Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vodnatý výtok

    , Autor: michaela4

    Dobrý deň pani doktorka, som približne v 13. týždni tehotenstva, absolvovala som liečbu fluomizinom, kvôli baktérii e-coli. V súčasnosti sú výsledky v poriadku, no kvôli výtoku mi môj gynekológ znova predpísal fluomizin na preliečenie. Už ale asi týždeň pozorujem vodnatý výtok, skôr bezfarebný. Pokiaľ ide o množstvo, tak na celú intimku. Objavoval sa najmä počas pohybu, keď som bola v práci, no teraz už aj večer. Mohlo by sa jednať o únik plodovej vody? Na vyšetrení a ultrazvuku bolo všetko ok. Ďakujem pekne za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak ste absolvovali ultrazvukové vyšetrenie po tomto odtoku malo by ísť len o vaginálny hlien, bohužiaľ však na diaľku vám neporadím.

Podobné otázky

  • Tvrdnutie brucha

    , Autor: Lieska10

    Dobrý deň, pán doktor. Som na začiatku 24 týždňa. Absolvovala som dnes poradňu. Avšak už dlhšie nie som spokojná s pánom doktorom. Predtým ochotne odpovedal na veškeré otázky, teraz mi poraďňu vybavil do 5 minút. Na otázky nemá kedy zodpovedať. Rozmýšlam nad zmenou len asi v priebehu tehotnosti neviem, či je to naštastnejšie riešenie...Mám už asi 3 týždne hojný vodnatý výtok, ani neviem či to je výtok lebo je vodičkový, som sa obávala úniku plodovej vody ale pán doktor tomu nevenoval pozornosť, že ak by to bola plodová voda, tak už rodím....Tak by som sa chcela spýtať ma váš názor a taktiež sa spýtať ako spoznám, či mi tvrdne bruško. Zatiaľ som zrejme taký stav nemala, skôr len zlé trávenie mávam, vtedy sa mi aj bruško nafúkne, bolí a trvá to aj pár hodín alebo noc, kým to prejde ale to zrejme tvrdnutie bruška nie je. CHápem dobre, že tvrdnutie trvá len pár sekúnd alebo minúť a potom povolí?
    Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výtok je v tehotenstve častou záležitosťou, je to normálne. Záleží však od množstva, charakteru výtoku a ďalších okolností. Môžete si skúsiť realizovať kúru vaginálnymi probiotikami, prípadne si predtým môžete jednorázovo realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom. Tvrdnutie brucha sa prejavuje najčastejšie v intervaloch. Je však potrebné rozlíšiť, či tvrdne celé podbruško alebo sú prítomné iba bolesti v podbrušku menštruačného charakteru, či bolesti v krížoch. Tvrdnutie trvá väčšinou pár sekúnd a ak sa nevyskytuje v pravidelných intervaloch a netrvá dlho, je to v poriadku. Denne môže brušku stvrdnúť na pár sekúnd aj niekoľko krát. Je to časté pri pohyboch plodu. Odsledujte si to. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, nálezy, ani ďalšie okolnosti, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Čo sa týka prenosu karty, obvodného gynekológa viete zmeniť aj počas tehotenstva, vždy ku koncu kalendárneho mesiaca.

  • Plodova voda

    , Autor: Maria1009

    Dobry den,chcela by som Vas poprosit o nazor. Dnes som bola u zastupujuceho gynekologa,nakolko ma trapi hojny vodovy vytok,som v 20 tyzdni. Z obavy ci to nebude plodova voda. Lekar mi urobil usg,kde zhodnotil,ze voda je v normalnom mnozstve a na ten vytok mi hned predpisal Canesten....ak sa to nezlepsi,tak o 10 dni mam ist k svojmu lekarovi. Staci pri vysetreni uniku plodovej vody len USG? Vraj sa robi nejaky Temesvaryho test na vylucenie,ten mi urobeny nebol....mam trochu obavu. Budem vdacna za vas nazor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tehotenstve je vodnatý výtok pomerne častý. Ak je dostatok plodovej vody, nie je predpoklad odtoku vody. Temesvaryho test sa robí väčšinou v nemocničnom zariadení, roztok nemá k dispozícii každý obvodný gynekológ, skôr by som povedal, že skoro žiaden. Ak by mal ošetrujúci lekár podozrenie na odtok plodovej vody, odoslal by Vás do nemocničného zariadenia. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa aj skôr.

