Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • probiotika

    , Autor: bejka81

    Dnes som si k antibiotikam zinnat 250 kupila probiotika LINEX kapsuly, zaujimalo by ma, ci tieto probiotika nie su skodlive pre tehotne, kedze v letaku stoji ze sa o pripadnom uzivani mam poradit s gynekologom. Bola by som vam vdacna za odpoved.
    Dakujem pekne
    s pozdravom

    Bea

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    tieto probiotiká obsahujú baktérie, ktoré sa prirodzene nachádzajú v črevách preto užúvanie by nemalo byť nebezpečné pre plod ani ohroziť graviditu. Užívajte ich krátkodobo len počas užívania antibiotík.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo po potrate

    , Autor: DIDI97979797

    Dobrý deň, dňa 25.01.2024 som potratila dieťa v 20 týždni, chcela by som sa Vás opýtať kedy sa môžeme začať snažiť o ďalšie dieťa, keďže som dostala dve rozdielne odpovedene (1. po dvoch až troch cykloch, 2. po prvom menštruačnom cykle). Dôvodom potratu bola vraj neliečená e-coli baktéria, je možné, že sa to stane znova, reps. dá sa tomu v budúcnosti prredísť, aby sa nič podobné nestalo? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ja tiež vo všeobecnosti odporúčam počkať 2
    až 3 mesiace, aby sa telo dalo ako tak do poriadku, nie len fyzicky, ale aj psychicky. Pred otehotnením je vhodné realizovať si kúru vaginálnymi probiotikami na úpravu vaginálnej mikroflóry. Vhodné bude aj častejšie realizovanie kultivačných vyšetrení pošvy, aby sa predišlo nerozpoznaným vaginálnym infekciám. Kontinuálna dlhodobejšia aplikácia vaginálnych probiotík Vám tak isto neuškodí.

  • Vaginalne probiotika v tehotenstve

    , Autor: zuZka_Bl

    Dobry den,pred pol rokom som trpela opakovanym zapalom mocoveho mechura a aj vaginalny zapalom ktory bol prelieceny ,ale aj tak mavam stale pocit nekomfortu najcastejsie po pohlavnom styku .Zvyknem si davat vitagyn c alebo probiotika a vtedy sa to ukludni.
    Pred par dnami som zistila ze som tehotna , moj gynekolog mi povedal ze nemam pouzivat vaginalne probiotika.
    Chcela som sa opytat ci to moze dako ohrozit plod lebo mne ten vitagyn c alebo probiotika pomahaju ale moj doktor to dako nechcel pochopit a zamietol to jednoznacne
    Chcela by som teda pocut aj iny nazor, ci to vkladanie vaginalnych probiotik alebo uzivanie vitagynu c moze ublizit plodu alebo je ich aplikacia bezpecna
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám dôvod, pre ktorý by sa vaginálne probiotiká nemohli počas tehotenstva používať. Obsahujú iba prospešné laktobacily, ktoré upravia pošvovú mikroflóru. Na tehotenstvo nemajú vplyv. Samozrejem, sú aj preparáty na predpis, ktoré obsahujú spolu s laktobacilmi aj estrogény. Tieto preparáty sa nemajú používať počas tehotenstva. Avšak voľnopredajné preparáty obsahujúce čisto laktobacily, bez pridania hormónov sa v tehotenstve používať môžu.

  • Clotrimazol

    , Autor: annaanna

    Dobrý deň. 3 dni som sa liečila Clotrimazolom na mykózu. prvý deň som mala ružový výtok, druhý deň ten istý ružový výtok s kvapkou krvi a tretí deň zase ružový výtok s nitkou krvi a mala som bolesti v maternici. Na pohotovosti som mala tlak 160/89 a povedali mi že placenta sa netrhá. Doktorka povedala stopnúť liečbu tak som si ďalších 5 dní vkladala probiotiká do pošvy. Teraz doktorka povedala že zase mám dobrať tie posledné tri tabletky. Niekde som našla že vedľajší účinok Clotrimazolu v prvom trimestri je porucha funkcie placenty a porucha diferenciácie plodovych tkanív. Ja som v 31 týždni. Môže ma bolieť brucho od toho Clotrimazolu? Nechce sa mi veriť že by to malo na mňa taký zlý účinok a chcem sa konečne prelieciť na tú mykózu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak ako každý preparát, aj Clotrimazol môže spôsobiť vedľajšie alebo nežiadúce účinky. Ak Vám daný preparát nevyhovuje, skúsiť si môžete aplikovať Canesten alebo Candibene vaginálne tabletky. Vhodné je pred zahájením liečby realizovať si jednorázovo aj vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom. Ak bola vo výsledku kultivačného vyšetrenia prítomná iba Candida a nemáte žiadne ťažkosti, nie je nevyhnutné za každú cenu mykózu preliečovať. Vhodná je aj aplikácia vaginálnych probiotík. Je v celku možné, že už to máte preliečené. Takto sa Vám viac neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Mykóza

    , Autor: annaanna

    Dobrý deň. Z poslednej kultivacie mi vyšli pozitívne kvasinky. Som v 29 týždni (28+6) a nemám žiadne problémy. Mykóza páli a svrbí a mňa nič nepáli. Raz za týždeň mám taký slabý výtok to je všetko. Ževraj sa to môže dostať do plodovej vody a treba Clotrimazol. Už som bola 2 krát hospitalizovaná kvôli anémii a že som skolabovala od únavy. Bojím sa aj užiť aj jednoduché antibiotikum aby som zase neodpadla. Neviem, brať ten Clotrimazol alebo nebrať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti a v kultivačnom náleze boli prítomné iba kvasinky, môžete si aplikovať Canesten alebo Candibene vaginálne tabletky a následne si realizovať 7 až 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Kvasinková infekcia

    , Autor: Trulinka

    Dobrý deň, som v 27 tt a od začiatku tehotenstva mám problém s kvasinkovou infekciou. Vybrala som už mnohé vaginálne tablety + probiotiká, ale po krátkom čase sa mi to opäť vráti. Tentokrát mi gynekológ predpísal Fluco Sandoz 150 mg orálne, ale v pribalovom letáku aj na internete som sa dočítala že by sa nemal v tehotenstve užívať. Nechcem ohroziť dieťa, mala som predtým 2 potraty, čiže som dosť opatrná. Aký je váš názor na tento liek? Svojmu gynekológovi zatiaľ veľmi nedôverujem, nakoľko som u neho len krátko. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. S pozdravom Ivana.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas tehotenstva sa liek v štandardných dávkach a pri krátkodobej liečbe nemá používať, ak to nie je úplne nevyhnutné.
    Spomínaný preparát sa má oficiálne užívať perorálne, prehltnutím. V tehotenstve je jeho užitie perorálne kontraindikované. Použitie vaginálnou cestou je off label, teda nie sú realizované štúdie vaginálneho použitia. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a aplikujte si vaginálne probiotiká dlhodobo. Kvasinková infekcia sa v tehotenstve vyskytuje často, záleží tiež od toho, či máte ťažkosti alebo nie, pretože nie za každých okolností je potrebné ju liečiť.