Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,257 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Menej plodovej vody

    , Autor: Guru

    Dobrý deň ,
    Na poslednom ultrazvuku v 37+0 mi doktorka napísala PV oligohydramnion,nijako sa nevyjadrila. Prietoky v norme,rast proporčný. Doktor na poradni skonštatoval,že ultrazvuk v poriadku, že je tam menej plodovej vody, sledovať pohyby a o týždeň poradňa. Mám ale veľký strach, či nemôže byť bábätko ohrozené. Neviem si vysvetliť prečo mám PV zrazu menej,odtok som nezaznamenala.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, samotné menšie množstvo plodovej vody nie je žiadnym markerom ani rizikovým faktorom. Treba to odsledovať, ak sú však prietoky ako aj biometria, teda veľkosť plodu vzhľadom ku týždňu tehotenstva v poriadku, nemusíte sa obávať. Ak je prítomné menšie množstvo plodovej vody a nález sa nezmení, asi by bolo vhodné tehotenstvo neprenášať a podniknúť kroky k tomu, aby ste porodili cca v termíne. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.

Podobné otázky

  • Plodová voda

    , Autor: Dada31

    Dobrý deň pán doktor.
    Momentálne som podľa UZV 35+2, v 29 týždni som bola hospitalizovaná kvôli zníženému prociťovaniu pohybov, pri vyšetrení mi zistili skracovanie krčka najprv na 22 mm neskôr na 8 mm a otvorená voľne pre prst. Mala som nariadený kludovy režim, Utrogestan 200mg 2x1, magnezium 3x2 plus magneziové infúzie, počas hospitalizácie som dostala aj kortikoidovu terapiu v 29 týždni. Po mesiaci ma prepustili domov s tým aby som pokračovala v terapii. Po prepustení som sa hlásila u obvodného gynekológa ktorý nameral krčok 25 mm a mala som pokračovať v liečbe a kľudovom režime.
    V piatok večer som si našla viac mokrú vložku ako zvyčajne a doma som mala Temešvaryho roztok od môjho gynekológa tak som vložku otestovala a tá ozelenela. Dala som si novú vložku a išla do nemocnice. V nemocnici všetky testované vložky vyšli negatívne, na UZV sa doktorke nezdalo, že by bolo menej plodovej vody tak mi urobili ster tampónom z klenby, ktorý vyšiel pozitívny na plodovú vodu, napojili ma na CTG vyšetrenie ktoré vykazovalo kontrakcie. Po troch hodinách sa ale kontrakcie skončili a bola som kontinuálne napojená na CTG ktoré bolo v poriadku a dostala som infúziu magnezia. Po troch hodinách ma doktorka vyšetrila bola som otvorená na 2 cm a ma hospitalizovali. Dostávam antibiotika Penicilín každých 6 hodín. Utrogestan a magnezium mám momentálne vysadené a dostávam len tie antibiotiká a povedali mi, že budeme čakať či sa to rozbehne alebo ešte vydržíme a že sa to považuje, že tá plodová voda odteká. Včera mi testovali jednu vložku lebo som mala pocit že mi niečo stále tečie a bola aj mokrá len pri testovaní vyšla tiež negatívna. Včera večer som dostala nepravidelne bolesti a začala som mať taký svetlohnedý výtok, ktorý pretrváva doteraz a bolesti raz sú raz nie. O všetkom som informovala lekára ten tvrdí, že máme len čakať. Krvné výsledky na zápal sú zatiaľ v norme každý deň. Chcem sa spýtať na Váš názor, súhlasíte s takýmto postupom liečby. Dá sa považovať že mi plodová voda odteká z toho steru tampónom keď vložky vychádzajú negatívne? Nemôžu tie antibiotika nejakým spôsobom mať zlý vplyv na bábätko? Je možné že plodová voda trochu odtečie a potom nie, momentálne mám ten výtok a ťažko sa mi identifikuje či mi tečie aj voda. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa u Vás o tzv. ventilový odtok plodovej vody, kedy jednorázovo odtečie malé množstvo plodovej vody, následne sa otvor v plodových obaloch pritlačí a akoby zaslepí a voda netečie. Ste v týždni tehotenstva, kedy sa ešte jedná o hraničný predčasný pôrod, ale je to určite lepšie, ako by ste boli v 29. týždni tehotenstva. Podávanie antibiotík je v tomto prípade štandardné a má za úlohu predísť rozvoju infekcie, takže antibiotiká majú dobrý vplyv na plod. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná.

