Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,243 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • stitna zlaza

    , Autor: zicherka691

    dobry den.Som v 9 tyzdni tehotenstva a mam znizenu funkciu stitnej zlazy.Beriem Euthyrox 75 jednu tabletku denne.Bola som u endokrinologa,robil mi testy a povedal ze je liecba nastavena spravne a na kontrolu ma objednal az na august.Chcem sa spytat ci sa nemoze behom tehotenstva zmenit stav ze by mi musel pridat davku liekov?nemala by byt zena v tehotenstve v takom pripade castejsie kontrolovana?dakujem za odpoved a pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sú tč.hodnoty v norme, a liečba je adekvátna, tak vám momentálna dávka stačí, samozrejme hodnoty sa skontrolujú a následne ak bude potrebné, tak vám dávku lekár navýši,
    kontrolovaná budete podľa potreby
    s pozdravom

Podobné otázky

  • štítna žlaza

    , Autor: kikus

    Dobrý deň , som v 9tt5dni dnes mi volala moja gyn. ze ma posiela na endokrinologiu kvoli štítnej .Vobec neviem ci je zvýšena alebo znížená.Urobila som si online objednavku najblizši volny termin maju az 17.10 čo sa mi zda velmi dlhá doba ked ide o tehotenstvo.Pondelok skúsim zavolat osobne o bližši termín.Je problem tak dlho čakať ak ma nebudu chcieť zobrať skorej.Velmi sa bojím aby to neublížilo bábätku.Ďakujem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že Vás Váš obvodný gynekológ odosiela na endokrinológiu pre zvýšenú hodnotu TSH, ktorá sa realizuje vrámci vstupných tehotenských vyšetrení. Nemyslím si, že dvojtýždňový rozdiel vyšetrenia by mal zásadný vplyv na tehotenstvo. Skúsiť sa môžete objednať aj osobne, čo telefonicky a ozrejmiť okolnosti. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Stitna zlaza- zvysenie

    , Autor: Hliva

    Dobry den, mam obe hodnoty stitnej zlazy zvysene TSH som mala 9,16 a TPO 16,25. PT-RATIO 1,06 a APTI-RATIO 1,2. Som v 10tt. Tesne pred otehotnenim som mala vsetko skontrolovane a vsetko bolo v norme.Ked si chcem o hypertyreóze co to najst vsade sa len docitam len strasidelne veci ale v podstate je lepsie mat viac hormonov ako keby mali plodu chybat nie? Co by ste povedali? A takisto vela sa pise ze ohrozuje to srdiecko plodu dokonca aj po narodeni. Je to tak?? + rast plodu a este nieco? Napriklad ja nemam ziadne s priznakov ktore su vymenovane pri zvysenej funkcii stitnej zlazy. Velmi sa bojim. Potrebujem nejaky zaver nieco logicke o co sa opriem. Mohlo sa to takto nahle zvysit len kvoli tehotenstvu? Dakujem za kazde slovo.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je otázka pre endokrinológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť a vysvetliť Vám okolnosti a ďalší postup. V tehotenstve dochádza najčastejšie k nedostatočnej funkcii štítnej žľazy matky pre vyššiu spotrebu hormónov. Niekedy však, aj vplyvom autoimunitných procesov, dôjde k vzniku tzv. hypertyreózy a v závislosti od výsledkov a okolností sa prípadne nasadzuje potrebná liečba. Ak budete adekvátne sledovaná a potrebne liečená, nemusíte sa obávať. Nemá zmysel čítať veci na internete, v prípade nejasností sa nebojte pýtať Vášho endokrinológa.

  • Funkcia stitnej zlazy v tehotenstve

    , Autor: Enywhey_Flower

    Dobrý deň pán doktor. Chcela by som sa spýtať na správnu funkciu štítnej žľazy v tehotenstve. Pri prvej kontrole som mala TSH 4,6 a FT4 18,6 užívala som Euthyrox 25. No po kontrole o 2 mesiace mam TSH 1,2 a FT4 17,1 a mam užívať zvýšenú dávku Euthyroxu 50.
    Je to v poriadku ? ( som 15tt )
    Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štítna žľaza je v tehotenstve zaťažovaná, to ale neznamená, že každá tehotná žena užíva hormóny štítnej žľazy. Vo Vašom prípade Vaša štítna žľaza nestíha a preto je potrebné jej pomôcť užívaním substitučnej liečby. Čo sa týka samotnej dávky, ako aj ďalších výsledkov vyšetrená, je to otázka pre endokrinológa, ktorý Vám vzhľadom k znižujúcej sa hodnote TSH a zvyšujúcej sa hodnote FT4 upravil a navýšil liečbu. Pri nejasnostiach sa ho nebojte pýtať.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Patiik

    Dobrý deň , chcem sa opýtať dokedy je najvyššia sanca že babetku v bruchu prestane byt srdiečko? Dá sa to sj po 12 týždni ? Z akých dôvodov? A kedy by ss ti už stať nemalo? Pýtam sa lebo trochu sa obavám termín pôrodu mám 10.08 a ešte necítim zisdne pohyby. Na poradni som bola už 2x . Zaaciatkom a koncom januára kde srdiečko bilo pravidelne . Avšak pri poslednej kontrole mi povedala že mám krvnú zrazeninu ktorá sa buď vstrebe alebo vyjde von . Preto sa bojim. Som sledovaná na hematologii pichat si clexane 0,4. Štítna žľaza a z predchádzajúceho tehotenstva toxoplazmoza (kde dr na infekčnom uzavrela že v tomto tehu ss nemusím báť)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zastavenie vývinu zárodku je najčastejšie do 10. týždňa tehotenstva. Stať sa to však môže aj vo vyššom štádiu tehotenstva. Príčin môže byť viacero. Čo sa týka cítenia pohybov, v 17. týždni tehotenstva, pohyby plodu cítiť ešte nebudete, je to priskoro. Keď budete v 25. týždni tehotenstva, je predpoklad, že už nejaké pohyby plodu cítiť budete môcť. Možno ani nebudete vedieť, že cítite pohyby plodu, môže to byť žblnkanie v podbrušku. Ak je navyše placenta na prednej stene, môže to do istej miery ovplyvňovať pociťovanie pohybov plodu a môžete ich začať cítiť ešte neskôr. Ak boli všetky vyšetrenia v poriadku, nemusíte sa obávať. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Stitna zlaza

    , Autor: Še

    Dobry den, chcela by som sa spytat ci su tieto hodnoty pri odberoch v 12 tt v norme: TSH: 3,08 a aTPO <0,35. Vsade citam, ze tsh by mala byt hodnota do 2,5. Gynekolog ma vsak na dalsie vysetrenie na endokrinologiu neposlal. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je pacientka tehotná, definuje subklinickú hypotyreózu hladina tyreostimulačného hormónu (TSH) > 2,5 mIU/l počas
    1. trimestra tehotenstva. Záleží však tiež od referenčných hodnôt laboratória, kde bola vzorka krvi vyšetrená. Samozrejme, v prípade nejasností sa na to nebojte Vášho obvodného gynekológa spýtať a informujte sa o tom.