Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • ...

    , Autor: daem

    Dobry vecer.Mozeem si dat tabletku canesten ked mi len test potvrdil tehu?(slaba ciarka)Neviem ci mam cakat do pondelka az a ist k dr.alebo si dat?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste tehotná
    a máte výtok, určite si sama nekladajte žiadnu tabletu a nyvštívte vášho gynekológa ň
    nedokážete sama správne určiť o aký typ výtoku a zápalu sa jedná
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Orgazmus

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý pán doktor viem že som sa už na toto pýtala pred 4 dňami som mala vonkajší orgazmus stačilo že som sa pomasirovala a bolo.... samozrejme dnes som v 10 tt +4 už a stále sa snazime sexu vyhýbať aj používaniu prstov som totiž po IVF samozrejme sa snažím aj abstinovat sexuálne ale niekedy sú tie hormóny silnejšie a niekedy si to telo vypýta ako dnes zase som sa len chvíľu masírovala z vonku a prišiel orgazmus cítim sa dobre po ňom ale chcem len vedieť či je tam nejaké riziko pre dieťa? Či to môže spôsobiť Missed abort? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoviem Vám nič nové. Orgazmus Missed Abortion nespôsobí, nemusíte sa obávať.

  • Orgazmus

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor chcem sa spýtať som po ivf brala som estrofem na udržanie a stále beriem prolutex a progesteronelle. Občas sa mi stáva že mávam orgazmus vo sne na začiatku som často spinila ale už nešpiním a všetko vyzerá v norme. Dnes som sa zobudila zase na orgazmus a keď som poobede driemala ma chytila strašná chuť samozrejme som sa snažila zaspať v polospanku som mala ruky medzi nohami lebo mi bola zima jak som zaspavala. Mala som ale silnú chuť tak som sa len trošku pomasirovala z vonku samozrejme som dostala hneď silný orgazmus že som to cítila aj vnútri. Bolo to príjemné no som v 10 tt veľmi som sa zľakla či tým nemôžem spôsobit Missed abort ??? alebo potrat? Padlo mi to celkom príjemne a síce to bol veľmi silný orgazmus tak hneď som prestala a prebrala sa....sexuálny styk s manželom nemáme práve kvôli riziku potratu no bojím sa že som niečo pokazila. Doteraz sa mi to stávalo občas len v snoch a masturbácii som sa snažila vyhýbať no dnes som mala hroznu chuť a nedalo sa moc odolať....aj keď len z vonku orgazmus prišiel strašne rýchlo ani som sama nečakala. Akože cítim sa trošku lepšie po Tom ale bol veľmi intenzívny aj keď bol len z vonku prosím je dovod na obavy mám utekať na pohotovost? Alebo je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, orgazmus Vám potrat nespôsobí, nemusíte sa obávať. Pohlavný styk je zakázaný vzhľadom k obsahu prostaglandínov v ejakuláte, ktoré spôsobujú dozrievanie a otváranie krčka. Klitoridálny orgazmus by vplyv mať nemal. Odsledujte si to.

  • Ovocie

    , Autor: Florencia 5

    Nadviažem na tú predchadzajucu otázku...Môže prejst listerioza alebo toxoplazma na zabalené potraviny? Tu cibuľu som samozrejme vyhodila len by som chcela vedieť či je to možné a či ovocie ktoré bolo spolu s cibuľou v priehradke ešte raz mám vyhodiť alebo stačí dobre umyť dakujem?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, uvedeným spôsobom, na zabalené potraviny, možný prenos nie je. Stačí spomínané ovocie štandardne umyť pod tečúcou vodou.

