Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolesť v podbrušku

    , Autor:

    Dobrý deň , som v 30týždni tehotenstva a posledné 2 dni pocitujem zvlástne bolesti/pichanie v podbrušku. Pripomína mi to pocit ako pri menštruácii.. bolesť je stála, neustáva ani sa nezhoršuje. V noci som sa 2x budila na bolesť. Cez deň pri sede a pokoji citlivé podbruško, v stoji vačsia bolesť. Nemám neobvyklé výtoky, len také bežné ako doteraz. Bábätko sa hýbe ako obvykle. Doterajšie výsledky boli vždy dobré. Keďže sa jedná o moje prvé tehotenstvo netuším aké sú príznaky kontrakcie alebo pod.. Tlak mám v poriadku.Kontaktovala som svojho lekára, zajtra idem na predčasné vyšterenie ale som nervózna a neviem či sa mám báť alebo je to bežný jav.. na internete sa neviem dočítať ničoho čo by sa podobalo mojmu problému, tak neviem či sa jedná o predčasné rozťahovanie krčku alebo sa moje telo prirodzene pripravuje na den D. Ďakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tým, že budete nekľudná a nervózna sa Váš stav nezlepší. Ak máte pocit častejšieho tvrdnutia podbruška ako 10x do dňa, alebo že tvrdnutie má tendenciu k spravideľňovaniu, je to jedným z príznakov hroziaceho predčasného pôrodu. Na druhej strane treba povedať, že maternica sa každým dňom zväčšuje a to niekedy je sprevádzané pobolievaním alebo pichaním v podbrušku. Navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení vyhodnotí stav a odporučí ďalší postup.

Podobné otázky

  • Orgazmus

    , Autor: Florencia 5

    Mám takú ešte jednu otázku pán doktor. Dnes v noci som sa zobudila na to že mám orgazmus dokonca dva krát samozrejme som nič nerobila ani sa o to nesnažila nemáme styk s manželom od kedy som tehotná. Čítala som že snovy orgazmus máva dosť žien v tehotenstve no ja som sa na to dva krát zobudila v noci a aj bolesť v podbrušku. Chcem sa opýtať lebo som na rizikovom 9 tt. Môže to orhrozit nejako bábätko alebo môžem byť v kľude? Ide o to že ja to neviem nejako ovládať keďže spím len že či je nejaký dôvod na obavu alebo nie. Jedná sa čisto o vonkajší orgazmus asi z dôvod väčšieho prekrvenia orgánov. No aj tak mám strach lebo sa to stalo túto noc dva krát ? Prepáčte ak sa pýtam hlúpo

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, orgazmus nemá negatívny vplyv na vyvíjajúci sa plod v maternici, ani nevyvolá pôrod. Nemusíte sa obávať. Ak u Vás tehotenstvo prebieha štandardne, všetky výsledky a nálezy sú v norme, nemusíte sa obmedzovať. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • MA vymiznutie príznakov

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň, pán doktor.

    Som v 5 tt aj test ukazuje 3+ s tým že hcg je viac ako 1300. No vymizli mi príznaky ako citlivosť na pachy bolesť v podbrušku ako rozťahovanie maternice a čo sa najviac bojím nebolia má prsia ale že vôbec pred tým ma boleli veľmi aj na dotyk celé dni. Som po ivf užívam prolutex progesteronelle a estrofem po užití progesteronelle včera ma zase začali bolieť prsia aj som mala pocit na menzes a potom nič. Dnes je všetko v poriadku nemám žiadne príznaky stým že na sono mam ísť až 29. Chcela som sa opýtať lebo ma kamarátka postrášila zamlčanym potratom no čo som čítala tak vraj zamlčany potrat skôr býva v neskoršom štádiu tak 7 až 8 mi týždeň a nedá sa to zistiť inak ako ultrazvukom že pokým je len gestacný vak a hcg okolo 1000-2000. Prosím mám sa obávať nekrvacam ani nespinim nič. Len sa chcem opýtať či je možné tak skoro mať MA a či sa mám obávať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa Vás úplne zbytočne kamarátka vystrašila. K zamlčanému potratu môže dôjsť aj v 20. týždni tehotenstva. Aj keď Vám úplne rozumiem, naozaj nemá zmysel trápiť sa nad niečim, čo neviete ovplyvniť. Na to, aby sa dalo niečo na USG vyhodnotiť, musí to narásť do ľudským okom viditeľného spektra, teda aspoň na niekoľko milimetrov. Sledovanie dynamiky rastu betaHCG má do istej miery zmysel, tiež sa to ale nedá realizovať každý druhý deň počas 5. až 6. týždňov. Ak nemáte žiadne ťažkosti, postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Mykóza

    , Autor: Liliana222

    Dobrý deň prajem,som v 9tt a navštívila som gynekológa pre žltý výtok, pálenie v pošve a bolesť v podbrušku.Lekár povedal že je to typická mykóza ale že do 12tt nerád dáva lieky,zvažoval macmiror ale nakoniec sa rozhodol pre polygynax(clotrimazol nemôžem pretože po ňom krvácam aj pár dní)Čitala som ale že polygynax sa pre tehotné vôbec neodporúča,tak teraz som na vážkach,čo mám robiť.Pri mykóze sa mi osvedčil aj Idelyn beliema tak neviem či radšej skúsiť toto? Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete si jednorázovo realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a aplikovať si môžete tiež jednorázovo Canesten GYN, ktorý sa môže používať aj počas tehotenstva. Následne si realizujte aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi pribiotikami, ktoré je najlepšie aplikovať, ako všetkú vaginálnu liečbu, večer pred spaním. Odsledujte si to.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Michal21

    Dobry večer
    A ešte jednu otázku by som sa chcela spýtať.
    Je možné ak by si som bola tehotná a teraz som v 8. Týždni ze by som nemala ziadne príznaky ako napr bolesť pŕs, Ranná nevoľnosť ci vracani, bolesť krížov poprípade bolesť v podbrušku
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, nie je podmienkou, aby mala tehotná žena v skorom štádiu tehotenstva nevoľnosti, či iné príznaky tehotenstva. Mnohé ženy v tomto týždni tehotenstva nevedia, že sú tehotné. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám realizuje USG, či odoberie krv na beta HCG.

  • Tahava bolest v podbrusku

    , Autor: Lieska10

    Dobry den,pan doktor. Som v 35 tyzdni a od rana mam take tahave bolesti v podbrusku,akoby som tam mala zavazie a sem tam mi mierne tvrdne brusko. Nekrvacam,plodova voda neodtiekla,pohyby citim. Ta tahava bolest neni sustavna,vacsinou len pri chodzi. Ked sedim alebo lezim necitim nic. Je to dovod na navstevu pohotovosti alebo to moze byt len roztahovanie panvy? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zväčšujúca maternica už v tomto týždni tehotenstva má svoju veľkosť a tlačí na okolité štruktúry. Samozrejme, zaťaženejšie sú aj bedrové kĺby, ako aj samotná panva. Odsledujte si to. Pobolievanie podbruška a krížov sa už môže vyskytovať. Tiež záleží aj od uloženia plodu v maternici, čo môže tiež spôsobovať tlaky na isté miesta. Odsledujte si to. Ak nie je tvrdnutie podbruška pravidelné a časté a netvrdne celé podbruško, ako aj nemáte žiadne iné ťažkosti, odsledujte si to. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.