Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • lagosa

    , Autor: petrahh

    Dobry den. Prave ma po porode prepustili z nemocnice. Mam zle pecenove testy, tak mi lekar predpisal lagosu, ale dojcim. V letaku sa pise, ze sa lagosa neodporuca uzivat pocas dojcenia. Mam ju uzivat?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    Lagosu môžete užívať, pokračujte v jeho užívaní podľa pokynov lekárov.

Podobné otázky

  • Hepatopatia a doplnky

    , Autor: Karin95

    Dobrý deň, chcem sa opýtať: mám zvýšené pečeňové testy AST 3.31 , ALT - 5.38 , ALP - 2.04 . Tento stav mám už druhý krát, po prekonaní choroby (horúčky) a užívaní paralenu. Užívam lieky flavobion a ursosan. Som 34+5 tt. Môžem užívať ľanové semiačka ako prípravu na pôrod, alebo to môže škodiť pečeni? Taktiež vitamin D ako prevenciu pred ďalším ochorenim? Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užívanie hepatoprotektív, ako sú Ursosan, Favobion, či Lagosa, ktorá má dvojnásobné množstvo silymarínu ako Flavobion, je štandardným liečebným postupom. Ak užívate tehotenské vitamíny, nie je potrebné užívať samostatne vitamíny navyše. Ľanovými semiačkami nič nepokazíte, netreba to však s nimi preháňať.

  • Lagosa v tehotenstve

    , Autor: MariV

    Dobrý deň, som v 29tt a mala som mierne zvýšené pečeňové testy. Môj gyn.mi preventívne predpísal Lagosu 1x denne. Chcem sa spýtať či to nie je nebezpečný liek pre bábätko, nakoľko sa v letáku uvádza že v tehotenstve sa nesmie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, Lagosa nebude mať negatívny vplyv na tehotenstvo. Pokračujte v užívaní tohto hepatoprotektíva podľa odporúčaní.

  • Tehotenstvo a zlé pečeňové testy

    , Autor: xtimkax

    Dobrý deň pán doktor.
    Som v 19 tt. Pri poslednom odbere krvi zistili, že mám zlé výsledky pečeňových testov. Pri predchádzajúcom odbere boli v poriadku. No medzi tým som prekonala covid a niekedy aj zvraciam. Neviem presne ktoré výsledky sú zlé, no bolo mi povedané, že zo 4 výsledkov mám 2 dobre a 2 zle. Dr. mi predpísal flavibion - 2x denne 1 tabletu.Môže sa užívať v tehu, keď sa tam spomína pestrec mariánsky? Dosť sa bojím aké budú výsledky o 2 týždne. Môže no nejak ohroziť tehotenstvo a bábätko?

    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin zvýšených pečeňových enzýmov môže byť viacero. Nevylučujem aj vplyv infekcie COVID-19. Keďže nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, všetky informácie, nálezy a okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Štandardne sa predpisujú hepatoprotektíva s obsahom silymarínu, napríklad Lagosa, či Flavobion. Na plod to vplyv nemá. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Zvýšené pečeňové testy

    , Autor: Nates

    Dobrý deň, som v 19tt a dnes som volala na výsledky pečeňových testov a mám ich len mierne zvýšené, no doktorka mi predpísala liek Lagosa. Po prečítaní príbalového letáku som zostala zmätená , keďže sa tam píše , že sa neodporúčajú užívať v tehotenstve . Môžem tento liek aj napriek tomu užívať ? Neohrozim užívaním tohto lieku svoje dieťa ?