Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,252 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • zvracanie

    , Autor: lt

    Dobrý deň
    Som v 12. tt a odkedy som zistila, že som tehotná, tak stále zvraciam - niekoľkokrát denne (4-8x) a kedykoľvek v priebehu dňa, dokonca aj o polnoci. A keď nezvraciam, tak mi je strašne zle, mam pocit, že mam všetko nestrávené jedlo v žalúdku. Do kedy to mám považovať za normálne, ako tehotenská nevoľnosť? Som na PN a ak by mi bolo lepšie, tak by som chcela nastúpiť do práce. Myslíte, že mám vyhľadať lekára?

Podobné otázky

  • Hovädzie

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor vcera som písala že som zjedla veľa hovädzieho mäsa ktoré bolo nedostatočne tepelne upravené bolo ružové až krvavé vnútri. Samozrejme že ste ma včera upokojili ale ja som dnes ráno silno zvracala čo ja vôbec nezvraciam aj keď som 9 tt už len pri myšlienke na to mäso je mi neskutočne zle zvracala som niekoľko krát ale žiaľ len vodu a žltú horkú tekutinu keďže som to konzumovala poobede už v žalúdku nič nebolo. Boli ma aj hrdlo a mám nádchu ale tu mám už dlhšie takú chripku a chcela som sa spýtať či teda odporúčate tie testy na listeriozu alebo nie mäso bolo kupované v bille a bolo to hovadzie na guláš mladé preto sa zdalo uvarené po pol hodine max hodinke ale nebolo, keďže vnútri bolo krvavé ružové. Mám sa obávať listeriozy alebo toxoplazmozy keď som dnes vracala pol dňa a bolo mi zle alebo skôr ide o psychicku stránku že viem že som skonzumovala surové mäso ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností je riziko listeriózy, či toxoplazmózy naozaj nízke. Skôr by som sa sústredil na nachladenie, bolesti hrdla, či zvracanie, ktoré sa počas tehotenstva, najmä v I. trimestri vyskytuje pomerne často. Skúsiť môžete viaceré voľnopredajné preparáty proti zvracaniu, či zázvorové cukríky. Pri pretrvávaní ťažkostí bude potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám, okrem iného, vyšetrí krv na zápalové parametre a určí ďalší postup. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Pichanie intenzívne

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor ja sa opýtam radsej ešte raz lebo som sa zle spýtala to pichanie som mala predvčerom ale len raz dva krát má pichlo včera ma pichalo večer intenzívne dve hodiny no hodinu a pol v pravidelných intervaloch a dosť intenzívne a spolu s tým ma boleli kríže. S tým že som sa nevedela zohriať bola mi obrovská zima. Plus ma raz prehnalo. Keď som sa zohriala tak už mi bolo lepšie a postupne pichanie odznelo kríže až neskôr. Som 6 tt chcem sa spýtať či je to normálne? Alebo mám ísť na pohotovosť? Dnes už nič nebolí ale ráno som zvracala. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak podľa opisu sa vôbec nemusí jednať o gynekologický (tehotenský) problém. Nevoľnosti a zvracanie sú však v tehotenstve pomerne časté. V prípade pretrvávania ťažkostí, ako aj v prípade nejasností je určite vhodnejšie navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Velmi slaby pozitivny hcg test a dojcenie

    , Autor: Kacerik23

    Dobry den, potvrdenu ovulaciu podla testu som mala medzi 31.10-1.11; Lutealnu fazu mavam pravidelnu 12 dni,cize uz 13.11 som ocakavala menstruaciu. Sice este kojim svoje prve 13 mesacne dieta (2x v noci iba viacmenej pre zaspatie a jeho komfort), ale uz 6 mesiacov mam pravidelny 29 dnovy cyklus cize akoby to dojcenie na to nemalo vplyv. Prvy pozitivny velmi slaby tehotensky test som mala az 13 dpo, dnes je 15dpo a linia je stale dost slaba. Sice silnejsia, ale na extra citlivom teste 10mIU by som cakala tmavsiu pozitivnu ciarku. Pri prvom tehotenstve bol silny vysledok uz 10dpo. Dalsia cudna vec je, ze silnejsie pozitivne ciarky mi test ukaze z obedneho mocu oproti rannemu. Je dovod k obavam? Moze mi to nocne kojenie nejako ovplyvnovat alebo uskodit vyvoj plodu? Ku gynekologovi sa dostanem az v 12.tyzdni kedze zijem v UK a tu ma skor nikde nevezmu. Symptomy mam celkom silne, citim jemne pobolievanie brucha,obcas znesitelna ostra bolest po obidvoch stranach vajcovodov, pocit na zvracanie pocas dna, nechut do jedla, silna unava,bolest hlavy. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny, prípadne sa môže jednať aj o tzv. biochemické tehotenstvo. Aj keď nevylučujem, že ste tehotná, je ešte veľmi predčasne to riešiť. Kojiť môžete aj naďalej. Takto sa Vám vsak neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Bolesť priamo pod pupkom

    , Autor: lurny1

    Dobrý večer, rada by som sa spýtala ci bolesť pod pupkom môže byť spôsobená intenzívnym zvracanim. Som v 19tt a celý večer a ráno som zvracala, ani vodu som neudržala. Čiže už má len napinalo. Už som začala aj jest a piť čiže zvracanie sa vyriešilo ale odvtedy ma pichá pod pupkom.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ak máte nevoľnosti, či zvraciate, spomínané bolesti môžu byť v dôsledku podráždenia maternice. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Môžete si skúsiť dať magnézium, kľudne aj dve tabletky a odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Nebezpecna latka v tehotenstve

    , Autor: Mon16

    Dobrý deň, pán doktor
    Chcela by som sa opýtať som tehotná 21 tt a bola som v miestnosti kde sa používal toluén, trošku som.sa nadýchla ale hneď som šla preč...môže to nejak ublížiť bábätku ?

    Vopred ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, krátkodobý pohyb v miestnosti so zápachom po toluéne by nemal mať žiadny vplyv na tehotenstvo. Ak ste nemali žiadne prejavy intoxikácie - závrate, pocit na zvracanie, či sťažené dýchanie a v miestnosti ste sa nezdržiavali, iba cez ňu prešli, tak sa nemusíte obávať.