Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Termín pôrodu

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, UZV mi robil aj skorej, ale prvý uzv mám napísaný v tehotenskej knižke ten, ktorý som Vám napísala. K tomu mám napísané, že 16+4. A áno, cyklus som mala nepravidelný.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    tak už tam je zjavná diskrepancia, pretože pri CRL 34 je vek plodu 10+0 a vy ste teda podla menses bola 16+4....
    chápem to tak, že na základe nepravidleností cyklu sa váš lekár orientuje na základe UZV , kt. spraví
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Vysledky screeningu v I. trimestri

    , Autor: Dominika2016

    Dobry den, chcela by som sa poradit ci mam absolvovat amnio resp. nifty test, kedze mi vysiel pozitivny kombinovany vysledok na T21. Pokusim sa zhrnut vsetky vysledky.
    Mam 38 rokov, som 13t + 3 den, termin porodu je 24.8.
    Nalezy: normalne
    Akcia srdca: zobrazena, srdecna frekvencia: 161 uderov/min.
    CRL: 74,2 mm
    NT: 1,8 mm
    Ductus Venosus PI: 1,240
    Placenta: Chorion bez znamok odlucovania
    Pupocnik: 3 cievy
    Markery chromozomalnych vad: nosni kost: pritomna, trojcipa chlopna Doppler: normalna.
    Anatomie plodu: lebka,mozog,pater, srdce,brusna dutina,zaludok,mocovy mechur, rucky,nozky - vsade je poznamka normalne, zobrazene, je vidiet, IT verifikova.
    Volny beta-hCG: 168,1 IU/I, ekvivalent k 4,785 MoM
    PAPP-A: 3,790 IU/I, ekvivalent k 1,202 MoM
    Uterine artery PI: 2,07 - ekvivalent k 1,370 MoM
    T21: populacne riz.: 1:135, upravene riz.: 1:164
    T18: populacne riz.: 1:346, upravene riz.: 1:6924
    T13: popul.riz. 1:1081, upravene riz: 1:20000
    Preeklampsia pred 34 tyz.: 1:1172
    Rastove retardacie ored 37 tyz.: 1:445
    Amnio by som nechcela a nifty test je velmi drahy, tak by som sa chcela poradit a vediet vas nazor.
    Pri krvnych testov, ktore mi robili k danemu screeningu v 12 tyzdni mi vyslo riziko T21 - 1:350, ale vzhladom na vek 1:140. Ten kombinovany vysiel ako som uviedla uz vyssie.
    Viete mi poradit prosim?
    Dakujem krasne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že vyššie riziko T21 Vám vyšlo práve kvôli veku. Ak si chcete byť istá a byť kľudná, vhodné je realizovať Trisomy test, postačí aj úplne najnižší balíček, a na základe výsledku budete vedieť, či je plod v poriadku. Už len z vekovej indikácie je vhodné Trisomy test realizovať. Ostatné výsledky máte v poriadku. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Pozitívny tripple test

    , Autor: Simkaaa

    Dobrý deň. Dosť má vystrašilo výsledky z krvi, ktoré mi odoberali 10t0 podľa utz u gynekológa. Podľa poslednej menštruácie 26.9. mi vyrátali v labor gestacny vek 11t2dni v deň odberu. Podľa sona mi môj gynekológ určil ale termín správny, teda aspoň tak som si to vedela aj ja vyrátať, nakoľko viem presne deň kedy došlo k nechránenému pohlavnému styku 17.10. v iné dni nebol. Pozitívny výsledok pripisuje môj gyn k tomu že si ho rátali od poslednej menštruácie, tiež tie výsledky vraj mohol zmeniť fakt že som dojčila, no v čase kedy došlo k styku už nie. Môže byt tento test aj falošne pozitívny? Alebo výsledky mohlo skreslit to že odber robili skoro?
    Výsledky screeningu: PAPP-A hodnota 0,36iu/L 0,27MoM
    FreeB-hCG hodnota: 58,53iu/L 0,82 MoM
    Riziko Downovho syndrómu 1 v 130 v termíne /moj vek 31/
    V poznámke je uvedené ešte: pre skore tehotenstvo nehodnotíme riziko NTD.
    Môžete sa mi prosím k tomu vyjadrit.
    za odpoved vopred ďakujem
    Simona

