Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,380 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • DUPHASTON v začiatkoch tehotenstva

    , Autor: Tuta

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je možné vysadiť duphaston aj po zhruba 10 dňoch užívania v začiatkoch gravidity. Tento liek mi bol predpísaný po tom, čo sa mi raz ráno objavil hnedastý výtok. V noci predtým boli trochu bolesti v podbrušku, ale nič výnimočné. Lekárka mi povedala že hrozí potrat. Nakoľko som ale veterinárny lekár, nedá mi to a mám pocit, že mi bol predpísaný iba kvôli istote lekárky aby niečo nezanedbala. Nemám už žiadny hnedý výtok, žiadne bolesti, cítim sa dobre, nezvraciam. Naopak po tabletkách sa cítim akosi depresívna, žalúdok ako na vode a som nervózna z toho, že to vôbec musím brať. Viem ako pôsobia hormóny v organizme, neviem či je rozumné ho teraz vysadiť, nakoľko klesne hladina progesterónu a ten potrat naozaj môže nastať. Máte skúsenosti s takýmto skorým vysadením duphastonu? Viem, že určité riziko tam je. No niektoré ženy mali aj silnejšie krvácania a väčšie bolesti a nemuseli ho brať. Som silový trojbojár, je dosť možné že silovým tréningom s ťažšími váhami, keď som ešte nevedela že som tehotná sa mohol objaviť hnedý výtok. Na kontrolu idem o 5 dní, zatiaľ ho užívam. Na USG sa ešte embryo nedalo zmerať. Posledná menštruácia bola 9.09.2014. Ďakujem krásne za odpoveď, bola by som veľmi vďačná ak by ste mali podobnú skúsenosť a vedeli mi poradiť. Nechcem zaťažovať zbytočne dieťa 12. týždňov hormónmi, nakoľko viem aký vplyv to má na zvieratá. Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    nikto vám nemôže prikáyať užívať lieky, keď chcieť nebudete, tak nebudete užívať
    podporná gestagénne liečba do 12tt je veľmi bežná, nežiadúce učinky sú minimálne,
    užívajte teda aspoň, kým nepôojdete teraz na kontrolu, ak bude plod vitálny, nebude už špinenie a ostatné vzštrenie bude v poriadku, poradťe sa s lekárkou či by yvážila vysadiť vám liečbu
    je samozrejme pochopiteľné, že ak je plod vitálny a vy plne zdravá, bez známok hroziceho potratu nie je nutné v liečbe pokračovať
    s pozdravom