Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
6,391 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • prvotrimestrálny screening

    , Autor:

    Dobrý deň, chcem sa spýtať na výsledky z prvotrimestrálnej diagnostiky. Z krvi mi vyšli hodnoty PAPPA 5,01 a free beta hcg 15,20. Na internete vidím hodnoty, ktoré sú v norme, no tie moje nezodpovedajú ani zďaleka. V akých jednotkách sú tie moje zapísané, sú v poriadku?
    Dnes som v 13tt+6 a robili mi aj screening, dr povedal, že mám trošku vyššiu hodnotu NT (hodnotu nepovedal ani nezapísal). Môže to byť tým, že som už na konci 14. týždňa?
    Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, neviem sa vyjadriť len na základe čísel bez poznania okolností a všetkých potrebných informácií. Ste v týždni tehotenstva, v ktorom sa PTS (prvotrimestrálny screening) realizovať môže. Normálna (ideálna) hodnota jednotlivých parametrov je vyjadrená v relatívnych jednotkách MoM (meridián) a predstavuje hodnotu 1. Nízka hodnota Papp-A obvykle nasvedčuje chromozomálnym abnormalitám. Hodnota pod 0,4 MoM zvyšuje riziko chromozomálnej anomálie. Čo sa týka voľného ß-hCG, resp. jeho free beta zložky, plody s chromozomálnymi abnormalitami môžu mať zvýšené alebo znížené hodnoty tohoto markera. Pri trizómii chromozómu 21 (Downov syndróm) bývajú hodnoty zvýšené (nad 2,5 MoM), trizómie chromozómov 13 a 18 sa prejavujú skôr zníženými hodnotami (podozrivé sú hodnoty pod 0,4 MoM). Určite najvhodnejšie je pýtať sa priamo lekárov vykonávajúcich vyšetrenia, ktorý vedia najobjektívnejšie odpovedať na Vaše otázky. Keďže nepoznám všetky informácie ani okolnosti, moja odpoveď je preto neobjektívna a aj zavádzajúca.

Podobné otázky

  • Konrola krcka mternice

    , Autor:

    Dobry den, zacala som 27tt a v mojom okoli sme viacere tehotne, kazda u ineho lekara. Moj lekar mi robil posledne vnutorne ultrazvukove vystrenie zhruba v 10tt.
    Pytala som sa ho kedy bude kontrolovat krcok maternice, ale povedal, ze on toto vysetrenie zbytocne nerobi, pokail nie je uplne nevyhnutne, ze akykolvek zasach dovnutra je zbytocne riskantny, pripadne hrozi infekcia. Ze mi toto vysetrenie urobia az na prvej poradni v nemocnici kde sa rozhodnem rodit.
    Ako argument mi to asi stacilo, ale kamaratky maju pri kazdej poradni aj sono aj ultrazvuk a kontrolu krcka.
    Chcem sa spytat, ci je to bezne a kazdy lekar sa k tomu stavia inak, alebo je niekde inde problem ?
    Velmi pekne dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, počas tehotenstva za predpokladu, že tehotná nemá ťažkosti stačia 3 základné ultrazvuky: PTS, teda prvotrimestrálny screening v 11-13 tt, morfologický ultrazvuk v 20 - 22 tt a fetálny screening v 28 - 32 tt. Ak sa však vyskytne problém a pacientka príde s bolesťami v podbrušku alebo tvrdnutím, aj v závislosti od okolností sa urobí ultrazvuk. Inak nie je ultrazvukové vyšetrenie indikované. Máme ale takú skúsenosť a možno aj dobrý pocit z toho, ak budúca mamička počuje tlkot plodu, preto niekedy aj vrámci každej návštevy zbežne urobíme ultrazvukové vyšetrenie. Vrámci tehotenskej poradne vaginálne vyšetrenie postačuje, ak sa však niečo lekárovi nezdá, ultrazvuk sa dá urobiť kedykoľvek, to platí všeobecne.

  • Riziko dalšej preeklampsie

    , Autor:

    Dobrý deň, pán Doktor.
    Chcela by som sa Vás spýtať na Váš názor. Dcérka sa mi narodila v roku 2016 predčasne, v 29. týždni tehotenstva z dôvodu preeklampsie. Naštastie je z nej zdravá , múdra, skoro už trojročná slečna. S manželom sme sa rozhodli pre dalšie dieťa.Išla som k mojmu gynekologovi na konzultáciu, kt. ma povzbudzoval,že dalšie tehotenstvo už nemusí skončiť preeklampsiou .(Krvný tlak mám teraz v poriadku) .Momentálne som asi v 5. týždni tehotenstva, pondelok sa chystám k doktorovi. Pán Doktor, som zvedavá na Váš názor, v zahraničných publikáciách som čítala, že aby sa dalo minimalizovať riziko dalšej preeklampsie , je vhodné si spraviť :
    -vyštrenie štítnej žlazy
    -hemokoagulačný skríning
    -kompletne imunologické testy,
    ...čo si o tom myslíte Vy? Resp. aké dalšie vyšetrenia by boli ešte vhodné? Čo si myslíte o „Aspirín“ naozaj môže mať pozitívny vplyv na zabránenie vzniku preeklampsie?
    Velmi pekne dakujem za Vašu trpezlivosť a odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, sú rôzne štúdie, na základe ktorých niektorí odporúčajú preventívne užívanie kyseliny acetylsalicylovej, teda Aspirínu, dôležité je ale preventívne podávanie zahájiť pred 16. týždňom tehotenstva na zníženie rizika včasnej preeklampsie. Dôležité je absolvovať odporúčané screeningové vyšetrenia v každom trimestri, ktoré pozostávajú z ultrazvukových vyšetrení a z odberov krvi. Prvotrimestrálny screening
    môže s vysokou účinnosťou okrem individuálneho rizika chromozomálnych abnormalít, teda vrodených vývojových chýb (napr. Downov sy.) určiť riziko rozvoja včasnej preeklampsie. Áno, je pravda, že každé tehotenstvo je individuálne a nie každé tehotenstvo musí byť komplikované preeklampsiou, ide o poruchu na úrovni placenty. Ak na základe vyšetrení spadáte do kategórie zvýšeného rizika preeklampsie, podávanie Aspirínu má zmysel za istých podmienok.