Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,822 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • 7tt

    , Autor: odbornik6

    Dobry den,
    Vyse 2roky sme sa snazili otehotniet,podstupili sme 5 IUI a 1 IVF a nic. Nakoniec nám to vyslo prirodzene 1mesiac pred planovanym KET. Bola som u gynekologa a tehotenstvo mi potvrdil sonom 5tt. nebrali mi ani krv, a na kontrolu mam prist az v 10tt - nie je to akosi neskoro? Bojim sa aby bolo vsetko v poriadku. Ako casto sa zvycajne monitoruje priebeh thotenstva v 1trimestri? Na udrzanie mi dal Dufaston.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    postup je uplne normalny a prirodzený
    kontrola sa robi az ked su viditelne vsetky struktury plodu a hlaven akcia srdiecka plodu.Skor je to zbytocne , pretoze ak by to lekar neuvidel, muselo by sa UZV opakovať.
    Duphaston je hormonalny pripravok s obsahom progestreonu, hormonu kt. podporuje udrzanie tehotenstva , dal vam ho vhodne
    tiež by som pridala k.listovu 1x1,
    nasledne sa odobera krv na prvotrimestralny skrining a meria sa na UZV NT-sijove prejasnenie do 13tt.
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Teh

    , Autor:

    Dobrý deň chcem sa iba uistiť žeby už mohlo byt všetko v poriadku , pred necelými dvoma rokmi babetku prestalo byt v 7tt srdce . Teraz som znovu tehotná a som v 35tt (v štvrtok začína ) a chcem vedieť že ak lekárka povedala že je všetko dobre a že srdiečko bije bez prestania či ešte sú nejaké možnosti žeby sa to zopakovalo alebo niečo stalo ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nedá sa porovnávať zamlčaný potrat v 7. týždni tehotenstva s prakticky donoseným plodov v 35. týždni tehotenstva. Ak boli všetky vyšetrenia v poriadku, nemusíte sa obávať.

  • Pohyby

    , Autor:

    Prepáčte ak som sa zle vyjadrila. Neviem či ma teda ešte dosť miesta keď nevidím pohyby ešte na bruchu,no cítim stále ako sa hýbe. Tak som chcela vedieť, že či to ešte postupom týždňov bude už pekne vidieť, momentálne by som mala byt 27tt.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pohyby plodu viditeľné cez brušnú stenu sú skôr výnimočné, záleží od viacerých okolností. Je to viditeľné u žien, kde placenta nie je na prednej stene maternice a brušná stena, hlavne tuková vrstva, je extrémne tenká. Najčastejšie je to viditeľné u športovkýň a chudých žien. U väčšiny žien nie je vidieť “otlačok nôžky” alebo kopčeky tvorené plodovými čiastkami na brušnej stene, nesúvisí to s nedostatkom miesta ani s množstvom plodovej vody.

  • Nizke Hcg

    , Autor:

    Dobry den. 10.4. mi robili kyretaz kvoli zamlknutemu potratu. Pred mesiacom som zistila ze som opat tehotna. Cela som sa vyhadzala a na koznom mi povedali ze je to nejaky druh parapsoriazis variceliformic. Dali mi nejaku mast. Ku gynekologovi mam ist az 30.8. Po minulom potrate mam velky strach, tak som si vcera dala zobrat krv kvoli HCG a vysledok je 1179,4. Dnes by som mala byt 7tt+ 1 den. Viem ze hodnoty su velmi male. Mam pocitat s najhorsim? Nemam ziadne potiaze.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, hodnota beta HCG nie je malá, je to v norme. Záleží od USG nálezu, nemusíte byť zákonite v 8. týždni tehotenstva. Podľa mňa zatiaľ nie sú dôvody na obavy. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo

    , Autor:

    Dobry den, v 7tt babetku prestalo byt srdiecko . Asi rok nato som otehotnela znovu .. avsak vsetko je zatial okej som v 30tt iba ma zaujima ci v takom stadiu sa nieco take moze stat ze potrat ci sa to da zastavit a kedy ist vcas dl nemocnice alebo ci moze aj tetaz prestat byt srdce ked som bola na kontrole a bilo pravidelne . Picham si aj clexane . Dakujem za odpoved ja iba ze ci sa mam obavam alebo nie

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nedá sa porovnávať včasný zamlčaný potrat do 10. týždňa tehotenstva s normálne prosperujúcim tehotenstvom v 30. týždni. Ak boli výsledky vyšetrení v poriadku, nemusíte sa vôbec znepokojovať. Príčina zamlčaného potratu bol podľa opisu pravdepodobne trombofilný stav, keďže po aplikácii nízkomolekulárneho heparínu sa podobná situácia nezopakovala.

  • Progesteron

    , Autor:

    Vazeny pan doktor,
    Som v 7tt, beriem 2x denne vaginalne progesteron. Chcela by som sa opytat, za aky dlhy cas sa liecivo z gulocky uvolni, nakolko pri aplikacii rano cast lieku vytecie. Aka dlho musim lezat po zavedeni gulocky? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, po aplikácii vaginálnej liečby sa odporúča ležať aspoň 30 - 45 minút. Vplyvom gravitácie rozpustené liečivo môže vytekať z pošvy, preto je lepšie si dlhšie poležať.