, kasel, bolest hrdla 6t tehotenstva

    , Autor: Dominika2016

    Dobry den prajem, som v 6 tyzdni tehotenstva. Hned takmer na zaciatku pocas Vianoc som mala zapal hrdla, kasel, nadchu + teplotu 37,5C max. Lekar mi dal atb Zinnat, Prospan, paralen a morsku sol do nosa. Po vylieceni som nastupila do prace a akoby sa to znovu vratilo. Teplotu uz nemam, ale skor ta nadcha, mierne dusivy kasel skor rano, vecer, kt.v podstate pokracuje od spominanej choroby, mierna bolest hrdla akoby opar a celkova unava. Akoby moja imunita odisla a neviem sa z tej nadchy a kasla dostat. Bojim sa uzivat dalsie lieky,lebo mam uz trosku obavy o dietatko,kedze som na zaciatku tehotenstva.Beriem Femibion 1, robievam preplach s morskou vodou, a to je asi vsetko.Mam brat nieco na ten dusivy kasel alebo to casom prejde? K tomu femibionu 1 este pridat nejake vitaminy C a D,aby som to moc neprehnala. Dakujem Vam krasne za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Nevylučujem ani infekciu COVID-19, prípadne aj postCOVIDový syndróm. Okrem užívania tehotenských vitamínov môžete krátkodobo užívať aj vitamín C a D. Dôležité je dodržiavať pitný režim. Na kašeľ, ako aj do nosa, je k dispozícii viacero voľnopredajných preparátov, ktoré sú vhodné aj pre tehotné. Najlepšie Vám budú vedieť poradiť v lekárni, prípadne sa obráťte na Vášho obvodného lekára.