Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
11,625 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • usg

    , Autor: PLD

    dobrý deň p. doktorka, chcela by som sa vás opýtať - na konci 17T tehotenstva som mala dosť pobolievanie v podbrušku bola som na gyn. úps, službukonajúci lekár ma vyšetril všetko bolo o.k. stav hodnotil skôr ako VAS, ale v priebehu usg mi opakoavane zapol farebného dopplera, teraz v poradni na konci 22T mi môj gynekológ opätovne zapol farebného dopplera, chcela som sa opýtať popisuje sa termický efekt na CNS plodu pri tomto vyšetrení viem, že je to obmedzené najmä v 1trimestri, ale ten 17T nemohlo to nejak tomu dieťatku ublížiť? ďakujem pekne za odpoveďs pozdravom maja

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    krátkodobé UZv vyšetrenie, či už doppler alebo iný farebný planning určite nijakým spôsobom neovplyvňuje plod, nemusíte mať obavy
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Škrátenie krčka

    , Autor:

    Dobrý deň prajem,
    Chcela by som sa opýtať, som v 34 tt. a na poslednej poradni som mala takéto výsledky:
    hrdlo vzadu chabé 1 cm, VB pre prst vnútorná pre špic, Uterus 3pnp normostatický OOP .... sú tieto hodnoty krčķa na tento tt zlé? Doktor mi povedal, že na hospitalizáciu to zatial nie je. No mám obavu a strach. ĎAKUJEM za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, záleží od viacerých výsledkov vyšetrení, USG nálezov, cervikometrie, progresie nálezu, subjektívnych ťažkostí. Takto sa Vám neviem jednoznačne objektívne vyjadriť. Ak Váš obvodný gynekológ, ktorý pozná všetky informácie, výsledky vyšetrení a okolnosti, usúdil, že bude stačiť kľudový režim a hospitalizácia nie je nutná, postupujte podľa jeho odporúčaní. Samozrejme, pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach ho kontaktujte.

  • Občasné pichnutie

    , Autor:


    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij


  • vysledky

    , Autor:

    Dobrý deň, som v 22 druhom týždni tehotenstva a na pásikoch u doktorky mi vždy vychádza krv v moči. Šla som teda na odber moču. Nakoľko moja doktorka je v karanéne neviem čo jednotlive veci zmanejau. Vyšlel my následny nález:

    Leukocyty 4,1, Erytrocyty 7,2, Valce 0,3, Patologické valce 0,1 Baktérie 77,7 Epitelie ploché 6,6, Malé guľaté epitélie 1,7, Kvasinky 0, Kryštály 0,1

    Staphylococcus epidermidis 10^3 CFU/ml

    Sú výsledky v poriadku ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, príčina ťažkostí nebude v zmysle zápalu infekčného, ale mechanického, ktorý je v tehotenstve spôsobený tlakom maternice na močovody, nedokonalý odtok moča do močového mechúra, čo spôsobuje návrat alebo stagnáciu moča v obličkách a poškodzovanie glomerulov. Vhodné je doplniť USG vyšetrenie obličiek a prípadne realizovať urologické konzílium. Takto sa Vám bližšie neviem vyjadriť.

  • Nízko uložená placenta

    , Autor:

    Dobrý deň, som v 34.tt a až teraz mi zistili nízko uloženú placentu na 1,3cm od vnútornej bránky, aj to len preto, že som utekala na pohotovosť kvôli špineniu/krvacaniu, nebolo velmi silné, a bolo tmavej farby. Chcela by som sa opýtať, či budem môcť porodiť spontánne a či nehrozí kvôli tomu predčasný pôrod, ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tmavá krv značí starú krv, nie čerstvú. Čo sa týka nízko nasadajúcej placenty, ak placenta nedosahuje vnútornú bránku, dá sa rodiť spontánne. Plod najviac rastie od 36. týždňa tehotenstva, maternica sa ešte zväčší a placenta sa môže ešte viac vzdialiť od vnútornej bránky. Keďže nepoznám žiadne konkrétnejšie informácie, USG ani vaginálny nález, neviem sa V8m bližšie objektívne vyjadriť. Treba to však sledovať, je dobré o tom vedieť a informovať o tom aj lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.

  • Otehotnenie

    , Autor:

    Dobrý deň,

    chcela by som sa Vás opýtať, či je možné otehotnieť aj bez menštruácie, keďže svoje dieťa ešte stále kojím (bude tomu už rok) a chcem v tom pokračovať i naďalej. Neužívam žiadne tabletky, od šestonedelia som nekrvácala. Ak sa to dá, ako sa potom určí termín pôrodu, ak menštruácia vôbec neprebehla? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, dá sa otehotnieť aj bez menštruácie. V minulosti ženy menštruáciu ani nepoznali. Datácia tehotenstva, ako aj termín pôrodu sa určí podľa USG.