Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
6,371 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Tehotenstvo

    , Autor:

    Dobry den, ak po pohlavnom styku pride menzes tak ako ma, znamena to ze nie som tehotna? Menzes mi chodi pravidelne +-3 dni.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tehotenstvo môže byť aj pri krvácaní podobnom menštruácii, ak sa dostaví menštruácia, nemusí to automaticky znamenať, že nie ste tehotná, hoci je to menej pravdepodobné.

Podobné otázky

  • Hematom

    , Autor: ada121

    Dobry den,

    moje druhe tehotenstvo, som 7+2tt vsetko v poriadku.
    Kaudalne od GSD hematom 9x4,5mm. Dostala som Utrogestan.
    Telesne sa setrim.

    V case kedy by sme mali ist na dovolenku letecky 2h by som mala byt v 9tt/10tt.
    Chcela by som sa zucastnit dovolenky.

    Prosim vas, ake riziko ma ten hematom?
    Moze sa ten hematom zvacsit, zhorsit "vdaka" letu? Ma ten let konkretne nejaky vplyv prosim na ten hematom?
    Samozrejme setriaci rezim v pokoji bez pohlavneho styku.

    Dakujem velmi pekne.
    Agnesa

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nezväčšujúci sa hematóm sám o sebe nepredstavuje väčšie riziko. Let nemá vplyv na tehotenstvo v takomto nízkom týždni.

  • krcok

    , Autor:

    Dobry den pan doktor,

    chcela by som sa spytat nasledovne: Som sportovo aktivna pocas tehotenstva (beh, plavanie, pilates/yoga, turistika), samozrejme vsetko s mierou a podla pocitov a taktiez samozrejme, ze som bola sportovo aktivna aj pred tehotenstvom. Pocas tehotenstva som nemala okrem nedostatka zeleza ziadne problemy. Odkedy pravidelne uzivam zelezo cca 2 tyzdne, citim sa akokeby som ani tehotna nebola a to zacinam 35. tyzden. Vsetko mi tak nejak ide lahko az mi to bolo divne. Dnes ma vsak pani doktorka tak zaskocila, ze som sa nestihla ani zamysliet a popytat sa. S babatkom je vsetko ok, len vraj mam makksi a kratsi krcok (rozmery nemam), tak aby som zvolnila. Znamena to, ze uz nemozem ani behat ani nejaku lahku turistiku, plavat ci cvicit? Nechcem ohrozit dietatko, ale ak je moznost aspon nejakeho pohybu,rada by som to vyuzila. Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste v 34+1 týždni tehotenstva, v prípade pôrodu by sa jednalo o predčasný pôrod.Nepoznám ale nález, preto sa mi je ťažko objektívne vyjadriť. Doprajte si kľud a trochu zvoľnite do ukončeného 36 týždňa, teda nejaké dva týždne. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo

    , Autor:

    Dobrý deň som v 7 týždni a dnes ráno som mala vytok hnedej farby a bolesti chrbta .. či ti znamena ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, do 16.týždňa tehotenstva je krvavý výtok alebo špinenie spojené s tvorbou cievnych prepojení choriónu, teda budúcej placenty. Bolesť chrbta môže mať rôznu príčinu. Odsledujte si to, pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade akýchkoľvek nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Ošetrenie zubov

    , Autor:

    Dobrý deň, pred tým, ako sa rozhodneme s partnerom mať dieťatko, som bola na preventívnej prehliadke u zubára, pretože som pred tehotenstvom chcela mať všetky zuby v poriadku. Avšak vysvitlo, že mám dosť veľa kazov a budem musieť k nemu chodiť častejšie, ako som si myslela. Môže mať v skorom štádiu tehotenstva vplyv injekcie či iných zákrokov u zubára vplyv na plod, keďže ešte neviem, či som tehotná alebo nie? Alebo mám počkať, kým všetko dá poriadku a začať plánovať dieťatko až potom?

    Ďakujem pekne za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, lokálne anestetiká nemajú vplyv na tehotenstvo. Najskôr však vylúčte tehotenstvo vzhľadom ani nie tak k lokálnym anestetikám, ako k samotným stomatologickým zákrokom. Ak Vám tehotenstvo neponáhľa a nie ste tehotná, najprv by som asi dal do poriadku zuby a potom plánoval tehotenstvo.

  • Tehotenstvo

    , Autor:

    Tak ale pri tom špinení sa nemusím báť že ide o začínajúci potrat či ? Keďže som v prvom trimestri a čítala som na internete že je najviac rizikovejší. Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, najčastejšie dochádza k potratom v prvom trimestri a to z rôznych príčin, hlavne genetických. V tak nízkom týždni sa bavíme o milimetroch a ak má dôjsť k potratu, nami predpísané tabletky tomu väčšinou nezabránia. Niekedy je však špinenie paradoxne lepšie, pretože krv odteká z dutiny maternice a nehromadí sa vo forme hematómu medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou, čo by mohlo pri nahromadení krvi spôsobiť odlúčenie embrya od steny maternice a došlo by k potratu. Ako som už ale písal, pri pretrvávaní ťažkostí alebo ak sa Vám niečo nezdá, navštívte Vášho obvodného gynekológa.