Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • pichanie v pošve

    , Autor: polariso

    Dobrý deň, som v 19 týždni tehotenstva a už druhý deň pocitujem také popichávanie v pošve....nie stále ale z odstupom. Dá sa to vydržať ale vždy spozorniem. Moze to byť niečo zlého, treba navštíviť ihneď lekára...môže to ohroziť bábatko?? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    môže sa jednať o nejakú infekciu, bolo by vhodné aby vás lekár vyšeteril, ak by bolo nutné zvoliť nejakú liečbu
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Bolesti v 7tt

    , Autor: Petruša02839

    Dobrý deň od včera večera mam bolesti na ľavej strane podbruška a cítim to až v krížoch nie sú tie bolesti až tak silné skôr cítim taky tlak a niekedy pichnutie ale stále ma to tak boli v noci nič ale od rána stále a ešte ma tiež od včera večera boli ľavá noha ako keby som mala presilenu. Žiadny výtok nemám ani nič iné len tieto bolesti. Rozmýšľala som že či to nemôže byť tým že som včera počas dňa zjedla kapustnicu, šošovicovú polievku, aj zemiakový šalát s majonézou z obchodu bez vajec. Beriem tabletky Progestanelle a aj Macmiror Complex 500 od včera pretože mam zelený výtok môj gynekológ mi to predpísal. Ale myslím že tie bolesti nebudú kvôli týmto tabletkam lebo ten macmiror som si dala až pred spaním a bolesti som mala ešte pred tým ako som si ho dala. Nie je to nič vážne tieto bolesti ? Poraďte mi čo mám spraviť alebo čo si mám dať. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin bolestí môže byť viacero. Maternica sa každým dňom zväčšuje, dochádza k naťahovaniu väzov závesného aparátu maternice, či môže spôsobovať občasné pichavé bolesti po stranách podbruška, ako aj pichanie v pošve. Nevylučujem ani črevný pôvod bolestí, najmä, ak ste skombinovali viacero ťažkých jedál. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • skracovanie krčka

    , Autor: Karin1032024

    Dobrý den, som v 28tt a minuly tyzden stredu mi dr. na kontrole povedala že mam skrátený krcok (aj mi dost tvrdlo brucho, ale ine bolesti. a problémy som nemala len tvrdnutie) a ze musim ist do nemocnice. tam som bola od 14.12-17.12.. dávali mi tam infúzie a 3x denne som brala magnosolv a 1x denne vecer utrogestan do posvy. v nemocnici mi brucho uz netvrdlo no ked ma pustili domov aj napriek tomu ze som mala kľudnejší rezim, tak mi znova tvrdne. isla som dnes k dr naspat a vravela ze maternica aj cervix niesu az tak zle a ze mam pokračovať s liekmi, no mne sa nezdá to tvrdnutie..ked lezim je to ok a ked sa postavim je to brucho tvrdšie a citim taky tlak. na ultrazvuku mi ukazovala dnes nejake mieri ( ani mi to veľmi nevysvetlila) a tam boli ze 43mm ( asi toho krčka) a minulý tyzden som aj dostala foto krčka kde je napisane 27.22mm..CS minulý tyzden som mala 2.
    Myslite ze ked budem mat pokojovy rezim a brať ďalej lieky môžem s babom vydrzat aspon o nieco dlhšie? Dr povedalaa ze aj som chudá tak citim viac tie pohyby ale tie stahy keby “rodim” su take ze mi tak vypukne von brucho.. to nemam len mi stvrdne a neviem uplne co robiť pretože mna v nemocnici ani nevysetrovali len dávali infúzie a počúvali srdce bábätka.. Ale inak babo ma vraj 1100g(zevraj to je v pohode váha) a pohyby citim.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, občasné pobolievanie podbruška, hlavne po stranách, ako aj pichanie v pošve, je najčastejšie spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Maternica sa zväčšuje každým dňom. Ak ste chudá, prípadne ste v minulosti prekonali zápaly v malej panve, môžete zväčšovanie maternice pociťovať intenzívnejšie. nepoznám však výsledky vyšetrení, nálezy, ani ďalšie okolnosti, preto je iba na základe Vami napísaných údajov ťažké sa objektívne vyjadriť. Neviem či je 43 mm celková dĺžka krčka alebo aj funkčná dĺžka. Taktiež neviem, čo znamená hodnota 27.22 mm, či to je funkčná dĺžka, či je prítomné vnútorné otváranie krčka, tzv. funneling, ... Ak v kľudovom režime nemáte ťažkosti, dodržujte kľudový režim. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tlaky v pošve a podbrušku