  • Nasal inhaler

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor. Ešte mám nadväzujúcu otázku na ten olynth HA. Včera som vám písala že užívam dlhodobo kvapky do nosa v lekárni mi odporučili afrin keďže som závislá a bez kvapiek sa dusím cez deň sa to ešte dá ale v noci neviem spať doslova lapam po dychu včera sa mi afrin minul tak som miesto toho použila olynth HA strekla som ho za deň tri krát v noci som spala ale zobudila som sa na to že sa dusim s tým že som si povedala že skúsim dať šancu ešte morskej soli quixxx a inhalatoru z Thajska s pepermintom. Samozrejme som striekala hodinu a skúšala vdychovať čo najlepšie hodinu som sa trápila až som skoro odpadla že neviem dýchať potom som si prečítala že tento inhalator obsahuje levanduľu kampor eukalyptus mentol methyl a podobne s tým že som sa dočítala že niektoré tieto oleje sa v tehotenstve neodporúčajú vôbec v prvom trimestri som 7+3 samozrejme už si to dávať nebudem toto bolo prvý krát chcela som vyskúšať len morskú sol a nejakú inú alternatívu ako kvapky a aj tak mi to nepomohlo lebo som sa doslova trápila dusením čo som len vstrekovala slanú vodu každú chvíľu a inhalovala som vyčerpaná kompletne tak som si dala olynth HA s kyselinou hyalurónovou hneď sa mi uľavilo samozrejme som musela streknut tri krát lebo tak som mala opuchnutý nos že prvý ani druhý vstrek neprešiel cez dutiny konečne dokážem dýchať od polnoci no mám strach či som nemohla ublížiť bábätku zajtra si zadovážim ten afrin a pozhováram sa so svojím gynekológom že takýto problém so závislosťou na kvapkách je keďže v piatok ma preberá od centra on no chcela som sa u vás upokojit či som mohla vyvolať missed abort alebo potrat tým že som inhalovala tú tyčinku prípadne že som si dala olynth? Veľmi sa bojím....a teraz neviem zaspať z toho že som ublížila bábätku. No chcela som vyskúšať tu soľ ešte a s tým inhalatorom vôbec mi nedošlo že to môže obsahovať oleje ktoré škodia. Samozrejme bolo to jednorázovo len tú hodinu čo som skúšala stále soľ na striedačku s inhalatorom stipalo to veľmi v nose no efekt to žiadny nemalo. Olynth pomohol ako vravím užívam afrin dlhodobo fľaštička mi vydržala dva mesiace čo som tehotná lebo sa snažím nepreháňať no včera a dnes bola záchraná olynnth ha s kyselinou hyalurónovou. Prosím mohla som spôsobiť potrat alebo missed abort alebo ublížiť bábätku? ???? Strašne sa bojím

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som Vám už písal, jednorázová aplikácia, či už Olynthu alebo aj spomínaného inhalátora Vám potrat nespôsobí. Vplyv môže mať dlhodobé a nadmerné užívanie. Vhodné bude podľa môjho názoru navštíviť ORL, ako aj alergológa.

  • Tlačenie

    , Autor: Florencia 5

    Prapacte pán doktor otazka bola na tlačenie pri veľkej potrebe....chcem opýtať na tlačenie pri potrebe. Snažím sa zväčša netlacit no minule sa stalo že som musela potlačiť a no dnes po ultrazvuku som mala také nutkanie ísť na potrebu som 6+5 tt srdiečko bije som po Ket užívam prolutex 1 progesteronelle 0-1-1a estrofem 4*2 kvôli špineniu ktoré som mala už nešpiním nič len dnes som mala také nutkanie na potrebu šla som na wc pár krát som silnejsie zatlačila asi Max 5 Min po dva tri krát lebo nechcela som veľmi a keď to nešlo po pár minútach som to vzdala a nechala tak že počkám kým to príde samo. Samozrejme že nechcem tlačiť moc ale chcem sa spýtať že pár takýchto zatlačení môže uškodiť a môže prísť potrat? Alebo mohlo toto uškodiť bábätku alebo je to v poriadku? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, ani tlačenie na veľkú potrebu Vám v tomto týždni tehotenstva nespôsobí potrat. Skúste zvýšiť príjem vlákniny a dodržujte dostatočný pitný režim, aby ste mali jednoduchšie vyprázdňovanie.