  • Plodová voda

    , Autor: tatiana145

    Pekný deň chcela by som sa spýtať v piatok som bola u svojho gynekológa na poradni kde mi povedal ako mi robil ultrazvuk že mám menej plodovej vody a bábätko je tým pádom nejak stlačené.Som v 17tt
    Môže sa stať niečo bábätku ? Kontrolu mi dal o 2 týždne. Ďakujem veľmi pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe Vášho opisu sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Vo všeobecnosti, plodová voda slúži na vytvorenie priestoru medzi plodom a stenami maternice, aby sa mohol plod v maternici neporušene vyvíjať. Nevidel som však USG nález, nepoznám ani bližšie výsledky vyšetrení, ani ďalšie informácie. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého sa v prípade ťažkostí, či nejasností nebojte kontaktovať.

  • Oligohydramnion

    , Autor: andariaj_

    Dobrý večer, pán doktor. Momentálne som v 28+4tt a dnes na rizikovej poradni mi Pán dr. zistil, že mám trošku menej plodovej vody akoby malo byť ale kontrolu mi naplánoval až o ďalšie 2 týždne. V 21tt bol morfologický ultrazvuk úplne v poriadku, obličky aj močový mechúr dieťatka boli v poriadku a aj množstvo plodovej vody. V pondelok na poradni u obvodnej dr. tiež bolo normálne množstvo plodovej vody. Je možne, že sa za pár dní voda 'pominie'? Aký to môže mať dôvod? A aký vplyv môže mať oligohydramnion na bábätko?

    Ďakujem za vašu odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnotenie množstva plodovej vody je trošku subjektívne, aj keď sa dá pomerať pomocou AFI indexu. Takto bez videnia nálezu sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť, ale ak bola kontrola naplánovaná o 2 týždne, nie je to asi až tak zlé. Príčin zníženého množstva plodovej vody môže byť viacero. Ak je vaginálny nález, ako aj všetky výsledky vyšetrení v poriadku a nebol potvrdený ventilový odtok plodovej vody, hraničný oligohydramnion nemá na plod žiadny vplyv. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Plodova voda v 30 tt

    , Autor: Zuzana838

    Dobrý deň...mala by som otázku ohladom plodovej vody...už viac ako týžden ležím v nemocnici lebo mám nízko placentu a málo plodovej vody(olygoh.)...bola som na vyšetrení v BA a pán dr. mi povedal, že je to ešte v norme...v papieroch mám, že plodová voda-stĺpec 45mm...chcela by som sa opýtať čo to znamená? Ozaj je to ešte v norme? Menej plodovej vody môže súvisieť s nízko uloženou placentou? Geneticke testy a morfolog. ultrazvuk je v poriadku...babetko je zdrave
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nízkouložená alebo vcestná placenta s množstvom plodovej vody nesúvisí. Samotné znížené množstvo plodovej vody ešte nič neznamená, no v kombinácii s inými parametrami môže vytvárať obraz tehotenskej patológie. 45 mm stĺpec v jednej kapse je v norme. Takto bez poznania všetkých informácií, výsledkov vyšetrení, či okolností sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak ste v súčasnosti hospitalizovaná, odporúčam sa informovať u lekárov zdravotníckeho zariadenia, ktorí poznajú všetky okolnosti aj výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa Vám vedia k zdravotnému stavu vyjadriť.

  • Plodova voda

    , Autor: Katkacer92

    Dobry den, pan Doktor,

    zaujima ma taka vec, ze ci je to velky problem, ak je menej plodovej vody v 34tt aj napriek tomu, ze babatko je zdrave (mali sme nifty pro test), organy su v poriadku, prietoky tiez, placenta homogenna.
    Kde moze byt podla Vas problem? AFI som mala 10,5 stlpec 5.

    Treba viac pit? Viac jest? Musim sa priznat, ze som tieto 2 veci trochu zanedbala v poslednom case.....

    Dakujem pekne!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, AFI 10 predstavuje normohydramnion, teda normálne množstvo plodovej vody. Ak boli ostatné parametre tiež v poriadku, nemusíte sa obávať. Za deň je vhodné vypiť aspoň 1,5 litra tekutín.