Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,359 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • skrining

    , Autor: Majka83

    Dobry den, mala som robeny scrining v tehotenstve v prvom trimestri kde skrining bol negativny a po vysetreni ultrazvukom bolo rovnako vsetko v poriadku vsetko bolo vyvinute tak ako malo byt ziadny naznak nejakeho problemu. Nasledne som mala teraz robeny skrining v druhom trimestri 16 - 17 tyzdni a skrining je pozitivny... sestircka mi nechcela povedat preco je to tak a co sa deje ale podla jej vyrazu tvare ma dost rozrusila navyse mi nasli nalez vo vytery streptokoka a neviem co este vsetko ... co to moze znamenat???? dakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    kompletný skríning pozostáva z vyšetrenia v prvom aj druhom trimestri - ich hodnoty sa následne vzájomne spracovávajú a až po odberoch v druhom trimestri sa celý skríning vyhodnotí. Výsledok skríningu sa vyjadruje pravdepodobnosťou vzniku danej poruchy, a na základe pravdepodobnosti sa doporučí amniocentéza. Nález vaginálnej infekcie s tým nesúvisí.

Podobné otázky

  • Vysledky genetickeho skriningu

    , Autor:

    Dobry den,
    Chcela by som nezavazny nazor inak sa asi neupokojim a nervozity (takej beznej..prerabka domu, rocny sibal doma, manzel pracujuci tyzdnovky atd atd) mam nadostac.
    Dnes som si bola po vysledky genetickeho skriningu lebo lekarka, ktora ich vyhodnocovala dopisala, ze odporuca podrobny UZV v II.trimestri.
    Sestricka ale povedala, ze vysledky su ok..aj tie prve boli. Ze sa mam na to sono v Trencine objednat hlavne kvoli tej poznamke z genetiky :/
    Ze mame Trencin totalne od ruky mi je momentalne jedno.
    Vysledky su taketo:
    Predchadzajuci NTD: ziadny
    Predchadzajuci Downov syndrom: ziadny
    Vek matky 29 rokov
    UZV meranie (CRL) 59,5mm (v case odberu prvej vzorky)
    Gestacny vek v datume prvej vzorky 12 tyzdnov
    Gestacny vek v datume druhej vzorky 16 tyzdnov
    Hmotnost 90kg
    MS-AFP hodnota 18,81 ug/L 0,59MoM
    uE3 hodnota 1,92 nmol/L 0,89MoM
    Total hCG hodnota 11883,4 iu/L 0,52MoM
    Freeß-hCG hodnota 19,33 iu/L 0,66MoM
    PAPP-A hodnota 789,30 miu/L 0,38MoM a tu je dopisana sipka dole pri tejto hodnote
    Riziko DS 1 v 2500 v termine
    Riziko NTD 1 v 7000
    Poznamka: aj ked je ocakavane riziko DS vypocitane podla veku matky vyssie (1 v 1000) riziko je fakticky nizsie pre hladinu...
    A pod tym dopisane to ze odporucany podrobny UZV v II.trimestri

    Tak teraz neviem..byt nepokojna z hodnoty PAPP-A ktora je ucebnicova na DS alebo sa spoliehat na statistiky ze nebudem ta 1 z 2500 :( maly mal hranicne hodnoty toho presvietenia sije ale je zdravy ako buk..mal 10 z 10 AS po porode..a to bolo rizikove tehu kvoli praci a stresu..

    Dakujem za odpoved :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať. Aj keď sú výsledky v poriadku, (vek je braný tiež ako rizikový faktor), napríklad tiež aj na našej klinike štandardne odporúčame a aj realizujeme v tehotenstve tri hlavné USG vyšetrenia: PTS, morfologický (genetický) ultrazvuk a fetálny screening. Na Vašom mieste by som sa neznepokojoval, objednajte sa na II. trimestrálne morfologické USG dľa odporúčania.

  • Riziko rastovej retardácie

    , Autor:

    Dobrý deň, som v 16+5 tt tehotenstva (prvorodička), pred 3 týždňami som bola na 3D prvotrimestriálnom skriningu. Moja lekárka mi pred týždňom na poradni vravela že všetky výsledky mám dobré, záverom je že skrining je negatívny, no jeden parameter je rizikový - Rastová retardácia pred 37. týždňom tehotenstva, pravdepodobnom 1:83. Vraj preventívne sa na to predpisuje Anopytin na riedenie krvi do 34. týždňa, potom sa liek mení na nejaký iný. Moje krvné testy sú ale dobré, preto mi príde ako laikovi rizikové brať na riedenie krvi len preto že je možno môže nastať rastová retardácia a nemusí. Odporúčate tento liek brať? Nie je to zbytočné dopovanie sa liekmi v tehotenstve a nehrozí riziko že si ich užívaním poškodím krvný obraz, prípadne dieťaťu?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, preventívne užívanie kyseliny acetylsalicilovej ako prevencia preeklampsie alebo IUGR, teda rastovej retardácie, je pomerne časté. Nesmie sa však užívať po 34. týždni tehotenstva, po ňom sa predpisujú injekcie nizkomolekulárneho heparínu. Čo sa týka dávkovanie, je presne odporúčaná predpísaná dávka, ktorá sa nemá prekročiť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov. Samozrejme môžete liečbu aj odmietnuť.

