Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • test

    , Autor: zuzana2548

    Dobry den chcela by som sa poradit. Mam taky problem snazime sa o druhe dieta nakolko som vo february potratila koli krvnej zrazenine. Mali sme styk v plodne dni a potom som mala pocit ze to konecne vyslo urobila som si test a bola tam slaba ciarka myslim. Menstruacia my meskala 4 dni a potom prisla ale slabsia ako zvycajne ale nie uplne slaba. Dva dni silnejjsia a dnes uz len slaby hnedy vytok na 3 den. Urobila som si test a ten je stale pozitivny a myslim ze ciarka je tmavsia. Ja teraz neviem co mam robit mam bolesti v krizoch aj taky tlak v podbrusku trocha ma bolia bradavky ale inak nic ja som nemala ani v prvom tehotenstve ziadne priznaky. Myslite ze by som mohla byt tehotna alebo ide pravdepodobne o mikropotrat ale toto krvacanie bolo uplne ine ako ked som potratila vo february. A zabudla som povedat ze ma strasne pali zaha. Ako mam postupovat mam este chvilku pockat a test zopakovat alebo cakat do dalsej menstruacie ja som v uk a tu je to z lekarmi dost komplikovane. Dakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    áno vyčkajte, test opakujte s odstupom času
    , ak by sa opakoval pozitívny výsledok, alebo slabo pozitívny a mense by meškala , vyhľadajte lekára
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Vyskedku screeningu v 18tt

    , Autor: Dominika2016

    Dobry den, chcela by som sa opytat na vas nazor vysledku krvnych testov z 18tt. O tyzden idem na morfolog.vysetrenie, sono. V 1.trimestri mi podla testu vyslo riziko DS 1-350 a negativny avsak v spojitosti so sonom + test, PC vypocital pozitivitu 1 v 160.
    Lekarka mi odporucila,aby som pockala na tento vysledok sona + krvnych testov a potom by som sla na tie NIFTY.
    Zatial mam iba vysledok krvnych testov.
    MS -AFP: 61,320KIU/L - 2,05 MoM
    UE3: 2,07nmol/L - 1,00MoM
    Total hCG: 68,403 kvu/L - 3,32MoM
    Nuchal meranie: 1,8mm - 1,11MoM
    PAPP-A hodnota: 3,79iu/L - 1,47MoM
    Frees-hCG hod.: 168,1 iu/L - 5,02 MoM.
    Tu poslednu hodnotu mam asi dost vysoku :-(
    Riziko DS: 1 v 9400
    Riziko NTD: 1 v 1800

    Dakujem za vas nazor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opísaných výsledkov máte riziko Downovho syndrómu 1:9400 a riziko rázštepu nervovej trubice (NTD) 1:1800, teda riziko je malé. Nepoznám však ďalšie informácie, ako napríklad vek, výsledky Triple testu, preto sa Vám takto jednoznačne vyjadriť neviem. Trisomy test si môžete nechať realizovať. Budete určite kľudnejšia. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať priamo vyšetrujúcich lekárov, ktorí majú k dispozícii všetky výsledky vyšetrení, poznajú všetky okolnosti aj informácie. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Preventivna prehliadka

    , Autor: Janulka456

    Dobry den,

    chcela by som sa spytat, ci by lekar na preventivnej prehliadke zistil tehotenstvo.

    Tehotensky test mam negativny, od styku uplynulo 53 dni a na tento den bol test negativny.

    Na prehliadle sa vykonavalo sono krcka maternice aj vysetrenie hmatom a lekar vravel, ze je vsetko v poriadku.

    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, extrémne skoré tehotenstvo (53 dní od styku) na USG nie je vidieť. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva je potrebné realizovať odber krvi na beta HCG. pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Skrining

    , Autor: Marika678

    Dobrý deň,
    Prosím čo môže byt dôvodom pre vysoke Fbhcg (5mom) a papp (3 mom) v tehotenskom skríningu?
    Riziko vyšlo nízke, nifty pro tiež negatívne.
    Môže telo len takto vylučovať hormóny alebo je za tým ine ochorenie mimo trizomii pripadne rastepu? Ma sa na tieto hodnoty pozerat aj zvlášť?
    Dočítala som sa aj to, že sa ma výsledok hodnotiť len ako celok, ale aj to, že niektorí lekári rieši aj vysoké osobitne hodnoty. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na hodnoty jednotlivých parametrov má vplyv viacero faktorov, od hmotnosti, etnickej príslušnosti, spôsobu koncepcie, fajčenia, početnosti tehotenstva, … Je to trošku komplikovanejšie. Ak Vám vyšlo v prepočte negatívne, alebo teda nízke riziko, ako aj Nifty test bol negatívny, nemusíte sa obávať. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Hovädzie

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor vcera som písala že som zjedla veľa hovädzieho mäsa ktoré bolo nedostatočne tepelne upravené bolo ružové až krvavé vnútri. Samozrejme že ste ma včera upokojili ale ja som dnes ráno silno zvracala čo ja vôbec nezvraciam aj keď som 9 tt už len pri myšlienke na to mäso je mi neskutočne zle zvracala som niekoľko krát ale žiaľ len vodu a žltú horkú tekutinu keďže som to konzumovala poobede už v žalúdku nič nebolo. Boli ma aj hrdlo a mám nádchu ale tu mám už dlhšie takú chripku a chcela som sa spýtať či teda odporúčate tie testy na listeriozu alebo nie mäso bolo kupované v bille a bolo to hovadzie na guláš mladé preto sa zdalo uvarené po pol hodine max hodinke ale nebolo, keďže vnútri bolo krvavé ružové. Mám sa obávať listeriozy alebo toxoplazmozy keď som dnes vracala pol dňa a bolo mi zle alebo skôr ide o psychicku stránku že viem že som skonzumovala surové mäso ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností je riziko listeriózy, či toxoplazmózy naozaj nízke. Skôr by som sa sústredil na nachladenie, bolesti hrdla, či zvracanie, ktoré sa počas tehotenstva, najmä v I. trimestri vyskytuje pomerne často. Skúsiť môžete viaceré voľnopredajné preparáty proti zvracaniu, či zázvorové cukríky. Pri pretrvávaní ťažkostí bude potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám, okrem iného, vyšetrí krv na zápalové parametre a určí ďalší postup. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Hovädzie

    , Autor: Florencia 5

    Prepáčte viem že som sa už pýtala ale zo starej mami vyliezlo že zrejme ten hovädzí vývar varila tak ako zeleninu pol hodinu mäso bolo mäkké hovädzie preto sa jej zdalo hotové no vnútri bolo ružové takmer surové. Takže zrejme nebolo varené ani dve hodiny.Keďže som z neho jedla dosť veľa a až potom som si všimla ružovej farby a som 8+3 tt veľmi sa obávam listeriozy keďže mám teraz aj chripku. Chcem sa spýtať či je vhodné sa dať otestovať a kedy najlepšie pretože neviem ako funguje inkubačná doba veľmi sa bojím o bábätko prosím je dovod na obavy? A aj keby nie ako sa dá najdôveryhodnejším otestovať?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek okolnostiam je malá pravdepodobnosť nákazy listeriózou, ak nebolo mäso z pofidérneho zdroja. Podľa mňa sa nemusíte obávať. Odsledujte si to.