Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,096 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tvrdnutie bruska

    , Autor: katulkax

    dobry den, som v 19tt, a pocitujem tvrdnutie bruska, najma v noci a po dlhsej prechadzke. Taktiez ho sprevadzuju bolesti, skor pichlave, krcovite. Beriem magne b6, rada by som sa opytala, ci z toho vyplyvaju nejake rizika pre mna alebo babatko. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    bolo by vhodné navštíviť lekára za účelom kontroly vaginálneho nálezu, doprajte si kľudový režim, vyhýbajte sa námahe a pohlavnému styku. magnézium užívajte v dávke 500 mg 3x denne.

Podobné otázky

  • Tvrdnutie bruška v 25 týždni.

    , Autor: Lenya

    Dobrý deň, som v 25 týždni a začalo mi tvrdnút bruško, neboli, len na pár sekúnd je tvrdé. Najčastejšie keď ležím na chrbáte, pri zmene polohy povolí. Opakuje sa to možno že tak 5 krát za deň. Užívam magnézium. Poradňu mám až o mesiac. Je potrebné ísť skôr?
    Veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, občasné pár sekundové tvrdnutie podbruška sa počas dňa môže vyskytovať. Ak nie je pravidelné a častejšie ako 10 - 15 krát do dňa, nemusíte sa znepokojovať. Magnézium môžete užívať v dávke 3x1 tabletka denne. Odsledujte si to. Takto sa Vám samozrejme neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tvrdnutie bruska?

    , Autor: Kika109

    Dobry den, som 21+2tt, som prvorodicka a mam pocit akoby mi tvrdlo brucho. Neviem aky by to mal byt pocit, ale ked lezim sedim brusko je na dotyk makke, ale ked sa postavim a trosku prejdem hned stvrdne, aj to nie tak zeby som vobec prst nevopchala. Nemam nejake silne bolesti alebo krce, okrem nafuknutia. Neviem ci to je v poriadku, ze stale ked sa postavim hned stvrdne, mam pocit akoby bolo velmi tazke a tahalo ma dolu, take napnute. Co si o to myslite? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusí sa jednať o nič vážne, ale iba na základe opisu sa nedá bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Skúsiť môžete užívať magnézium v dávke max. 3x2 tabletky denne. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Orgazmus v 25 tyzdni

    , Autor: Lieska10

    Dobry den,chcela by som sa spytat,ci orgazmus pri normalnej tehotnosti (nie rizikovej) moze byt babatku nebezpecny. Pre istotu sa sexualne obmedzujeme ale skusili sme uspokojenie inou formou ako pohlavnym stykom ale aj tak citim mierny diskomfort v podbrusku. Nie je to bolest len taky diskomfort. Krvacanie,ani tvrdnutie bruska nemam. Je to v poriadku? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, existuje veľa mýtov, či názorov na orgazmus v tehotenstve. Ak sa jedná o fyziologické tehotenstvo, bez komplikácií, pohlavný styk, či orgazmus nemá na tehotenstvo vplyv.

  • Tvrdnutie brucha

    , Autor: Lieska10

    Dobrý deň, pán doktor. Som na začiatku 24 týždňa. Absolvovala som dnes poradňu. Avšak už dlhšie nie som spokojná s pánom doktorom. Predtým ochotne odpovedal na veškeré otázky, teraz mi poraďňu vybavil do 5 minút. Na otázky nemá kedy zodpovedať. Rozmýšlam nad zmenou len asi v priebehu tehotnosti neviem, či je to naštastnejšie riešenie...Mám už asi 3 týždne hojný vodnatý výtok, ani neviem či to je výtok lebo je vodičkový, som sa obávala úniku plodovej vody ale pán doktor tomu nevenoval pozornosť, že ak by to bola plodová voda, tak už rodím....Tak by som sa chcela spýtať ma váš názor a taktiež sa spýtať ako spoznám, či mi tvrdne bruško. Zatiaľ som zrejme taký stav nemala, skôr len zlé trávenie mávam, vtedy sa mi aj bruško nafúkne, bolí a trvá to aj pár hodín alebo noc, kým to prejde ale to zrejme tvrdnutie bruška nie je. CHápem dobre, že tvrdnutie trvá len pár sekúnd alebo minúť a potom povolí?
    Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výtok je v tehotenstve častou záležitosťou, je to normálne. Záleží však od množstva, charakteru výtoku a ďalších okolností. Môžete si skúsiť realizovať kúru vaginálnymi probiotikami, prípadne si predtým môžete jednorázovo realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom. Tvrdnutie brucha sa prejavuje najčastejšie v intervaloch. Je však potrebné rozlíšiť, či tvrdne celé podbruško alebo sú prítomné iba bolesti v podbrušku menštruačného charakteru, či bolesti v krížoch. Tvrdnutie trvá väčšinou pár sekúnd a ak sa nevyskytuje v pravidelných intervaloch a netrvá dlho, je to v poriadku. Denne môže brušku stvrdnúť na pár sekúnd aj niekoľko krát. Je to časté pri pohyboch plodu. Odsledujte si to. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, nálezy, ani ďalšie okolnosti, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Čo sa týka prenosu karty, obvodného gynekológa viete zmeniť aj počas tehotenstva, vždy ku koncu kalendárneho mesiaca.

  • Hlienova Zatka, skracovanie krcka

    , Autor: Mary993

    Dobry den, mam dve otazky :)
    Mynuli tyzden ked som bola 29+3tt som mala taky hlienovy vytok ale uplne krvavy iba rano, potom uz iba hnede spinenie, no ale na dalsi den rano sa to znovu zopakovalo...k tomu bolesti v podbrušku a tvrdnutie bruska...na pohotovosti ma skontrolovali krcok usg 36mm, rukov ked kontroloval povedal ze to nevyzera dobre a na nalez iba napisal Hrdlo 0.5 branka zatvorena...
    Mohla to byt hlienova zatka?
    Dnes 30+0tt som bola u svojho gyn. uz mam krcok iba 27mm, a povedal ze je nemozne aby som mala hrdlo iba 0.5cm ale neskontroloval to :(
    Je velky problem ked sa tak rychlo skracuje krcok? Co robit nech vydrzim aspon do toho 36tt.. snazim sa iba lezat na lavom boku ale uz ma stoho boli cele telo.. :)
    Moj gyn, je velmi neochotny co sa tyka odpovedania na otazky.. :(
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď úplne rozumiem Vašim obavám, takto bez videnia nálezu a poznania výsledkov vyšetrení, kompletného USG nálezu, informácií a okolností sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Príčin špinenia mohlo byť viacero. Ak maternica tonizovala a hlavička zatlačila na presiaknutejší krčok maternice, mohlo to spôsobiť prasknutie cievky a zašpinenie, či slabé zakrvácanie. Ak nie ste spokojná so starostlivosťou Vášho aktuálneho gynekológa, viete ho ku koncu každého kalendárneho mesiaca zmeniť.