  • abnormálna placenta, hematóm

    , Autor:

    Dobrý deň, bola som na morfologickom ultrazvuku a bola mi zistená prítomnosť lakún na placente + intraplacentárny hematóm o veľkosti 79mm x 29mm x 50mm. Je možné, že sa tento hematóm dokáže vstrebať? Môže to znamenať nejaké ohrozenie pre bábätko? Bolo mi doporučené hematolog.vyš. a profylaktické užívanie aspirínu (150mg denne)-aj vzhľadom na to, že pri prvotrimestrálnom skríningu mi vyšlo vyššie riziko preeklampsie (pred 34.týždňom 1:169, pred 37.t.1:55, pred 42.t.1:15) je potrebné ho užívať aj napriek tomu, že nemám prítomné bielkoviny v moči a aj tlak krvi mám do 120/80? Momentálne som v 22. týždni gravidity.
    Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, hematóm sa môže pomaly vstrebávať. Aspirin užívajte profylakticky, aj napriek tomu, že nemáte ťažkosti. Odporúčam absolvovať hematologické vyšetrenie. Postupujte podľa odporúčaní lekárov.

  • Výsledky z prvého skríningu

    , Autor:

    Dobrý deň,
    potrebovala by som poradiť ohľadom výsledku z prvého skríningu.

    Preeklampsia pred 34. týždňom ....... 1:297
    Preeklampsia pred 37. týždňom ........ 1:82
    Preeklampsia pred 42. týždňom ........ 1:17
    Rastová retardácia plodu pred 37. týždňom ....... 1:87

    Môj gynekológ povedal, že mi vyšlo vysoké riziko vysokého tlaku a rastovej retardácie. Chcem sa opýtať, podľa akej hodnoty určil to riziko vysokého tlaku? Aká je vlastne normálna hodnota a aká je už zvýšená? Mám to chápať tak, že čím menšie číslo, tým väčšie riziko?
    Taktiež ta rastová retardácia 1:87 som mala zvýraznené, je to až také zlé?
    Predpísal mi tabletky Stadapyrín, lenže mám obavy, pretože som sa dočítala, že by sa nesmel v tehotenstve. Mám užívať 150 mg každých 24 hodín do 36 tt.
    Prosím Vás je v poriadku tento liek? Môžem ho bez problémov užívať?
    Ďakujem pekne za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pri prvotrimestrálnom screeningu Vám bola odobratá krv, na základe ktorej sa posudzuje viacero rizík a pravdepodobností. Kyselina acetylsalicilová, napríklad Acylpyrín alebo Stadapyrín. Užíval by som ho však keď tak iba do 24 týždňa tehotenstva. V pokročilom štádiu tehotenstva by som už liek neužíval pre vysoké riziko silného krvácania aj v prípade rozbehnutia pôrodu. Ak je nutné, liek sa nahradzuje nízkomolekulárnym heparínom. V prípade nejasností alebo ťažkostí kontaktujte Vášho obvodného gynekológa, ktorý má prehľad o všetkých výsledkoch a najlepšie Vám ich vie interpretovať.

  • Prvotrimestrálny skríning

    , Autor:

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať na výsledky z prvotrimestrálneho skríningu. Podľa CRL (56,9mm) je dĺžka tehotenstva 12+2, mám 27 rokov. NT 1,1 mm, pupočník 3 cievy, nosová kosť je prítomná. Výsledky z odberu krvi sú nasledovné:
    beta- hCG 73,8 IU/I - 1,806 MoM
    PAPP-A 5,650 IU/I 1,538 MoM
    Uterine artery PI 1,40 - 0,820 MoM
    MAP 73,3 mmHg - 0,900 MoM
    Trizomia 21 upravené riziko 1:16658
    Trizomia 18 upravené riziko <1:20000
    Trizomia 13 upravené riziko <1:20000
    Veľmi pekne Vám ďakujem za ochotu.


    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, najvhodnejšie je sa informovať priamo u lekára, ktorý Vám vyšetrenie realizoval. Na základe uvedených hodnôt je zárodok v poriadku.