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, Triple test môže byť aj falošne pozitívny. Na výsledok má vplyv viacero faktorov. Presnejší termín pôrodu je pri veľkej odchýlke prepočítanej podľa poslednej menštruácie stanovovaný podľa prvotrimestrálneho ultrazvuku. Ak si chcete byť istá, dá sa realizovať Trisomy test, ktorý je však spoplatnený. Na základe neho si viete v balíčku XY priplatiť aj za vyšetrenie pohlavia plodu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Bolesť hlavy

    , Autor: andyna14

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, o týždeň mám termín pôrodu. 2 dni ma trápi bolesť hlavy (nikdy som to nemávala). Je to bežný jav? Pri prvom tehotenstve som to tiež nemala. Čo sa týka preeklampsie, opuchnutá nie som, tlak som mala dnes 125/85, bežne som mávala počas tehotenstva 110/70. To je asi jediná zmena. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin pobolievania hlavy môže byť viacero. Môže sa jednať iba o nedostatočnú hydratáciu. Záleží tiež od lokalizácie bolesti hlavy, ako aj od jej intenzity, či vplyvu polohy. Vplyv môže mať do istej miery aj počasie. Opisované tlaky sú oba v norme. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte zdravotnícke zriadenie, kde plánujete rodiť, kde sa môžu realizovať potrebné negynekologické vyšetrenia.

  • Gestacny vek

    , Autor: Nika31

    Dobrý deň dátum poslednej ms som mala 14.01.2023 Ket 2.2.2023 podľa ms mi vychádzal termín pôrodu 21.10.2023 podľa crl zo dňa 13.04.2023 58,8mm tp vyšiel na 24.10.2023. Teda podľa poslednej menštruácie by mal vychádzať gestacny vek 37+0 ale u lekára ukazuje 36+4 všimla som si že na monitore mu tým pádom naskočilo dátum poslednej ms 17.1.2023 môžu byť tým pádom odchýlky v meraní biometrie? Mám ho nato upozornit? A podľa čoho sa ráta váha plodu môže to byť tým pádom gestacnym vekom zle vyrátané? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, termín pôrodu sa Vám už nemení. V tomto týždni tehotenstva má však už plod prejavené zdedené vlastnosti po Vás, ako rodičoch, takže sa u neho prejavuje aj veľkosť. Odchýlka 3 dni je úplne v norme. Prepočet odhadovanej váhy plodu sa realizuje meraním kostených štruktúr - priemeru hlavičky, obvodu hlavičky, obvodu bruška a dĺžky stehnovej kosti. Nemusíte sa obávať.

  • 39tt

    , Autor: Miška1002

    Dobrý deň, o týždeň mám termín pôrodu a bojím sa že budem prenášať lebo zatiaľ to na pôrod nevyzerá. Môžem si dávať teplý kúpeľ aj keď mi vyšiel pozitívny test na streptokoka? Nesúvisí to spolu nijako? Neodtiekla mi ešte ani hlienovita zátka a brucho mám stále vysoko.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v teplej vode sa kúpať nie je ideálne, sprchovať sa však môžete. Prenášania sa báť netreba. Ak je všetko v poriadku, nemusíte sa obávať. Skúsiť môžete piť Tonic, či dať si grep, poumývať okná, prechádzať sa. Chinín Vám už teraz nepoškodí, práve naopak, môže pomôcť. Skúsiť môžete piť čaj z malinovníka. Ani jeden zo spomínaných “babských receptov” Vám však nemusí pomôcť. Pomôcť Vám môže nechránený pohlavný styk, keďže ejakulát obsahuje prostaglandíny, teda hormóny, ktoré používame pri preindukcii, či indukcii pôrodu. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.