Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Stehenna kosticka

    , Autor: zuzu2302

    Dobry den, dnes som sa vratila z poradne a celkom dost vystresovana a vyplasena :-( chcela by som sa opytat na nazor aj ineho gynekologa ako mojho.Doteraz som mala termin porodu 21.3(+/-3dni), sme v 36+6, a dnes som bola na usg a vobec sa mi nepacia hodnoty stehennej kosticky. Vraj zodpoveda 32+0tt. Som z toho vyplasena. Stale bola trosku mensia ako ostatne udaje, ale jednalo sa max o tyzden. Dna 9.1 som mala hodnoty taketo:bpd 7, 45 29+6, FL 5.51 29+0, HC 28,4 21+1, AC 25.16 29+3 termin 21.3.. A dnes 27.2 ma nasa bambulka hodnoty taketo: bpd 8.98 36+6, FL 6.16 32+0, HC 31.63 34+5, AC 32,83 36+5tt. Termin 3.4 Prosim vas myslite si ze je vsetko v poriadku? Znepokojuje ma stehenna kosticka a posunuty termin, aj ked doktor mi nepovedal vobec nic. Len to zapisal.dakujem za vas nazor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, termín pôrodu stanovujeme podľa dvoch termínov. Prvým je posledná menštruácia a za predpokladu, že ju žena mala pravidelnú, počítame termín pôrodu podľa nej. Druhým termínom pôrodu, ktorý berieme do úvahy je podľa PTS alebo USG v prvom trimestri. Ostatné termíny pôrodu sú irelevantné. Čím bližšie postupuje tehotenstvo k termínu pôrodu, tým sú ultrazvuky nepresnejšie a termín pôrodu podľa nich vypočítaný neberieme absolútne do úvahy. Treba si uvedomiť, že čím je plod väčší, tým menší priestor má a tým sú vypočítané hodnoty menej presné, pretože plod je už v maternici "poskladaný". Dôležité sú ostatné parametre, ako len odhadovaná veľkosť plodu a hodnoty meraných štruktúr, ako sú prietoky v pupočníku, v hlavičke, množstvo plodovej vody, ako aj stav placenty. Termín sa Vám nemení, platí to, čo som písal vyššie. Počas tehotenských poradní robených už v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť, už za predpokladu, že CTG záznamy ako aj ostatné vyšetrenia budú v poriadku, nie je nutné realizovať USG vyšetrenia. V prípade nejasností sa nebojte informovať pri realizovaných vyšetreniach.

Podobné otázky

  • Hypotrofia - váha plodu

    , Autor: lenkatd

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať, nakoľko ma môj gynekológ na poslednej poradni informoval, že váha dieťaťa sa mu na 34 tt nevidí - 1600 gramov a v tehotenskom preukaze mám zapísané hypotrofia - či sa mám nejako výrazne obávať a stresovať. Pre objasnenie, plod bol od začiatku menší, avšak doteraz ma lekár stále ubezpečoval o tom, že je to v norme aj vzhľadom na mňa (prvorodička, 28 rokov, 158 cm, začiatok tehotenstva s váhou pod 50 kg - aktuálna váha 56,2 kg, pri narodení som sama vážila 3020g/49cm). Stehenná kostička bola od začiatku menšia, v 30 tt sme mali 1200 gramov = čiže bábo/dievčatko priberá (ale evidentne svojim tempom, ktoré už podľa môjho gyn. nie je dostatočné). Lekár mi kázal "poctivo brať lieky" = 1x denne Anopyrin, 2x denne Oxyphillin, 2x denne Magnerot a polyvitamíny keď nechcem ísť ležať do nemocnice + poslal ma na interné vyšetrenie "ak by bolo treba operovať". Nič viac mi o tom nepovedal i keď som argumentovala aj možnou odchýlkou na ultrazvuku a pod. Sama sa cítim v poriadku a stravujem sa normálne. Prosím, čo si o tom myslíte a čo mi odporúčate? Lebo aktuálne som z celej situácie dosť vystresovaná. Termín pôrodu mám od začiatku určený na 6.1.2019 (teda neviem či mi ten tt vôbec sedí). Vopred ďakujem za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo všeobecnosti najprv vylučujeme všetky možné patológie až potom sa po vylúčení zhodnotí, že plod je konštitučne menší. Nemusíte sa obávať ani stresovať. Dodržujte odporúčania Vášho obvodného gynekológa.
    Anopyrin neodporúčam užívať, keď ste už v 34 týždni tehotenstva, ale poraďte sa so svojím obvodným gynekológom, ktorý Váš stav pozná najlepšie a vie o Vás naviac. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach ho kontaktujte.