  • Meskania menstruacie

    , Autor: Dianera

    Dobre ranko pan doktor,chcem sa vas opytat uz 4 d'en mi meska menstruacia,robila som si taky lacny prukovy test 2 v 1 a vysiel négativne. Vzdy pred MS chodim Casto n'a velku potrebu no teraz ma trapi skor zapcha a plynatost. Stale mam zahu, stale by som len spala, pobolieva ma podbrusko a aj krize no tie krize skor taky tlak pocitujem ako by mi tlacilo n'a cievu nachvilu to za boli a potom prestane par krat za den to pocitujem a castejsie chodim n'a malu potrebu. A ked mam dostat menstruaciu krcok mam nizko a makky lenze teraz je vyssie a tvrdy, uzavrety mliecny vodnaty vytok bez zapachu a bazalna teplota je 37,3°C.
    Poradte mi prosim co robit mam este cakat alebo ist k doktorovi,alebo urobit iny test? Mozem byt tehotna aj ked ten prvy lacny test neukazal pozitivitu? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel robiť najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Štyri dni meškajúca menštruácia ešte nič neznamená a nemá zmysel si takto skoro robiť tehotenské testy. Skoro realizované tehotenské testy môžu byť aj falošne negatívne, aj falošne pozitívne. Samozrejme, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Zárodok však musí vyrásť, aby bolo aj na USG niečo vidieť. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie aspoň 14 dní si môžete urobiť tehotenský test. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva však potom navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Užívanie Zinnat + Dalacin

    , Autor: Daraaaa

    Dobrý deň, som tehotná, mala som 3 dni vodnaty vytok, bola som v piatok rano u gyn, plodova voda by to vraj nemala byt, tak mi predpisala Dalacin v 2% (az vecer keď som si chcela krém zaviesť, som sa dočítala, že to je antibiotikum), následne som bola u obvodnej kvôli dvojtýždnovej nádche a už som mala chytené priedušky, dr. mi predpísala Zinnat 500 mg. Tie som začala užívat hneď. Teraz neviem, či mám užívať obidvoje lieky, alebo stačí Zinnat. Dalacin som si teda ešte nedala, lebo sa bojím. Zinnat som už začala užívať. Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemá zmysel užívať oboje antibiotiká. Dalacin krém je lokálne antibiotikum, ak už užívate Zinnat v tabletkovej forme, ktorý pôsobí celkovo, nemá zmysel užívať Dalacin. Do pošvy si aplikujte vaginálne probiotiká. Nepoznám však žiadne bližšie informácie ohľadom tehotenstva, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Pohyby 28tt

    , Autor: Matulka_C

    Dobrý deň prosím o názor v pondelok som bola v poradni pre zmenený vodnatý výtok gynekológ mi spravil aj ultrazvuk všetko bolo ok bábo sa hýbalo plodovej vody bolo primerane. Ide o to že vždy sa aktívne hýbalo davalo o sebe vedieť počas celého dňa viditeľne na pravom boku nožičkou alebo ručičkou k rebrám stále kopkalo. V stredu ma začalo kopať ale cítila som to dole v podbrušku ako je močový mechúr. V štvrtok a dnes už cez deň málo čo cítim a vôbec si nesom istá či to je jeho kopkanie je to úplne iný pocit akoby to bolo iba čkanie neviem to inak opísať proste vôbec to nieje vidieť na bruchu že tam kopká. Je to normálne podľa Vás som v 28tt ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, plod sa postupom tehotenstva zväčšuje a má stále menej a menej miesta na hýbanie, preto už v III. trimestri nie sú pohyby plodu až tak intenzívne. Samozrejme, môžete pociťovať aj čkanie plodu. Odsledujte si to. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Samozrejme, pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.