Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • skrateny krcok maternice

    , Autor: nadezda

    Dobry den ,chcela by som sa opytat...
    Som v 27tt a doktor mi nameral skrateny krcok maternice na 2cm,nakazal klud a lezat s nohami hore....zakazal mi aj sex,ale zaujimalo by ma,ci mozem mat aspon orgazmus...ci mi to moze uskodit...dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    v prvom rade by vás malo zaujímať či to neohrozuje dieťatko a aká je prognóza. No ak sa vaša otázka týka len orgazmu, tak odpoveď je áno, orgazmus mať môžete.

Podobné otázky

  • skrátený krčok- Progestanelle 200mg

    , Autor: Ivanar

    Dobrý deň,

    som 22tt+1, zastupujúca doktorka mi na kontrole povedala, že mám skrátený krčok maternice (cervikometria 38mm-opakované meranie ukázalo 34mm). Mám vylúčiť presuny bicyklom, nateraz aj plávanie a byť v kľude. Zároveň mi predpísala mi Progestanelle 200mg. Chcem sa opýtať, či vaginálne tablety s progesterónom podávané takto ''dodatočne'' môžu mať nejaký vplyv na plod- pohlavie chlapec, alebo postačí kľudový režim.

    Zároveň- o týždeň letecky cestujem. Môže 2.h let ovplyniť ďalšie skracovanie krčka? Čo by ste odporúčali?

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, progesterón nemá žiadny negatívny vplyv na plod. Dôležitá nie je len celková dĺžka krčka, ale najmä to, či je prítomné vnútorné otváranie krčka - funneling. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, pri nejasnostiach sa ich nebojte pýtať.

  • Skrátenie krčka maternice (21tt)

    , Autor: Romana123

    Dobrý deň, som v 21. týždni tehotenstva. Na kontrole mi doktorka oznámila, že mám skrátený krčok maternice a odporučila mi dodržiavať kludový režim. Pokračujem s užívaním magne B6 forte (2 tbl denne) + doktorka mi naviac predpísala Progestanelle 1tbl/denne. Mám občasne kŕče v podbrušku. V tehotenskej knižke mám poznačené niečo ako CERVIX 3+ ( neviem či som to dobre precitala) dĺžku krčka maternice mi nespomínala. Je možné v mojom štádiu absolvovať aspoň krátke prechádzky, pripadne mám dodržiavať striktný režim na lôžku až do nasledujúcej kontroly, ktorá je o dva týždne. Vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám nález, ani bližšie okolnosti, ťažko je sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Ak Vám nebola odporúčaná hospitalizácia, predpokladám, že krátke prechádzky môžete mať. Najvhodnejšie je sa pri nejasnostiach pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý najlepšie pozná všetky výsledky vyšetrení a nálezy a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.

  • Skrateny krcok maternice

    , Autor: maja1611

    Dobrý deň p. doktor,
    som v 23 tyzdni tehotensta a na poslednej poradni mi doktor povedal ze sa mi začal otvarat krčok .Sú tieto hodnoty ešte primerané, alebo je tam už velke riziko? Minuly rok som podstupila konizaciu krčka
    Hodnoty:
    Hrdlo 1,5 cm VB a CK pre prst
    Uterus 1pnp normotonicky OPP
    TVS cervix 30 mm bez ICI
    Momentálne som na PN a mam nariadeny klufovy režim

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, krčok zmenený po konizácii predstavuje riziko potratu alebo predčasného pôrodu už od začiatku tehotenstva. Podľa USG vyšetrenia sa krčok zvnútra neotvára. Dodržujte nariadený kľudový mrežim, postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa a v prípade ťažkostí ho navštívte.

  • Krcok maternice

    , Autor: Siminka

    Dobry den mam skrateny krcok maternice a von.branka na spic a som v 24tyzdny tehotenstva mam sa bat

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, funkčnú dĺžku krčka, či je prítomný funneling, teda vnútorné otváranie krčka, či ste prvo alebo viacrodička, ... neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa pýtať priamo vyšetrujúceho lekára, ktorý pozná všetky informácie a okolnosti. Obávať sa nemusíte. Ak by bol nález zhoršený, odporučili by Vám hospitalizáciu.

  • Skrátený krčok maternice

    , Autor: 5ula

    Dobrý deň pán doktor som v 20+6 a začalo mi tvrdnuť velmi bruško a mala som bolesti. Vyhľadala som preto pomoc na urgetnom príjme a zistili mi, že mám skrátený krčok na 2,9. Nechali ma hospitalizovanu v nemocnici na magneziovú terapiu. Mám mať obavy, že dieťa nedonosím? Aké sú pre mna vyhliadky do budúcna? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak už tvrdnutie nepretrváva, krčok je uzavretý a neotvára sa z vnútra, nemusíte sa obávať. Ak ste ešte hospitalizovaná, najvhodnejšie je sa informovať u lekárov zdravotníckeho zariadenia, ktorí majú k dispozícii všetky výsledky vyšetrení.