Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,108 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Triple testy

    , Autor: adulik

    Dobrý deň,
    dnes som volala môjmu doktorovi ohľadne výsledkov triple testov, odber bol robený v 15tt+4d.
    Sestrička mi oznámila, že výsledok je pozitívny, riziko postihnutia 1:95.
    Mám 35 rokov a 5 mesiacov.
    Vyšetrenie v 1. trimestri aj screeningový ultrazvuk boli v poriadku.
    Zároveň s odbermi mi robili aj výter kvôli výtoku. Výsledky poukázali na prítomnosť streptokoka.
    Mohlo aj toto mať vplyv na výsledky krvných testov?
    Prípadne zle uvedená váha, nakoľko na každej váhe vážim 1-2 kilá viac či menej.
    Rovnako má môj doktor problém s presným stanovením veku bábätka, nakoľko môj cyklus v posledné roky bol rôzne dlhý a veľakrát aj bez ovulácie, čiže vôbec nevieme, kedy mohlo presne prísť k oplodneniu.
    Môže toto všetko vplývať na tie výsledky? Na amniocentézu nechcem ísť.
    Ešte chcem spomenúť, že ide o moju tretiu graviditu, ale po 14 rokoch, ked mi tieto testy nerobili. Deti sú úplne v poriadku ani v rodine nemáme žiadne podobné ochorenie. Tretie dieťa je po toľkých rokoch vytúžené a preto sa týchto správ obávam.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    streptokok by na výsledok testu vplyv mat nemal
    ostatne vami uvadzane faktory na výsledok testu vplyvaju-aj vek aj vaha a nepresne stanoveny datum poslednej menses
    neda sa vsak bez amniocentezy stopercentne povedat ci tieto faktory su zodpovedne za pozitivny vysledok testu
    nikto vas do amniocentezy nebude nutit, je to vase rozhodnutie ci ju chcete podtsupit alebo nie
    rizika amniocentezy zrejme poznate, musite sa naozaj rozhodnut sama s rodinou,
    ale len amniocenteza este raz opakujem vam stopercentne stanovi o co sa jedna.
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Pozitívny screening

    , Autor: Lujza 06

    Dobrý deň
    Prosím vás vyšiel mi pozitívny screening môžem poprosiť o vysvetlenie . Tieto hodnoty .
    D-AFP-11,81 ng/ml
    DD-DT-beta HFGHC- 49 533 lu/ ml
    MS-AFP-0,46 mom
    A ešte otázočka môžu tieto hodnoty ovplyvňovať aj to že ja som Rh negatív a manžel Rh pozitív /2.tehotenstvo ?
    Poslali má na morfologicky usg . Mám sa obávať
    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, krvná skupina nemá na výsledky vyšetrení vplyv. Nepoznám však ďalšie informácie, ani výsledky ďalších vyšetrení, preto sa Vám iba na základe hodnôt neviem bližšie objektívne vyjadriť. Triple testy často vychádzajú falošne pozitívne. Ak je triple test pozitívny, neznamená to, že plod bude postihnutý. V prípade pozitívneho testu sa odporúča odber plodovej vody (amniocentéza), prípadne pri nerealizovaní amniocentézy sa odporúča morfologické (genetické) USG vyšetrenie. Dôležité je, či bol kombinovaný prvotrimestrálny USG v poriadku. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • DS

    , Autor: Adela372

    Dobry den pan doktor, mam 31 rokov a cakam druhe babatko. Pred 3 dnami mi volali ze prisli triple testy na DS 1:330 a odporucanie na genetiku a trisomy. Co si samozrejme urobit dam. V 13tt som absolvovala aj morfologicky ultrazvuk kde bolo NT 1,5mm a nosova kosticka pritomna. Pan doktor je tam riziko DS? Som s toho velmi nestastna a bojim sa. A prosim vas trisomy testom mozem verit ked pridu v poriadku? Alebo je to tiez len ako štatistika? Dakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je vhodné postupovať podľa odporúčania. Je však pravda, že Triple test môže byť aj falošne pozitívny, teda že plod je úplne v poriadku. Ak bol kombinovaný prvotrimestrálny screening v poriadku, teda negatívny, a odporúčané vyšetrenia budú v poriadku, plod bude s veľmi veľkou pravdepodobnosťou v poriadku.

