Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,027 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Dobry den

    , Autor: kocka30

    Dobry den,mala by som otazocku,11 .den mi meska menstruacia,v pondelok som bola u doktora videl tam zvacseny zltkovy vak ze to vyzera cca na 4-5 tyzdnov,vcera som asle doobedu troska krvacala tak som utekala za nim spravil mi hcg z krvi,ktore je 1,000 takze podla toho tehotna nie som,menstruaciu stale namam,priznaky su ako u tehotnej,je to este mozne ze je to tehotenstvo ci nie?dakujem za odpoved,pekny zvysok dna

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    ak máte pozítivne HCG, čo máte, určite sa jedná o nejakú formu tehotenstva- či už životaschopné , alebo neživotaschopné, kt. mohlo zaniknúť,
    treba sa dohodnúť s lekárom ako bude pokračovať, zrejme bude sledovať HCG a UZV , aby zistil o akú formu tehotenstva sa jedná.
    S pozdravom

Podobné otázky

  • Entizol

    , Autor: Alexandra1007

    Dobrý deň. Som v 38 ty a na poslednej poradni mi gyn predpísal entizol 500 a povedal že 5-6 dní si to mám vkladať. Predtým mi robil ster ale do knižky napísal gbs neg. Ale aj tak mi predpísal tieto lieky. Chcem sa spýtať v prípade že by ma chytil pôrod kým užívam tabletky entizol neohrozilo by to bábätko alebo ho to teraz neohrozuje? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, predpokladám, že Vám z výteru vyšla pozitivita na Gardnerelu vaginalis. Ak máte GBS negat., Streptococcus agalactiae nie je prítomný. Ak by sa aj pôrod rozbehol, nič by sa nestalo, nemusíte sa obávať. Gardnerela sa nemusí za každých okolností preliečovať. Najrizikovejší je Streptococcus agalactiae, ktorý môže pri rozvoji infekcie počas pôrodu spôsobiť novorodeneckú sepsu. Spomínané antibiotiká si môžete aplikovať podľa odporúčaní.

  • Progestennale 200

    , Autor: Leydy1988

    Dakujem krasne za odpoved....predpisal mi ho preventivne na udrzanie tehotenstva nakolko som pred 4rokmi potratila....podla vas je vhodnejsie ho z tohto dovodu uzivat vaginalne 2x denne alebo tak ako mi povedal on peroralne 2x denne?

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, môžete ho užívať aj kombinovane, ráno perorálne a večer vaginálne. Večer pred spaním je väčšia pravdepodobnosť, že počas noci sa tabletka rozpustí a nevytečie. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Progestennale 200

    , Autor: Leydy1988

    Dobry deň...dnes som bola na prvom ultrazvuku a som 5tt+2,lekar mi predpisal progestennale 200 na uzivanie oralne 2x denne na udrzanie tehu....citala som,ze sa vkladaju aj zo spodu. Povedal mi, ze ucinnejsie su ked ich zena uziva oralne,ale tiez,ze su tazke na zaludok a moze mi byt z nich zle. Mozem sa spytat,aky je rozdiel medzi uzivanim zo spodu a oralne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, zásadný rozdiel je v zmetabolizovaní. Všetky perorálne užívané lieky prechádzajú tráviacim traktom, teda prechádzajú aj cez žalúdok a pečeň a zaťažujú tráviaci trakt. Dôležitý je aj dôvod užívania lieku. Liek by sa mal užívať perorálne pri problémoch, ako je nepravidelná menštruácia, bolestivá menštruácia, krvácanie mimo cyklu, liečba menopauzy, kedy by bola vaginálna liečba neefektívna, kapsule by sa nerozpustili, ale boli vyplavené krvou. Vaginálne by sa mal progesterón užívať pri problémoch s oplodnením alebo ako prevencia proti potratom. Takisto sa vaginálne môže použiť v prípade nežiaducich účinkov počas perorálneho podávania.

  • Cysty chorioidalneho plexu

    , Autor: KučerkaKatka

    Dobrý deň p. doktor, dnes v 15.tt boli bábätku nájdené na mozgu v lavej komore cysty. Nič iné tam Dr. vraj nevidela, takze by to nemalo byt zlé, ale všetko závisí ešte od výsledkov z krvi. V 12. tt tieto cysty neboli a aj výsledky z krvi boli negatívne. Môžu sa výsledky, tie hodnoty zo skríningu teraz zhoršiť? Mam veľké obavy, čo môžu tie cysty spôsobiť.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak je ostatný nález v poriadku, tak izolované cysty plexus chorioideus nemusia znamenať nič vážne a samé sa vstrebajú. Ak by sa našli aj iné tzv. minor markery, je vhodné genetické vyšetrenie. Genetická konzultácia však ešte neznamená automaticky amniocentézu. Určite je vhodné USG sledovanie nálezu. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Foto

    , Autor: Kikuskaaaa

    Dobrý deň chcela by som Vám pripojiť foto z ultrazvuku je zo prosím možné ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nie, taká možnosť tu nie je. Ak máte nejasnosti ohľadom výsledkov USG vyšetrenia, najlepšie sa informovať u vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.