Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,291 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • plánované tehotenstvo

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň,
    S manželom plánujeme ďalšie tehotenstvo, ale po poslednej skúsenosti mám trochu obavy. Máme jedného zdravého chlapčeka, ale druhé tehotenstvo nedopadlo dobre a 23. týždni bolo ukončené vyvolaným pôrodom pre závažné poškodenie plodu rozsiahlym ražštepom chrbtice spojeným s hydrocefalom, ktoré neboli zlúčiteľné so životom. V začiatku tehotenstva som prekonala silný zápal močových ciest kedy som brala atb. Nolicin a lieky od bolesti Algifen, robila som si sedavé kúpele v dosť horúcej vode a dokonca mi robili dvakrát rtg zuba to som ešte nevedela že som tehotná, asi v 4. mesiaci som prekonala virózu. Neviem či to mohlo mať vplyv na moje tehotenstvo. Preto sa obávam ďalšieho tehotenstva.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    veľmi ťažko sa určuje presná príčina vzniku spina bifida/rázštepu chrbtice. Predpokladá sa, že sa na vzniku spolupodieľajú genetické faktory aj faktory prostredia. Plod teda zdedí gény umožňujúce túto morfologickú vadu, čiže má istú predispozíciu, ale vývin patologického stavu spúšťajú faktory prostredia. Preto si myslím, že sa tehotenstva báť nemusíte, tento stav vo veľkej miere bol len náhodný a vôbec sa nemusí opakovať. Držím palce!

Podobné otázky

  • Neplánovane tehotenstvo

    , Autor: Igiii

    Ešte otázočka , čo znamená ci bola tabletka správne užita ? + myslel som koniec plodných dni , nie ovulácie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, “plodné dni” sú dni, v priebehu ktorých dochádza k ovulácii. Keďže ovulácia nemusí prebiehať na deň presne, ako aj vajíčko aj spermie majú istú životnosť, väčšinou toto obdobie zahŕňa 6 dní. Správne užitie tabletky znamená, či bol užitý vhodný preparát za vhodných okolností vo vhodný čas. Každý z preparátov núdzovej antikoncepcie totiž pôsobí trochu iným mechanizmom účinku. Preto je dôležité, v akej fáze cyklu je preparát užitý, ako aj či už k ovulácii došlo alebo ešte len má prísť. Dôležité je aj včasné užitie. Každý z preparátov núdzovej antikoncepcie má iné časové okno, kedy sa môže použiť. Kombinácia týchto faktorov má vplyv na výsledný účinok núdzovej antikoncepcie.

  • Neplánovane tehotenstvo

    , Autor: Igiii

    Dobrý večer, priateľka mala posledný den ovulácie a nam sa pretrhla ochrana a všimli sme si až keď bolo po. Priateľka zobrala do 13h tabletku, takisto sa lieči na štítnu zliazu + takisto ma menšiu nadváhu. Chcem sa opýtať aká je tam cca šanca že bude/nebude tehotná ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bola tabletka núdzovej antikoncepcie užitá včas a správne, pravdepodobnosť tehotenstva je pomerne malá. Záleží však od ďalších viacerých okolností, či už k ovulácii došlo alebo ešte nie, či aký preparát bol použitý.

  • Missed abortion

    , Autor: Whiteseahorse

    Dobrý deň.
    Chcela by som sa spytať na Váš názor. 22.8. som mala poslednú menštruáciu, 3.9. sme s partnerom splodili dieťatko, počas mojich plodných dní je to jeho aj moje prvé. Nikdy sme sa nechránili celé 3r nakoľko partnerovi bolo povedané, že tam nieje skoro žiadna šanca aby mal dieťa dokým nepodstúpi operáciu, nakoľko má nejaké kŕčové žily alebo čo v semenníku. Ja mám 25r a partner má 34r ako vysvitlo pred počatím dlhodobo užíval aj amfetamín vo vysokých dávkach a taktiež marihuanu. Ja som nikdy žiadne drogy neužívala, nefajčím ani nič, cytológiu mám v úplnom poriadku, neprekonala som žiadne pohlavne choroby, na začiatku tehotenstva som, ale pila trochu alkoholu na oslave, vtedy som ešte nevedela, že som v druhom stave. Bolo to neplánované tehotenstvo. Dneska som bola v poradí už na treťom ultrazvuku za posledné 3 týždne. Bolo mi povedané, že je tam 1 gestačný vak a v ňom zárodok, ktorý meria pol centimetra, plod podrástol aj gestačný vak sa zväčšil, ale že akcia srdca je neprítomná. Diagnostika znela jasne Missed abortion. Chceli ma operovať už tento piatok. Odmietla som zákrok a vyžiadala si ešte jednu kontrolu. Podpísala som papier, že na vlastné riziko som odmietla zákrok. Mám sa vrátiť pondelok ráno na ultrazvuk a následne mám podstúpiť hneď aj zákrok, ak nebude biť srdiečko. 2 lekári sa vyjadrili, že na 99,9% je to bez šance a len zbytočne ohrozujem svoje zdravie čakaním na nejaký zázrak. Napriek tomu by som rada počula aj Váš názor, nakoľko si Vás veľmi vážim a mám pocit, že ste profesionálom v tomto obore. Ťažkosti nemám zatiaľ žiadne, príznaky tehotenstva pretrvávajú. Krvacať som nekrvácala. Akurát čo som postrehla bolo veľmi mierne špinenie pár hodín pred pár dňami, hnedý výtok.
    Moja otázka znie: Na základe vyššie uvedených informácií, tu podľa Vás naozaj nie je žiadna šanca na záchranu miminka? Je plod primalý a vývoj nepokračuje, a už ani nebude?
    Ďakujem za váš čas a skorú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je to chcené tehotenstvo a nemáte žiadne ťažkosti, môže sa počkať a realizovať kontrolné USG vyšetrenie. Príznaky tehotenstva mať budete, ste tehotná. Práve preto je Missed Abortion - zamlčaný potrat, že pacientka nemá žiadne ťažkosti, príznaky tehotenstva pretrvávajú, iba zárodok sa prestane vyvíjať. Ak nie je prítomná akcia srdca, zárodok odumrel. Jedná sa o patologické tehotenstvo a je potrebné dutinu maternice vyčistiť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorý poznajú presný nález, ako aj všetky informácie a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Otehotnenie a vyber mandli

    , Autor: kativa12

    Dobry den. Uz par rokov sa trapim s capmi na mandliach. Vynosila som so skaredymi mandlami dieta. Cakala som kym dcerka trocha bude ako tak sebestacna a ze si ich dam vybrat. Orl dr mi ich odorucila vybrat, ale kvoli covid obdobi sa to presuvalo, potom sme sa stahovali a stale bolo nieco prednejsie. aktualne by sme chceli uz druhe dietatko a ja rozmyslam, ci si dat najprv mandle vybrat, alebo az potom. Nemam velke problemy, aslo je v norme, streptokoka nemam, iba tie capy a mandle su nefunkcne, tak ich odpprucaju dat prec. Takze rozmyslam, ci to este s takymi mandlami vydrzat, kedze planovane tehotenstvo by sa o dost posunulo.... . Pripadne, ak by som si ich dala vybrat, kedy sa mozeme s manzelom zacat snazit o dietatko? Kolko pockat? Staci mesiac (ak budem, samozrejme, fit) alebo treba cakat trebars pol roka???? Nevadi, ze telo bolo v narkoze?
    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vhodnejšie bude si asi najprv vyriešiť problém s mandľami. Po operačnom výkone určite nemusíte čakať pol roka, stačí 4 - 6 týždňov. Narkóza na to nebude mať žiadny vplyv.

  • Plánované tehotenstvo

    , Autor: mika

    Dobrý deň, chcem sa opýtať. Plánujeme druhé bábätko ale čáka ma aj preočkovanie v 30.rokoch na tetanus. Je lepšie počkať s preočkovaním alebo takéto očkovanie nemá vplyv na plod ak by sa nám podarilo otehotnieť? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, otehotnieť môžete hocikedy bez súvislosti s týmto očkovaním, dokonca je odporučené očkovanie tehotných s vakcínou záškrt-tetanus-čierny kašeľ, čo sa aj vo vyspelých krajinách, napr. USA, Veľká Británia, ... aj realizuje.