    , Autor: Janka12

    Dobrý deň, som 13tt, dnes som mala prenatalny skríning a dieťa vyzerá zatiaľ v poriadku. Chcem sa spýtať je normálne cítiť v tomto týždni akoby sklbanie/pichanie v pošve? Cítim občas aj pobolievanie/tlak v podbrusku. Cítila som to občas aj v skorších týždňoch ale posledné asi 3 dni dosť intenzívne to pichanie hlavne zospodu. Krvavý výtok nemám. Pomôže magnézium? Alebo mám ísť radšej na vyšetrenie? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, opisované pichanie v pošve je spôsobené zväčšujúcou sa maternicou a naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Môžu byť prítomné občasné bolesti po stranách podbruška, ako aj pichanie v pošve. Môžete skúsiť užívať magnézium. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Svalovica zospodu

    , Autor: Asti

    Dobry den,
    Som v 24tt druhorodicka po sekcii a poslednych par dni citim akoby svalovicu na spodku panvy, akoby svaly a kosti, skoro presne ako po dlhsom bicyklovani, neviem to presnejsie opisat. Celkovo mam pocit akoby sa mi uz panva zacinala povolovat...Nijak ma to neobtazuje ani neobmedzuje, citim to hlavne pri pritahu nohy zo strany. Nekrvacam a ani nespinim, na poslednej poradni som bola "zavreta na 100 zamkov", brucho mi obcas trochu stvrdne len ked dlhsie stojim alebo robim a beham okolo starsieho syna, pohyby citim normalne. Beriem magnezko a femibion. Co to podla Vas sposobuje? Moze to byt uz ozaj povolovanie panvy v tomto tyzdni? Nepamatam si uz ci som to mala aj pri prvom synovi. Vdaka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa každým dňom zväčšuje a dochádza tým okrem iného aj k naťahovaniu väzov závesného aparátu maternice, čo môžete pociťovať aj ako pichanie v pošve, či ťahavé a tlakové bolesti v malej panve. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasnosti navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Pichanie v podbrušku 12 tt

    , Autor: Mice169

    Dobrý deň. Viem, aké je ešte normálne pichanie či bolesť v podbrušku ale toto je pre mňa úplne nové. Ráno som vstala a pri každom kroku ma tak nepríjemne pichlo najmä na pravej strane podbruška, až som musela zastať. Asi do polhodiny som to rozchodila ale stále to je bolestivé, vždy keď urobím krok ináč keď sedím, ležím mi absolútne nič nieje . Aj ked stojím som ok, akonáhle urobím krok pichá ma to až zospodu k pravému podbrušku. Viete mi to vysvetliť? Nemám žiadne krvácanie, ani výtok. Som v 12 tt všetku krvné výsledky a genetické testy sú ok. Od 7 tt beriem duphaston a Ascorutin kvôli hematómu, ktorý už je zanedbateľný. Môže ísť o nejaký natiahnutý sval? Mala by som podľa vás zájsť za lekárom? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa každým dňom zväčšuje, čo spôsobuje naťahovanie väzov závesného aparátu maternice. Občas sa môže vyskytnúť pichanie po stranách podbruška, ako aj pichanie v pošve. Nemusí sa jednať o nič vážne, ale takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak budú bolesti v pravom podbrušku pretrvávať, bude vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odporučí na chirurgické vyšetrenie, či sa nejedná napríklad aj o slepé črevo. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, preto sa Vám takto naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť.