Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • opuchnuté nohy

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň.
    O 5 dní čakáme bábätko a už pár týždňov mi opúchajú chodidlá,prsty,členky,sú tvrdé a je to nepríjemné pri chôdzy.Musela som si kúpiť nové topánky,nakoľko som ani jedny zo svojich nenatiahla na nohy.Žijem v Anglicku a starostlivosť o tehotné ženy je tu úplne iná ako na Slovensku.Preto moja otázka znie,či opúchanie nôh značí nejakú chorobu,pretože moja midwife mi povedala,že v mojom štádiu tehotenstva je to úplne normálne.Kázala mi vykladať nohy do výšky,ale na chrbte sa mi nepohodlne leží,snažím sa vykladať si ich aspoň v sede,no nepomáha mi to veľa.Dúfam,že moje bábätko to nijako neohrozuje.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    dôležité je či sú obe nohy opuchnuté rovnako, v prípade, že je prítomná asymetria, to znamená že jedna je viac opuchnutá ako druhá príčinou môže byť trombóza dolnej končatiny. V prípade že sú obe nohy opuchnuté rovnako, je nutné vylúčiť rozbiehajúcu sa preeclampsiu (ochorenie, ktoré sa prejavuje opuchom nôh, vysokým tlakom , zvýšením množstva bielkovín v moči...). Preto by bolo ideálne aby vám aspoň premerali tlak krvi, resp. odobrali krv. Avšak samozrejme je možné, že ide o bežné opuchnutie nôh vplyvom gravidity a horšej lymfodrenáže dolných končatín.

Podobné otázky

  • Medocriptine

    , Autor: Bibi22

    Dobrý deň pán doktor. Teraz ste mi poslali odpoveď na otázku. Som 40 deň po pôrode. Mala som opuchnuté nohy ale do 2 týždňov to prešlo.
    Všetko bolo ok. Keď som začala brať Medocriptine tak mi začali opuchat v oblasti členka ako som už predtým spomínala a plus ten pocit kyslého v ústach a odgrgavanie ako keby zvratkov. Nepríjemný pocit. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané príznaky patria medzi vedľajšie účinky Medocriptinu. Odsledujte si to. Medocriptine stačí užívať 12 dní.

  • Lymfodrenáž

    , Autor: Zuzka1717

    Dobrý deň, som v 22 tyzdni tehotenstva.Napriek tomu že mi môj zdravotný stav dovoľuje v tomto týždni športovať začínajú mi mierne opúchať nohy a pravdepodobne vplyvom hormónov sa mi objavuje celulitída.Čítala som že je možné si pomôcť lymfodrenážom.Preto by som Vás chcela požiadať či danú procedúru môžem absolvovať a ako často je to v priebehu týždňa vhodné.Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenstvo so sebou prináša zmeny, ktoré niekedy žena ovplyvniť nevie. Lymfodrenáž je bezpečná, hlavne na opuchnuté nohy.
    Na strie a celulitídu Vám nepomôže, ide o hormonálnu záležitosť, ak máte citlivú kožu na hormóny, ani žiadna mastička Vám nepomože.