Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,243 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • vitaminy

    , Autor: simicka

    dobrý den pani doktorka chcem sa opýtat na zaciatku tehu som brala 5 mesiaco vitaminy a už dva mesiace nema nic neberiem lebo vitaminy mi nerobili dobre som ich vysadilamoj doktor nerobil ho zastupovala doktorka ktora mi nic nevedela povedat ani vahu maleho nic chcem sa opýtat či nejak neubíž drobcovi že nemam vitaminy samozrejme jem vela zeleniny aj ovocia dakujem za odpoved pekný den

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,. určite nie,
    pokaiľ máte pestrú stravu, sú vitamínové preparáty úplne zbytočné
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Dojcenie a fastum gel

    , Autor: Adkapuf

    Dobry den, kojim a som po cisarskom. Strasne ma boli lava strana esicko nemozem ani chodit. Vybija mi bolest. Co viem na to pouzit? Beriem ibuprofen a mastim fastum gelom. Mozem ho pouzivat? Poznate pripadne lepsi krem/gel/lieky/vitaminy? Mala som aj obstrek ale tym ze bez kortokoidov kedze kojim tak velmi nepomohol. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to skôr otázka pre ortopéda, rehabilitačného lekára, či fyzioterapeuta, ale Fastum gél používať môžete. Vyskúšať môžete aj homeo krém Traumeel.

  • DeVit 2000 a kyselina listova

    , Autor: nandeska

    Dobry den,

    chcem sa opytat na uzivanie vitaminovych doplnkov v prvom trimestri tehotenstva. Moj gynekolog mi odporucal len kyselinu listovu - no odporucanu dennu davku mi nepodeval. Aka je odporucana hodnota kedze udaje v zdrojoch sa lisia.

    Je mozne v prvom trimestri brat aj vitamin D, konkretne znacky DeVit 2000? Nenasla som informacie o tom ci sa tento produkt moze brat v tehotenstve.

    Dakujem za odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardná odporúčaná denná dávka kyseliny listovej je 400ug, čo zodpovedá väčšinou jednej tabletke. Spomínaný vitamín D môžete užívať. Väčšinou však ženy užívajú tehotenské vitamíny, napríklad Femibion, či LadyVita, ktoré obsahujú celú škálu všetkých potrebných vitamínov, aj vitamín B9 (kyselinu listovú), aj vitamín D.

  • Užívanie vitamínov v čase prechorenie

    , Autor: JPM

    Dobrý deň
    Chcela by som sa spýtať ,som ba začiatku tehotenstva , prvé týždne . A som predhorena, aké vitamíny môžem užívať? A celkovo aj mimo obdobia choroby ,okrem femibion
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak už užívate denne tehotenské vitamíny, nie je vždy výhodné to s vitamínmi preháňať. Dôležité je dodržiavať pitný režim, dostatočnú hydratáciu, aspoň 2 litre tekutín, najlepšie čaju, džúsu, neperlivej vody, denne. Môžete si na pár dní doplniť vitamín C , D, či zinok.

  • Herpes

    , Autor: Florencia 5

    A je dôvod sa obávať toho herpesu ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nemusíte sa obávať. Herpes je vírus, ktorý už máte v sebe dlhšie, teraz vplyvom napríklad poklesu imunity mohlo dôjsť k jeho znovuobjaveniu. Odsledujte si to. Užívajte vitamíny, ak ich ešte neužívate a dodržujte dostatočný pitný režim.

  • 3. tehotenstvo

    , Autor: Marta13

    Dobry den,

    s manzelom planujeme tretie dieta po 30tke. Mame uz dve deti do 4 rokov. Doteraz bezproblemove tehotenstva aj porody. Je mozne ze po 30tke uz mozu nastat nejake komplikacie napriek tomu ze predosle tehotenstva boli v poriadku? Mame uzivat nejake vyzivove doplnky este pred otehotnenim? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na treťorodičku ste stále mladá, takže sa nemusíte obávať. Rizikový vek sa považuje vek 35 rokov a viac. Úplne postačí užívať kyselinu listovú v dávke 400ug denne 2 mesiace pred plánovaním tehotenstva a 3 mesiace tehotenstva, prípadne môžete začať užívať tehotenské vitamíny, ktoré už obsahujú aj kyselinu listovú, napríklad Femibion 1.