Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,380 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • 7tt

    , Autor: odbornik6

    Dobry den,
    Vyse 2roky sme sa snazili otehotniet,podstupili sme 5 IUI a 1 IVF a nic. Nakoniec nám to vyslo prirodzene 1mesiac pred planovanym KET. Bola som u gynekologa a tehotenstvo mi potvrdil sonom 5tt. nebrali mi ani krv, a na kontrolu mam prist az v 10tt - nie je to akosi neskoro? Bojim sa aby bolo vsetko v poriadku. Ako casto sa zvycajne monitoruje priebeh thotenstva v 1trimestri? Na udrzanie mi dal Dufaston.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    postup je uplne normalny a prirodzený
    kontrola sa robi az ked su viditelne vsetky struktury plodu a hlaven akcia srdiecka plodu.Skor je to zbytocne , pretoze ak by to lekar neuvidel, muselo by sa UZV opakovať.
    Duphaston je hormonalny pripravok s obsahom progestreonu, hormonu kt. podporuje udrzanie tehotenstva , dal vam ho vhodne
    tiež by som pridala k.listovu 1x1,
    nasledne sa odobera krv na prvotrimestralny skrining a meria sa na UZV NT-sijove prejasnenie do 13tt.
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Anembryomolla

    , Autor:

    Dobrý deň, pán doktor bola mi už v 5tt+5 dní diagnostistikovaná anembryomolla, teda žiadny prítomný plod. Ten sa nepotvrdil ani v 7tt a nasleduje šetrnejšia vákuová kyretáž. Neliečime sa na žiadne ochorenie, sme zdraví, manžel má 34 rokov a ja 28 rokov. Dieťa sa nám podarilo splodiť po 3 mes. Menštruáciu som vždy mala ako hodinky 28dní. Správou som šokovaná, mám veľký strach, či sa to nezopakuje. A preto sa obávam ďalšieho tehotenstva. Myslíte, že má manžel ísť na spermiogram s vyšetrením DNA? Aká je šanca, že sa to stane znova? Od kedy odporúčate sa začať snažiť v našom prípade? Ďakujem. SILVIA.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je pomerne malá pravdepodobnosť, že sa to stane opäť. Nemusíte sa obávať. Po výkone počkajte aspoň 3 menštruačné cykly a môžete sa snažiť znovu. Nemusíte zatiaľ realizovať žiadne vyšetrenia. Až v prípade, že by došlo opäť k zamlčanému potratu, bude vhodné realizovať hematologické, endokrinologické, prípadne genetické vyšetrenia.

  • Vytok

    , Autor:

    Dobry den,

    Som v 7tt a uz od zaciatku mam vela vodnateho vytoku, musim vymienat intinky aj 7x za den, a pachne ako jogurt, teda tak mliecne. A niekedy dost intenzivne..... :( Nesvrbi, nestipe, nepali, len tecie.....
    Uzivam aj progestreon vaginalne 3x denne. Moze s tym suvisiet?

    Je to normalne?

    Velmi pekne dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, výtok môže byť spôsobený nadmernou
    produkciou žliazok pošvy ako reakcia na užívanie vaginálnej liečby. Odsledujte si to. Skúsiť si môžete realizovať vaginalny výplach Cloginom alebo Rosalginom, pripadne užívať aj vaginálne probiotiká. Samozrejme pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • enterococcus faecalis

    , Autor:

    Dobrý deň, pan doktor chcela by som sa opýtať z kultivacie mi vyšiel enterococcus faecalis ojedinele. Moj dr. ma dovolenku až do 10.8.
    Som v 27tt potrebujem atb hneď alebo mám počkať na svojho lekára a nic sa nestane za dva tyzdne? Bojim sa aby sa nieco bábätku nestalo.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, s najväčšou pravdepodobnosťou ide o zavedenie infekcie. Skúste si realizovať vaginálne probiotiká Cloginom alebo Rosalginom, malo by to byť v poriadku. Užívať môžete aj vaginálne probiotiká.

  • Nekope

    , Autor: Eliska

    Dobry den chcem sa opytat som v 27tt a su dni ked ma drobec bombarduje kopancami a potom mam dni ked ho vobec necitim, ale srdiecko pekne bije ked kontrolujem doplerom aj pocujem ako sa prevaluje no necitim to, je to normalne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pohyby plodu nemusíte cítiť rovnako každý deň. Je to pomerne časté. Záleží aj od Vašej aktivity, konzumovanej potravy a tekutín, ... Nemusíte sa obávať. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hrdlo 0,5cm

    , Autor:

    Dobry den chcem sa opytat od 30tt sa mi skracuje hrcok mala som aj liecbu v 37tt to vyzeralo tak ze pojdem lebo hrdlo som mala 0,5cm a odvtedy nic stele je 0,5cm a zatvorene tuhe zajtra mam 39tt a nic ma vsetky priznaky len kontrakcie nesu take caste a plodova voda neodtiekla co mam cakat odtoho lebo smutok ma trapi ze zrazu nechce ist ajked mam este tyzden do teminu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste v 39. týždni tehotenstva, nález máte primeraný. Niekedy pokročilejší nález na krčku môže vydržať aj mesiac, hoci to zo začiatku vyzerá na predčasný pôrod. Nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.