Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Polyp, L-SIL, Cin1 v tehotenstve

    , Autor: Tanaku

    Dobry den, chcem Vas poprosiť o informácie ohladom polypu, ktory sa mi vytvoril asi pocas tehotenstva a dost ma znepokojuje ako aj cytologicky ster z krcka maternice, ktory sa mi robil na začiatku tehotenstva a vysledok bol CIN1,L-SIL, s tým ze pan doktor povedal, ze sa to bude riešiť az po sestonedeli. V 20 tt som bola v nemocnici s tym, ze som mala krvavy výtok jeden den a tam mi nasledne povedali, ze mam polyp. Čiže asi to bolo z neho. Lebo pohlavny styk sme s partnerom nemali(a nemame ho cele tehotenstvo, lebo sa bojime o bábätko) . Ide o to, ze predtým som nevedela, ze nejaky polyp mam. Ani doktor mi to nepovedal pri kontrolach, asi sa teda vytvoril az potom. Dnes 30tt som isla k doktorovi s tym, ze ma zacal trápiť silny výtok, ktory ma sice sprevádza cele tehotenstvo ale teraz to zosilnelo a je az ciri vodnaty, biely alebo do žlta a zacal svrbiet. Dostala som liek clotrimazol vaginalne tabletky a candibene krem. Okrem toho mi povedal pan doktor, ze sa polyp zväčšil na priemer priblizne 3az4cm. Chcem sa spýtať je tento polyp nebezpecny pre bábätko a tiez na vznik rakoviny krcka maternice? Moze sa este zväčšovať do konca tehotenstva? Mam sa obavat najhoršieho? A tiež ci to moze mat vplyv na predcasny pôrod? Dnes v 30tt som mala ultrazvukom skontrolovany krcok a ma 3,5cm. Pred mesiacom bol 7cm. Vopred dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, polyp za istých okolností môže predstavovať prekážku v pôrodných cestách, ako aj mať vplyv na otváranie krčka, hlavne keď je rýchlorastúci, no na plod vplyv nemá. LSIL sú mierne zmeny buniek krčka maternice, ktoré môžu spontánne zmiznúť, netreba ich riešiť operačne, ale určite odsledovať. Za istých okolností sa polyp dá odstrániť aj v tehotenstve alebo počas pôrodu, závisí však od viacerých okolností a podmienok. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa a v prípade akýchkoľvek ťažkostí alebo nejasností ho navštívte.