Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • mocenie

    , Autor: simicka

    Dobrýý den pani doktorka som v 20 tt vstredu som mala poradnu moc bol v poriadku len teraz pocitujem caste mocenie aj ked kusok len problemy nemam nic može byt prechladnutie za odpoved dakujem pekný den

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak bol moč v poriadku v stredu, situácia sa mohla i zmeniť samozrejme,
    zatiaľ môžte piť viac tekutín, prípadne urologický čaj, nejaké brusnice ....keby ťažkosti pretrvávali, navštívte opäť lekára i skôr
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Tlacenie

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor ešte sa chcem opýtať na tlačenie pri potrebe. Snažím sa zväčša netlacit no minule sa stalo že som musela potlačiť a no dnes po ultrazvuku som mala také nutkanie ísť na potrebu som 6+5 tt srdiečko bije som po Ket užívam prolutex 1 progesteronelle 0-1-1a estrofem 4*2 kvôli špineniu ktoré som mala už nešpiním nič len dnes som mala také nutkanie na potrebu šla som na wc pár krát som silnejsie zatlačila asi Max 5 Min po dva tri krát lebo nechcela som veľmi a keď to nešlo po pár minútach som to vzdala a nechala tak že počkám kým to príde samo. Samozrejme že nechcem tlačiť moc ale chcem sa spýtať že pár takýchto zatlačení môže uškodiť a môže prísť potrat? Alebo mohlo toto uškodiť bábätku alebo je to v poriadku? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, zatlačenie na močenie Vám potrat nespôsobí. Časté nutkanie na močenie však môže znamenať možný problém s močovými cestami. Odsledujte si to.

  • Gynekologické vyšetrenie 23+6

    , Autor: MajkaHudie

    Dobrý deň. Včera sme boli na vyšetrení na pohotovosti s podozrením na zápal močových ciest. Bolelo ma podbruško, kríže, pocit plného mechúra, časté močenie. Bála som sa, tak som radšej šla. Vyšetrili mi moč ktorý bol negat. a tlak.
    Vyšetrenie zdola prebiehlo ináč ako na bežnej poradni. Doktorka použila tie železa, palpačne a vaginálne sono + sono bruška. Vraj sa krčok neskracuje, voda neodteká, zavretá. Nakoniec podľa všetkého vyšlo z toho to, že malá tlačí a nalieha na mechúr. Dnes je to lepšie.
    No ja mám obavy či tie železa sú bezpečné, nemôžu poškodiť kŕčok, poškodiť bábätko či vyvolať pôrod? Na poradni to bolo len palpacne. Od vyšetrenia mi hlasno pracujú črevá, chodím častejšie na veľkú potrebu. Mám veľký strach.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jednalo sa o klasické resterilizovateľné kovové gynekologické zrkadlá, ktoré sa používajú pomerne štandardne. Nemusíte sa báť. Vyšetrenie v zrkadlách nemá vplyv na krčok, ani nepoškodí plod, ani nevyvolá pôrod.

  • Príliš časté močenie

    , Autor: Janka12

    Dobrý deň, zajtra by mi mal začať 15tt, mám takú možno hlúpu otázku. Je normálne keď musím chodiť príliš často na záchod? Nič nereze, nepáli.. ale niekedy po močení kým prejdem do druhej miestnosti cítim že musím ísť zase.. Taktiež aj v noci sa na to budím.. čítala som že v druhom trimestri by to malo ustupovať ale niektoré dni mám pocit že je to ešte horšie.. ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tehotenstve je to pomerne časté, keďže maternica sa každým dňom zväčšuje, tlačí na močový mechúr a ten sa uz nevie tak naplniť. Takže ak pijete dostatočné množstvo tekutín, je pomerne bežné, že chodíte močiť často. Nemusí sa jednať o žiadnu infekciu močových ciest. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Je možné na sone vidieť únik plodovej vody?

    , Autor: annie1234

    Dobrý večer pán doktor,

    zaujímalo by ma, či gynekológ dokáže pri bežnej tehotenskej prehliadke na základe prehmatu krčka maternice prstom a vaginálneho sona zistiť stav plodovej vody, resp.či neuniká. Krčok som mala podľa prehmatu uzavretý a takisto aj na sone bolo všetko ok. Ale po príchode domov som mala celý deň taký nutkavý pocit na močenie a taktiež po vymočení ešte stopy tekutiny na nohavičkách( po každej malej potrebe). Zaujímalo by ma teda, či to gynekológ dokáže vidieť aj bez upozornenia na nejaké ťažkosti ? Som v 11. týždni tehotenstva.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 11. týždni tehotenstva sa ešte o odtoku plodovej vody hovoriť nedá, takže príčina ťažkostí v zmysle nutkania na močenie bude iná. Môže sa jednať o počínajucu uroinfekciu, výtok z pošvy nemusí byť automaticky patologický. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Trichomoniaza v tehotenstve

    , Autor: Lenha

    Dobrý den, v 8. Týždni tehotenstva mi bola zistená trichomoniaza. Následne som po ukončení prvého trimestra ja aj moj partner spoločne užili jednorazovú dávku Entizolu (4tablety). Mala som pocit ze príznaky ustúpili, nemala som stále nutkanie na mocenie ani výtok. Teraz som v 16.týždni a opäť sa mi príznaky vrátili. Je mozne ze trichomoniaza nebola preliecena?
    Je bezpečne resp mozne opakovane užiť entizol na preliečenie ? Sú aj ine možnosti liečby ? Určite budem konzultovat aj so svojim gyn, no ten tak malo komunikuje, ze sa snažím zistavat informacie aj po vlastnej osi. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, teoreticky aj prakticky je možné, že u Vás trichomoniáza pretrváva. Je však tažké to takto bližšie posúdiť. Pre každý trimester je odporúčaná daná antibiotická liečba. Ste už v druhom trimestri. Ak sa u Vás na základe vyšetrení potvrdí prítomnosť trichomonas vaginalis, bude potrebné Vás, ako aj Vášho partnera, adekvátne preliečiť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.