Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • cervikálne skóre

    , Autor: nelinka1212

    Dorbý den, som v 26tt, je to moje druhé tehotenstvo (malá ma 2roky). od začiatku tehotenstva mám v knižke CI-1. dnes na poradni sa to CI zmenilo na 2. dr. nespomínala nič len že krčok nieje vzadu ale v strede že je zatvorený. Chcem sa opýtať či sa mám obávať toho CI-2, teda predčasného pôrodu alebo je to v poriadku? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    veľmi závisí aj od toho či idete rodiť prvýkrát alebo ste už rodili viackrát. Stále ide o nezrelý nález, no vzhľadom na progresiu (zmenu nálezu) je nutné nález sledovať, vy by ste sa mali viac šetriť a oddychovať. Závisí od konkrétneho nálezu a jeho následnej zmeny.

Podobné otázky

  • Cervikalne skóre

    , Autor: Mimka128

    Dobrý deň pán doktor. Ďakujem vám veľmi pekne za vaše odpovede. Viem, že už sa veľa pýtam, ale bojím sa už všetkého a môj lekár je naozaj veľmi strohý. Som druhorodicka. Prvá dcerka predčasne narodená v 34tt odtokom vody. Mam dve maternice aj krčky. Od 19tt som bola hospitalizovaná, keďže môj lekár sa domnieval , že mám infekciu a do knižky mi napísal CS3. V nemocnici mi viacerými vysetreniami zistili cervikometriou krcok 3,4 cm. bez vezikalizacie, tuhý, zatvoreny. Rovnako to bolo aj pri prepustani. Po 2 týždňoch som bola u svojho lekára. Vysetril ma len cez bruško. Keď som sa pýtala na krcok, povedal,že keď nemám bolesti , ani tvrdnutie, nebude vo mne špárať. Nechal mi kudovejsi režim , ponechal aj utrogestan q magnezium. Kontrolu dal až o mesiac. Až doma som našla v knizke CS V. Som len v 25tt. Veľmi sa bojím a vaham, prečo má o tom neinformoval? Nemala by som byť s takým skore hospitalizovaná? Ďakujem vopred

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnotenie cervikálneho skóre (CS) je založené na hodnotení viacerých parametrov. Aj keď úplne chápem Vaše obavy, nepoznám žiadne konkrétne výsledky vyšetrení, ani nálezy, USG cervikometriu, ani ďalšie výsledky a informácie, preto je naozaj ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Obvodný gynekológ by Vám mal povedať a informovať Vás o všetkých okolnostiach a výsledkoch, pozná ich najlepšie a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť a v prípade pochybností sa pacientka odosiela na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia. V prípade nezrovnalostí, či nejasností sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa. Neprináleží mi hodnotiť Vášho obvodného gynekológa, ale samozrejme, ak nie ste spokojná s jeho starostlivosťou, máte právo na zmenu obvodného gynekológa. Tá sa dá realizovať vždy ku koncu daného kalendárneho mesiaca.

  • Skrátený krčok - doplňujúca otazka

    , Autor: GabiKrki

    Dobrý deň pán doktor, ďakujem za odpoved na skrátený krčok v 30tt. Chcem sa ale ešte opýtať, krčok mám skrátený na 3,1 cm, cervikalne skóre mám 5, v tom šoku u lekára som asi prepocula alebo som nevnímala, ale fakt teraz neviem či sa aj otváram alebo nie. No zaujíma má, či je možné, že aj v kľudovom režime keď sa pretacam na posteli na strany, tak ako sa zapriem nohami o postel, cítim tlak/bolesť v tom krčku. Nechcem zbytočne robiť paniku, ale nechcem ani ignorovať takéto veci. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemôžete iba nehybne ležať na posteli. Mierne pichavé bolesti alebo tlaky počas otáčania môžu byť prítomné. Je potrebné si to odsledovať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach sa nebojte kontaktovať Vášho obvodného gynekológa.

  • cervikalne skóre

    , Autor: sabisi

    Dobrý deň pán doktor
    Som v 33 tt. Dnes som bola u lekára. Povedal, že je všetko OK a krcok je zatvorený. Do tehotenskej knižky napísal CS 1 aj keď doteraz tam bola stále 0. Moje prvé dieťa som porodila pred 11 rokmi prirodzene, ďalšie pred 9 rokmi cisárskym rezom, pred dvoma rokmi tiež cisárskym rezom a toto bude môj štvrtý pôrod tiež cisárskym rezom. Je teda hodnota CS 1 na 33 tt bežná? Je to v poriadku. Všimla som si to až teraz doma. Ďakujem krásne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to v poriadku, nemusíte sa obávať. Krčok maternice s blížiacim sa termínom pôrodu prechádza postupne istými zmenami. Nehodnotí sa len dĺžka, či dilatácia, ale aj orientácia, konzistencia, naliehanie a uhol medzi krčkom maternice a telom maternice. Každý z týchto parametrov je obodovaný. Čím nižšie skóre, tým nezrelší nález. Pri nejasnostiach sa dobudúcna nebojte pýtať obvodného gynekológa.

  • Tvrdnutie bruska

    , Autor: Sandrusik

    Dobrý den prajem chcela by som sa spýtať som aktuálne v 22 tt. Mám tvrdnutie bruska na ktoré užívam magnezium ale pár krát do dňa aj tak tvrdne do 10 krát. Na poslednej kontrole mi p. doktor povedal že sa mi skracuje krčok cervikometria najprv 41 mám a o dva týždne bola 37 mm CS 1b ( tato skratka som nevedela čo znamená našla som si to v knižke ) Kultivácia z posvy aj mocu negatívne. Pan doktor povedal že pokračovať v kľudovom režime zvýšiť magnezium a o dva týždne opäť kontrola. Chcela by som sa spýtať či je takáto liečba postačujúca ? Čítala som o vhodnosti nasadenia progesteronu aký máte názor vy pripadne čo by ste odporúčali ? Čo sa týka kludoveho režimu a ležanie je potrebné lezat s vyvýšenými nohami alebo klasicky ? Ďakujem krásne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, CS znamená cervikálne skóre, cervikometriu máte v norme. Magnézium môžete užívať v dávke 2x1, v prípade potreby 3x1 tabletku denne, maximálna odporúčaná dávka je 3x2 až 4x2 tabletky. Vyskúšať môžete Magnerot. Občasné tvrdnutie podbruška môžete pociťovať, súvisí s rastom maternice, ktorá sa zväčšuje každým dňom. Nemyslím si, že je nevyhnutné ležať s vyloženými nohami. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Dobre/zle cervix skore v 31tt

    , Autor: Laylitta

    Dobry den.

    Chcela by som sa opytat, na poslednej poradni v 30+2 som mala CS=1. Nedostala som žiadne lieky, ani nič špeciálne mi doktorka nehovorila. Je toto CS v poriadku v tomto týždni? Týždeň na to mi totiž začali tlaky počas chôdze a státia, akoby to dieťa malo vypadnúť už zo mňa, občas pociťujem aj pichanie dolu a bolesti ako pri menstruacii. Je to v poriadku? Celkom mám obavy, už 2 týždne len ležím, lebo tie tlaky mi nie sú príjemné.

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, cervikálne skóre 1 je v 31. týždni v norme. Záleží však od viacerých výsledkov a nalezov, USG cervikometrie, či sa krčok neotvára zvnútra. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.