Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolesti v tehotenstve

    , Autor: michaela4

    Dobrý deň p. doktorka,
    som v 21. týždni tehotenstva a už približne 4 deň má trápia pichavé bolesti, ktoré sa tiahnu od spodnej časti panvy až po pupok, hlavne keď vstávam z postele alebo sa v noci prevraciam. Tak isto sa hlavne po chodení objavuje bolesť pri kostrči, ktorá vystreľuje do spodnej časti panvy a sem-tam je spojená ako s miernou bolesťou pri menštruácii. Keď si trošku poležím na chrbte s pokrčenými nohami tak to prejde. Na kontrole som bola pred cca týždňom, všetko bolo v poriadku a pohyby bábätka cítim celý deň, hlavne večer. Chcela by som sa preto opýtať na Váš názor, či sú to bežné bolesti spojené s tehotenstvom alebo radšej vyhľadať lekára a nič nezanedbať, nechcem sa totiž zbytočne stresovať.
    Ďakujem pekne za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    skúste najskôr magnesioterapiu - to znamená kúpte si v lekárni Magnézium 500 mg a užívajte ho 3 dni (3x denne) + doprajte si dostatok oddychu, nenamáhajte sa a nedvíhajte ťažké veci. Ak bolesti neprejdú určite navštívte lekára.

Podobné otázky

  • menštruačné bolesti v tehotenstve

    , Autor: MomToBe

    Dobrý deň,

    vždy sa zabudnem opýtať túto otázku na poradni. Momentálne som prebiehajúci 28. týždeň a občas mávam ako keby menštruačné bolesti prípadne pocit akoby "zaveseného závažia" medzi nohami niekedy pri chôdzi. Neviem, či sa jedná o bežné rozťahovanie maternice a zároveň postupne sa zväčšujúcu váhu plodu alebo to treba nejak riešiť - beriem zatiaľ len 1 tbl magnézia denne nakoľko nemám pocit, že by mi tvrdlo brucho. Tento týždeň mi bol zároveň nameraný hraničný cervix 25 mm.

    Sú dané bolesti normálne a vporiadku?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa každým dňom zväčšuje a dochádza k naťahovaniu väzov závesného aparátu maternice, čo môžete pociťovať ako občasné pichanie alebo pobolievanie po stranách. Ak Vám netvrdne podbruško, magnézium si navyšovať nemusíte. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesti v tehotenstve

    , Autor: Aďka 2000

    Dobrý deň pán doktor, som tehotná 27+1a som momentálne hospitalizovaná v nemocnici kvôli bolestiam v podbrušku. Ide ako keby o menštruačné bolesti. Krčok maternice sa počas 5 dní skratil z 4,15 cm na 3,66cm. Ostané vysledky sú v poriadku.Liečba pozostáva s magnéziovych infúzií keď mam bolesti, Progestanelle 100mg 2 tobolky večer do pošvy a včera mi bol prípadný 2krat denne čipok do konečnika Indometacin. Je táto liečba spravna alebo by ste zvolili iný postup? Mám strach aj z toľkých infúzii či nemajú negatívny vplyv na bábätko a ani o Indometacine som nečítala nič dobré. Z čoho môžu pochádzať tie bolesti keď všetky ostatné parametre sú v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nasadená magnéziová liečba je štandardná. Indometacín na našej klinike nepoužívame, ani s ním nemám osobné skúsenosti u tehotných, takže sa Vám neviem bližšie vyjadriť. Pri nejasnostiach sa neváhajte pýtať ošetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná.

  • Menštruačné bolesti v tehotenstve

    , Autor: Pepana

    Dobrý deň,
    som v 34. tt a dnes som začala pociťovať bolesti podobne tým menštruačným.
    Niekedy sú intenzívne a bolí ma brucho a chrbát v oblasti krížov spolu so stehnami.
    Naozaj sa tie bolesti podobajú menštruačným, poznám ich a stále mám pocit, že mi prišla menštruácia, čo samozrejme nie je možné. Návštevu u mojej lekárky mám až 7.10., je potrebné ísť skôr alebo sa jedná o "normálny jav"?
    Pohyby bábätka pociťujem aj v tejto chvíli, je aktívne.
    Ešte by som chcela dodať, že mám stále stupňujúce sa bolesti rebier, čo považujem za normálne, iba som to chcela spomenúť, ak by to malo nejaký súvis.
    Rovnako aj to, že mám vyšší tlak.
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri pretrvávaní ťažkostí odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, prípadne zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť. Takto, bez poznania bližších informácií, hodnôt tlaku krvi, ... sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Bolesti v tehotenstve

    , Autor: Maja9511

    Dobrý deň, meškala mi menštruácia 7 dní, no potom prišla 5 dňová so silným krvácaním a silnými bolesťami na druhý a tretí deň a nebola žiadna zmena sfarbenia, ako niektoré kočky píšu. Môže byť, že by som bola aj napriek tomu tehotná? Snažíme sa už dlho, no zatiaľ mi nikdy nemeškala 7 dní, tak som si myslela, že už som v tom, ale tak nemala by som asi takú silnú menštruáciu. Aký je váš názor na to? Veľmi pekne ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, týždeň meškajúca menštruácia ešte nemusí automaticky znamenať tehotenstvo. Nevylučujem však, že sa mohlo jednať o včasný potrat. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. pri pretrvávaní ťažkostí alebo problémov s otehotnením navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • bolest v pravom boku 21 tyzden

    , Autor: odbornik6

    Dobry den pani doktorka, som v 21.tyzdni tehotenstva a uz tyzden mam silne bolesti v pravom boku,ktore siahaju az do polky chrbta. Dvakrat sme uz boli na pohotovosti, ale upokojovali nas s tym ,ze su to bezne tehotenstke bolesti a dali nam prvykrat buscopan , ktory mi vobec neulavoval. A druhykrat mi dali tachipirin. Avsak pri silnych bolestiach, pri ktorych mi je az do placu, nemozem sa postavit, ani lezat, tak jeto proste neznesitelna bolest.. Bolest pride aj ked len lezim alebo spim znicoho nic. Vedeli by ste mi prosim Vas poradit co sa s tym da robit? dakujem za odpoved spozdravom Mirka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň Mirka,
    doporučujem absolvovať urologické vyšetrenie, je nutné vylúčiť stázu v obličke, prípadne iné ochorenie súvisiace s vylučovacím systémom. Ak urologické vyšetrenie bude negatívne, a bude všetko v poriadku, pomôcť by mohol neurológ, ale terapia bolesti v tehotenstve je veľmi obmedzená.