  • geneticky skrining

    , Autor: wendy260

    Dobry den pan doktor, mam 33 rokov,som v 19+3 tt a som prvorodicka. Absolvovala som u svojej lekarky morfologicky ultrazvuk,ktory bol v poriadku. Triple testy mi v 16+3 tt vysli negativne. Aj napriek tomu,ze je na beznych kontrolach vsetko v poriadku mi lekarka odporucila absolvovat aj geneticky skrining na specializovanom pracovisku,kde uvidia srdiecko a pripadne vady podrobnejsie. Udajne to odporuca vsetkych pacientkam po 30.roku zivota. Minule mi ale hovorila,ze na geneticky skrining ma posle,len ak budu triple testy pozitivne. Som z toho zmatena. Ak by na genetickom skriningu objavili nejaku vadu, ovplyvni to dalsi priebeh tehotenstva,resp. dalo by sa uz pocas tehotenstva nejako medikamentozne ovplyvnit danu vadu? Dakujem za odpoved. Pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, morfologický (genetický) ultrazvuk je jedným z troch špecializovaných USG vyšetrení, ktorý sa realizuje pomerne štandardne. Ak sa na tomto USG vyšetrení zistí vrodená vývojová chyba, ak je zlučiteľná so životom, plánuje sa ďalšia starostlivosť, ako aj pôrod na špecializovanom prqcovisku, kde sa dá novorodenec aj hneď operovat. Pri zistenej nezlučiteľnej vrodenej vývojovej chyby sa indikuje ukončenie tehotenstva.

  • Trisomy a triple testy

    , Autor: Katarína_Fiľová_0320113022

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať, ak som už absolvovala dobrovoľne trisomy test (negatívny výsledok), mala by som absolvovať ešte aj triple test alebo to už nie je potrebné. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, väčšinou je to naopak, tehotná žena najprv absolvuje Tripple test. Trisomy test sa odporúča absolvovať hlavne tehotným ženám po dosiahnutí 35.roku života a tým, ktorým vyšiel pozitívny výsledok Tripple testu. Tripple test nedokáže povedať, či je alebo nie je dieťa poškodené, zameriava sa iba na riziká možného poškodenia plodu.

  • skríning - 1. trimester

    , Autor: odbornik6

    Dobrý den, vysiel mi pozitívny 1-trimestrálny skríning PAPPA-A hodnota 0,326 iu/L ; 0,28 MoM. Záver je: zvýsené riziko Downovho syndrómu 1v30. Je tam uvedená poznámka: Riziko syndrómu je vyssie ako je ocakávané len podla veku matky. Co, prosím, tento výsledok najma vzhladom na poznámku o riziku a veku znamená? V case predpokladaného porodu budem mat 36 rokov. Navyse, skríning mi robila zastupujúca lekárka, ktorá len skonstatovala velmi vysoké riziko vývojových chýb, potratu, predcasného porodu a nedostatocného vyzivovania plodu a odporúca amniocentézu bez ohladu na triple testy. Moj lekár bol dlhodobo na dovolenke a po návrate bol z jej postupu zhrozený - odber bol robený v 9+4 tt (podla poslednej mensturácie), plod mal 21 mm. Moj doktor skonstatoval, ze v tom case mi vobec este nemala odber robit, ze gestacný vek urcila podla neho nesprávne na 10+0 tt a celý výsledok je podla neho skreslený. Navyse, vraj na základe tejto hodnoty nemoze urobit také radikálne závery; mam sa upokojit, opakovaný skríning mu vraj poistovna nepreplatí, preto mi odporúca podrobné UZV v 20 tt vrátane povinných triple testov. Komu verit? Mám pocit, ze sa ma moj doktor len snazil upokojit. Prvá cesta, pochopitelne, viedla na internet a ten skor potvrdzuje slová lekárky so vsetkými tými hrozami. Viem, ze internet nie je vzdy relevantný, ale na pokoji mi to nepridáva. Prosím, mohli by ste mi situáciu podrobnejsie objasnit? Co znamená tiez poznámka o mojom veku? Ak by bol nizsí, riziko by nebolo také velké? Dakujem za porozumenie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    odber krvi na prvotrimestrálny skríning sa robí najskôr v 12tt, samozrejme závisií na veľkosti plodu dľa CRL, a nie úplne na gestačnom veku(podľa PM), teda ak vám bol odber robený v 10 tt , je naozaj skreslený, pretože tabulkové hodnoty nie sú relevantné voči skorému odberu.!
    samozrejme vek je faktor, ktorý sa do skríningu započítava(každá žena nad 35 rokov ma rovno zvýšené riziko niektorých ochorení ako napr. m.Down a iné-je to štatisticky vypočítaná pravdepodobnosť), ako i NT merané v 12-14tt!, kt. ste nemohla mať tej dobe mať zmerané!!!! to vám zrejme merali až pri ďalšej návšteve
    prikláňam sa k názoru vášho lekára o celkovej skreslenosti výsledku, ešte vás však čaká odber krvi v 16 tt a až na jeho základe by vás mali alebo nemali odporučiť na genetickú konzultáciu , prípadne amniocentézu.
    morfologický UZV samozrejme v 20-22 tt absolvujete
    s pozdravom