Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,442 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Triple testy

    , Autor: adulik

    Dobrý deň,
    dnes som volala môjmu doktorovi ohľadne výsledkov triple testov, odber bol robený v 15tt+4d.
    Sestrička mi oznámila, že výsledok je pozitívny, riziko postihnutia 1:95.
    Mám 35 rokov a 5 mesiacov.
    Vyšetrenie v 1. trimestri aj screeningový ultrazvuk boli v poriadku.
    Zároveň s odbermi mi robili aj výter kvôli výtoku. Výsledky poukázali na prítomnosť streptokoka.
    Mohlo aj toto mať vplyv na výsledky krvných testov?
    Prípadne zle uvedená váha, nakoľko na každej váhe vážim 1-2 kilá viac či menej.
    Rovnako má môj doktor problém s presným stanovením veku bábätka, nakoľko môj cyklus v posledné roky bol rôzne dlhý a veľakrát aj bez ovulácie, čiže vôbec nevieme, kedy mohlo presne prísť k oplodneniu.
    Môže toto všetko vplývať na tie výsledky? Na amniocentézu nechcem ísť.
    Ešte chcem spomenúť, že ide o moju tretiu graviditu, ale po 14 rokoch, ked mi tieto testy nerobili. Deti sú úplne v poriadku ani v rodine nemáme žiadne podobné ochorenie. Tretie dieťa je po toľkých rokoch vytúžené a preto sa týchto správ obávam.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    streptokok by na výsledok testu vplyv mat nemal
    ostatne vami uvadzane faktory na výsledok testu vplyvaju-aj vek aj vaha a nepresne stanoveny datum poslednej menses
    neda sa vsak bez amniocentezy stopercentne povedat ci tieto faktory su zodpovedne za pozitivny vysledok testu
    nikto vas do amniocentezy nebude nutit, je to vase rozhodnutie ci ju chcete podtsupit alebo nie
    rizika amniocentezy zrejme poznate, musite sa naozaj rozhodnut sama s rodinou,
    ale len amniocenteza este raz opakujem vam stopercentne stanovi o co sa jedna.
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Trisomy a triple testy

    , Autor:

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať, ak som už absolvovala dobrovoľne trisomy test (negatívny výsledok), mala by som absolvovať ešte aj triple test alebo to už nie je potrebné. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, väčšinou je to naopak, tehotná žena najprv absolvuje Tripple test. Trisomy test sa odporúča absolvovať hlavne tehotným ženám po dosiahnutí 35.roku života a tým, ktorým vyšiel pozitívny výsledok Tripple testu. Tripple test nedokáže povedať, či je alebo nie je dieťa poškodené, zameriava sa iba na riziká možného poškodenia plodu.

  • skríning - 1. trimester

    , Autor: odbornik6

    Dobrý den, vysiel mi pozitívny 1-trimestrálny skríning PAPPA-A hodnota 0,326 iu/L ; 0,28 MoM. Záver je: zvýsené riziko Downovho syndrómu 1v30. Je tam uvedená poznámka: Riziko syndrómu je vyssie ako je ocakávané len podla veku matky. Co, prosím, tento výsledok najma vzhladom na poznámku o riziku a veku znamená? V case predpokladaného porodu budem mat 36 rokov. Navyse, skríning mi robila zastupujúca lekárka, ktorá len skonstatovala velmi vysoké riziko vývojových chýb, potratu, predcasného porodu a nedostatocného vyzivovania plodu a odporúca amniocentézu bez ohladu na triple testy. Moj lekár bol dlhodobo na dovolenke a po návrate bol z jej postupu zhrozený - odber bol robený v 9+4 tt (podla poslednej mensturácie), plod mal 21 mm. Moj doktor skonstatoval, ze v tom case mi vobec este nemala odber robit, ze gestacný vek urcila podla neho nesprávne na 10+0 tt a celý výsledok je podla neho skreslený. Navyse, vraj na základe tejto hodnoty nemoze urobit také radikálne závery; mam sa upokojit, opakovaný skríning mu vraj poistovna nepreplatí, preto mi odporúca podrobné UZV v 20 tt vrátane povinných triple testov. Komu verit? Mám pocit, ze sa ma moj doktor len snazil upokojit. Prvá cesta, pochopitelne, viedla na internet a ten skor potvrdzuje slová lekárky so vsetkými tými hrozami. Viem, ze internet nie je vzdy relevantný, ale na pokoji mi to nepridáva. Prosím, mohli by ste mi situáciu podrobnejsie objasnit? Co znamená tiez poznámka o mojom veku? Ak by bol nizsí, riziko by nebolo také velké? Dakujem za porozumenie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    odber krvi na prvotrimestrálny skríning sa robí najskôr v 12tt, samozrejme závisií na veľkosti plodu dľa CRL, a nie úplne na gestačnom veku(podľa PM), teda ak vám bol odber robený v 10 tt , je naozaj skreslený, pretože tabulkové hodnoty nie sú relevantné voči skorému odberu.!
    samozrejme vek je faktor, ktorý sa do skríningu započítava(každá žena nad 35 rokov ma rovno zvýšené riziko niektorých ochorení ako napr. m.Down a iné-je to štatisticky vypočítaná pravdepodobnosť), ako i NT merané v 12-14tt!, kt. ste nemohla mať tej dobe mať zmerané!!!! to vám zrejme merali až pri ďalšej návšteve
    prikláňam sa k názoru vášho lekára o celkovej skreslenosti výsledku, ešte vás však čaká odber krvi v 16 tt a až na jeho základe by vás mali alebo nemali odporučiť na genetickú konzultáciu , prípadne amniocentézu.
    morfologický UZV samozrejme v 20-22 tt absolvujete
    s pozdravom

