Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,977 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • skrining

    , Autor: Majka83

    Dobry den, mala som robeny scrining v tehotenstve v prvom trimestri kde skrining bol negativny a po vysetreni ultrazvukom bolo rovnako vsetko v poriadku vsetko bolo vyvinute tak ako malo byt ziadny naznak nejakeho problemu. Nasledne som mala teraz robeny skrining v druhom trimestri 16 - 17 tyzdni a skrining je pozitivny... sestircka mi nechcela povedat preco je to tak a co sa deje ale podla jej vyrazu tvare ma dost rozrusila navyse mi nasli nalez vo vytery streptokoka a neviem co este vsetko ... co to moze znamenat???? dakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    kompletný skríning pozostáva z vyšetrenia v prvom aj druhom trimestri - ich hodnoty sa následne vzájomne spracovávajú a až po odberoch v druhom trimestri sa celý skríning vyhodnotí. Výsledok skríningu sa vyjadruje pravdepodobnosťou vzniku danej poruchy, a na základe pravdepodobnosti sa doporučí amniocentéza. Nález vaginálnej infekcie s tým nesúvisí.

Podobné otázky

  • Výsledok prenatálnej diagnostiky

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor,

    rada by som sa poradila ohľadom výsledkov z prenatálnej diagnostiky v 2.trimestri:
    T21 1: 910
    Vzhľadom na moj vek 34 rokov mi odporučila lekárka Trisomy test. Je riziko vysoké že by som ho mala postúpiť? Ako celkový výsledok prenatálnej diagnostiky je negatívny.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je viacero faktorov, ktoré majú vplyv na končený výsledok kombinovaného skríningu v I. trimestri, či integrovaného skríningu I. a II. trimestra. Prepočítané riziko 1:910 je dá sa povedať v norme, prepočítané riziko predstavuje hraničný pomer 1:260 - 1:350. Veľmi dôležité je aj podrobné ultrasonografické vyšetrenie plodu v II. trimestri. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ani výsledky, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Konečné rozhodnutie realizovania NIPT (Trisomy) je aj tak na Vás.

  • Informacia

    , Autor:

    Dobry den chcem sa spitat som v 12 tyždny 9.8 mi lekar robil odber krvy a zajtra 13.8 mam ist naspet ake vysetrenie ma čaka doteraz ma pozeral len cez posvu z tou sondou dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, takto sa Vám neviem vyjadriť k dôvodu kontroly. Neviem, či už bolo potvrdené fyziologické tehotenstvo, či sa niečo lekárovi nezdalo a chce to skontrolovať, či bol realizovaný prvotrimestrálny skríning (PTS) a bol realizovaný iba odber krvi a najbližšie sa bude realizovať USG vyšetrenie. Každopádne postupujte podľa odporúčaní lekára a v prípade nejasností sa nebojte pýtať a informovať sa.

  • Vyšší krvný tlak

    , Autor:

    Dobrý večer, som v 13tt a na poradni som mala znovu vyšší krvný tlak - 147/80. V 10tt som mala nameraný 142/79.
    Od puberty až do tehotenstva som mala vždy vrchný tlak nízky max. do 115, ale bežne okolo 110 a v lete 90. Pijem každé ráno slabú kávu s mliekom.
    Chcem sa spýtať ohľadne toho tlaku, či je to v poriadku alebo už niečo zlé, doktor sa k tomu vyjadriť zatiaľ nechce, že ešte na dalšej poradni o 4 týždne sa to skontoroluje, ale nič viac mi nepovedal. Inak je všetko v poriadku, prvý skríning dopadol dobre. Mám piť bezkofeinovú/žiadnu kávu? Dá sa s tým tlakom niečo robiť resp. ohrozuje to vývin plodu alebo sa tým nemám zatiaľ vôbec zaoberať ak nemám žiadne ťažkosti. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa opisovaných nameraných hodnôt tlaku sú tlaky hraničné. Treba ich určite odsledovať. Tieto hodnoty nemajú na plod žiadny vplyv. Je predčasné sa vyjadriť nad uvažovanými možnými rozvíjajúcimi sa tehotenskými ochoreniami. Určite sa neznervózňujte, merajte si tlak krvi a postupujte podľa odporúčaná Vášho obvodného gynekológa.

  • Toxoplazmoza

    , Autor:

    Dobry den, 
    V 12 tt tehotenstva mi robili v poradni 1.skrining, z ktoreho vysledkov vzislo, ze som pozitivna na toxoplazmozu: konkretne IGM 3.470, IGG 241.100. Po 5 dnoch som bola na odporucanie na krvnych testoch na infektologii s vysledkom: ATM 7.4930 a ATG 50.0510, TA 0.293 a bola mi nasadena liecba rovamycinom.
    Prosim vas o nazor, ako je mozne, ze vysledky z infektologie su tak diametralne odlisne? Je mozne ze hodnoty skacu vplyvom hormonov resp.nemoze ist o nejake ine infekcne ochorenie, ktore skresluje hodnoty toxoplazmozy? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, jedná sa o dve rozdielne vyšetrenia a rozdielne parametre. Na infektológii boli realizované špeciálne vyšetrenia proteínov, ktoré sú prítomné pri infekcii toxoplazmózou. IGM a IGG sú iba protilátky (imunoglobulíny), ktoré hovoria o aktívnej alebo prekonanej toxoplazmóze.

  • Myóm maternice a amniocentéza

    , Autor:

    Dobrý deň,

    chcem sa Vás opýtať, či je vhodné podstúpiť amniocentézu v prípade diagnostikovania myómu maternice počas vyšetrenia ultrazvuku v I. trimestri. Myóm bol nájdený v 12 tt+3 počas skríningu a jeho veľkosť je 44 mm x 35 mm x 43 mm, objem 34,7 cm3, uloženie je intramurálne, v kontakte s endometriom (Figo typ 3), lokalizácia: predná stena telo maternice vľavo, cievne zásobenie centrálne aj cirkulárne, dĺžka hrdla je 28 mm.
    Pri absolvovaní amniocentézy /riziko DS 1:64/ je väčšia pravdepodobnosť spontánneho potratu alebo poškodenia plodových obalov v prípade výskytu myómu maternice? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, všeobecne medzi riziká amniocentézy patrí aj riziko potratu, či poškodenia plodových obalov, hoci je malé. Ak je myóm uložený tak, že môže tvoriť prekážku, je nutná zvýšená opatrnosť.