Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,315 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • placenta

    , Autor: stojkovalinda

    DOBRY DEN PANI DOKTORKA,CHCEM SA SPYTAT,SOM 22 TYZDNI TEHOTENSTVA,A V 20 TYZDNI NA SCREENINGU MI ZISTILI ZE MAM PLACENTU V PREDU A NIZKO,AJ TO NIEKEDY CITIM,PRI CHODZI,HORE DO SCHODOV,A KED MOJE DIEVTATKO KOPE,TAK TO CITIM DOST NIZKO,PORADNU MAM AZ 21.11,CHCEM SA SPYTAT CI TO NIE JE PREOBLEM,BUDEM MAT PLANOVANU SC..CHCEM LEN NEJAKE RADY COHO SA VYVARAT:-)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    nízko uložená placenta v 20 týždni absolútne nič neznamená a vôbec sa nemusíte obávať. Väčšina takto uložených placent sa do 30 týždňa rastom maternice vytiahne vyššie a tehotenstvo prebieha absolútne fyziologicky. Preto sa teraz vôbec nemusíte obávať.

Podobné otázky

  • Placenta praveia

    , Autor:

    Dobrý deň.

    Znova som skončila na pohotovosti, kvôli tvrdnutiu bruška. Pani dr. nič nevidala okrem nizko uloženej placenty. Dostala som prísny klud na lôžku. Ja by som sa len chcela opýtať či ozaj je to také zlé ako mi to doktorka opýsala a či je nutné od rána do večera ležať? Dosť ma vystrašila. V správe mám nasledovne:
    placenta na prednej a zadnej stene gr ll-bez známok odlúčenia-placenta biloba, placenta presahuje vnútornú bránku-placenta praevia, cervikometria 51mm bez vezikalizacie.
    Ďakujem za odpoveď.
    Zuzana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, najvhodnejšie je sa informovať priamo u vyšetrujúceho lekára, ktorý pozná všetky výsledky, aj USG vyšetrení. Tatko sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak sa jedná naozaj o vcestnú placentu, tehotenstvo bude nutní ukončiť cisárskym rezom. Pokračujte v odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Placenta a skracovanie krcka

    , Autor:

    Dobrý deň som 23+1 p. Doktor mi povedal pred dvoma dnami ze mám skrátený krcok na 30.4 mm a ze mám INSERTIO plac.prof prosim vás som velmi vystrašená či vobec donosim je to velmi zlé??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusíte sa vôbec znepokojovať. Ak je funkčná dĺžka krčka maternice 30 mm a funneling, teda vnútorné otváranie krčka maternice, nie je prítomné, je to v poriadku. Insertio placentae profunda znamená nízko uloženú placentu, ktorá zasahuje do dolného segmentu maternice, ale nedosahuje k vnútornej bránke. Ak máte placentu na prednej stene, rastom maternice sa ešte vytiahne. Nepredstavuje to žiaden problém. Môžete byť kľudná.

  • Vcestna placenta

    , Autor:

    Dobrý deň. V 11tt pri hospitalizácii v nemocnici mi diagnostikovali placenta praevia marginalis. Teraz som aktuálne v 20 týždni tehotenstva a v papieroch mi stále uvádzajú placenta marginalis. Bola som nedávno súkromne u iného odborníka na morfologickom ultrazvuku a placenta je výrazne posunutá nahor a k vnútornej bránke už vôbec nezasahuje. Veľmi ma to potešilo. U môjho rajon lekára mám stále v papieroch plac.praevia marginalis. Táto diagnóza sa somnou potiahne až do plánovanej sekcie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak sa nachádza placenta na prednej stene a jedná sa iba o marginálnu praeviu, s rastúcou maternicou sa môže placenta vytiahnuť, bude uložená nižšie v dolnom segmente, ale nebude mať vplyv na vedenie spontánneho pôrodu. Obvodný gynekológ by mal rešpektovať najnovšie USG vyšetrenia, poskytnite nález morfologického USG vyšetrenia Vášmu obvodnému gynekológovi.

  • Namerane hodnoty plodu

    , Autor:

    Dobrý deň, dnes ma doktor hrozne vystrašil. Povedal že mám zhoršené prietoky že mi môže odumriet plod. Hodnota RI : 0,76 .
    Hrozne sa bojím som v 32/1 týždni tehotenstva. Ostatné namerané hodnoty usg sú BP : 31/4 HC: 31/5 AC: 31/5 FL: 32/3
    Komplex biometria : 31/6
    S/D: 4,43 BFC: 1 PV: normohydramnion poloha : PPHL post II
    EFW: 1916 g
    Vôbec týmto hodnotám nerozumiem a neviem podľa týchto hodnôt nájsť nič na internete. Pán doktor nebol ochotný odpovedať na moje otázky atak som z toho zúfala. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa daných biometrických hodnôt plod nezaostáva v raste, takže placenta funguje tak, ako má. Hodnota rezistenčného indexu (RI) aj S/D je síce v pásme hraničnom až patologickom, neznepokojujte sa však. Hraničné prietoky je nutné sledovať, je to v podstate to isté ako keby vám namerali vyšší tlak krvi - z jedného merania sa nedá nič povedať a môže ísť o náhodný nález. Dôležité sú však aj parametre pulzatilného indexu (PI). Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Za daných okolností odporúčam navštíviť tehotenskú ambulanciu nemocničného zdravotníckeho zariadenia, kde nález skontrolujú a určia ďalší postup. Pri nespokojnosti môžete obvodného gynekológa zmeniť.

  • Petting v tehotenstve

    , Autor:

    Dobry den,chcela by som sa opytat,moze petting akokolvek uskodit v tehotenstve?pri 1.tehotenstve sme s manzelom mali sex v 20.tt a zacala som krvacat,zistili mi placentu previu,o ktorej sa nevedeli.takze v druhom nechceme nic podcenit.samotny orgazmus nemoze babatku ublizit? Zatial som len v 1.tromestri.resp.comu by sme sa mali vyhnut.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať. Za normálnych okolností pohlavný styk tehotenstvu ani orgazmus nevadí, ani nemá vplyv na plod. Samozrejme, vcestná placenta môže spôsobiť krvácanie, či špinenie po pohlavnom styku.