  • DS?

    , Autor: emmka2

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať či je moje bábätko v poriadku lebo vysledky triple testov mi vyšli 1 z160 na DS a ultrazvuk v 20tt bol relatívne v poriadku rast plodu proporčný a ostatná morfologia plodu v norme len p.doktorka napísala že hypoplázia nosovej kosti pod 5percentil...a v správe je podčiarknuté prít.hyperechogenetika čriev..Vravela že sa jej to na dieťa s DS nevidí a na odber plodovej vody som nešla nakoľko ma z ľudia z mojho okolia ukľudnujú že všetko je v poriadku lebo aj pri prvej dcérke som mala zlé triple testy...som bezmocná hrozne sa bojím aj keď verím,že je všetko v úplnom poriadku...Ďakujem za odpoveď. S pozdravom Lenka:)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    a aká je vaša otázka? mám sa vyjadriť k možnosti downovho syndrómu? je jednoznačne vyjadrené hodnotou a pravdepodobnosťou 1:160 - teda je rziko zvýšené oproti ostatnej populácii. Neprítomnosť resp. hypoplázia nosovej kostičky by mohla byť príznakom Downovho syndrómu a samozrejme by nemusela byť. Bolo by dobré sa porozprávať s vašou lekárkou, osobne by som amniocentézu v takomto prípade neodmietala.

  • otázka

    , Autor: sandraaaaa

    Dobrý deň, prvotrimestrový skrining mi vyšiel ok. Ale chcem sa opýtať triple testy mi robili presne v ukončený 15tt nemôže byť výsledok tohto testu preto negatívny??? Myslím keby sa robil napr. o týždeň či by mohol byť pozitívny. DAKUJEM

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    triple test je indikovaný v čase od 14+0 až do 15+6, preto si myslím, že to bude všetko v poriadku a vásledky tým nijak skreslené nebudú.

  • geneticke testy

    , Autor: zuziku

    Dobry vecer,
    chcem sa spytat, nakolko su podla vas spolahlive testy, ktore sa robia pri skriningoch na rozne choroby a kedy je treba absolvovat amniocentezu. Mam 35 rokov a vsetky testy doteraz boli v poriadku - krv a utz v 12.tt, bola som aj na prvotrimestralnom skriningu u dr. Cunderlika - ten mi meral nosovu kosticku, siju a nejaky protiprud krvi ( ja tomu nerozumiem) a aj triple testy boli v poriadku - down mi vysiel 1: 9700 a razstep 1:5000. Chcem vas poprosit o vas nazor - ci by ste isli na amnio alebo nie...Pytam sa preto, ze mam strach - zazila som falosny pozitivny test - pri predchadzajucom tehotenstve - mala som downa 1:2, amnio bola nakoniec negativna, no do dvoch tyzdnov po amnio som potratila...Dakujem vam velmi pekne za nazor a radu - uz nie prvu:-)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň prajem,
    vo vašom prípade ide teda o čisto vekovú indikáciu na amniocentézu, dľa doporučených postupov by ste amnniocentézu mali absolvovať. Ak vám však mám poradit len na základe môjho osobného /nie odborného/ názoru asi by som vo vašom prípade absolvovala najprv morfologický ultrazvuk v 19-20 týždni gravidity a na základe jeho výsledkov by som sa rozhodla. Ak by bolo všetko v poriadku asi by som amniocentézu odmietla.