Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Otázka

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, som v 31.týždni tehotenstva, doteraz bezproblemové, ale zmenšil sa mi náhle krčok maternice na 1,5-2cm..vonkajšia bránka zatvorená..lekár ma vystrašil, že pokiaľ si nezačnem dávať pozor, že nedopadnem dobre..
    Hrozí mi predčasný pôrod??
    Musím ležať 24hodín denne, alebo môžem ísť aj na prechádzku???
    Ďakujem veľmi pekne a pranem príjemný zvyšok dňa..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    dôležite je, či je tento údaj meraný len počas vaginálneho vyšetrenia alebo tzv. cervikomeriou, teda pomocou vaginálnej ultrazvukovej sondy zmeraná dĺžka celého krčka maternice. Otázna je konzistenica a zmena nálezu oproti predchádzajúcemu vyšetreniu. Každopádne nie je to zase tak dramatický nález, oddychujte, ležte, užívajte magnézium, jedna krátka prechádza denne nezaškodi.

Podobné otázky

  • Hemeroidy

    , Autor: Florencia 5

    A ešte posledná otázka pán doktor môžu hemeroidy nejako ohroziť bábätko? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, hemoroidy nemajú vplyv na tehotenstvo, ako také. Sú skôr nepríjemné pre Vás.

  • Tlacenie

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň chcem sa len opýtať som v 10 tt a občas mi veľmi zapeka nie vždy ale napríklad stane sa že musím dlhšie tlačiť a silno pri veľkej potrebe. Samozrejme potom to už ide ale ťažko. Stáva sa to tak raz do týždňa chcem sa spýtať či je dôvod na obavy? Alebo tlačenie nemôže ublížiť a spôsobiť potrat ? A ešte otázka na hygienu občas keď sa umývam zdola tak mi tam zo sprchy občas silný prúd vojde dnu chcem sa spýtať či to môže niečo pokaziť alebo je to v poriadku ďakujem? Viem že asi hlúpe otázky ale potrebujem uistiť

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ani v jednom prípade tehotenstvu nepoškodíte, nemusíte sa obávať. Odporúčam dostatočný pitný režim, aspoň 1.5 - 2 litre tekutín denne, dostatok vlákniny, ovocia a zeleniny. Odsledujte si to.

  • Maso

    , Autor: Florencia 5

    A posledná otázka pán doktor v chladničke kde bola tá cibuľa neumyta zo záhrady kde je veľa mačiek mám aj mäso už hotové . A chcem len vedieť či stačí keď mäsko zohrejem v mikrovlnke či je to bezpečné na konzumáciu? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj nedošlo ku kontaktu s ďalšími potravinami, nemusíte sa obávať. Za daných okolností je to bezpečné. Do budúcna sa však treba vyhnúť zbieraniu plodín z miest, ktoré môžu byť potencionálne kontaminované. Netreba však mať zase prehnaný strach z možnej nákazy listériou.

  • Tehotenska chrípka

    , Autor: Florencia 5

    A ešte posledná otázka pán doktor mám silnú nádchu a bolesti hrdla používam od začiatku tehotenstva olynth HA na striedačku s Afrinom aj naparujem na ORL mám termín až neskôr takže momentálne fungujem dlhodobo na kvapkách žiaľ bez nich neviem dýchať a dusím sa neviem spávať ani nič morská soľ ani naparovanie mi nepomáha aj keď sa snažím naparovat často efekt to nemá predpokladam že to bude zo závislosti na tých kvapkách. Každopádne sa chcem spýtať užívam aj pastilky do hrdla pre tehotné lebo ma začalo bolieť aj hrdlo. Inak mám len nádchu a chytene hrdlo mám sa obávať o bábätko alebo je chrípka klasika. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotné ženy, ktoré sa nakazia chrípkou, môžu čeliť aj takzvaným kardiopulmonálnym ťažkostiam. Počas tehotenstva sa tehotnej žene každým dňom zväčšuje maternica, následkom čoho sa bránica dostáva do vyšších polôh na úkor pľúc a tak sa žene sťažuje dýchanie. Nekomplikovaný priebeh nachladnutia, či chrípky na tehotenstvo nejaký zásadný vplyv nemá. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach navštívte Vášho obvodného lekára, prípadne plánujte návštevu ORL lekára skôr.

  • Nadal inhaler

    , Autor: Florencia 5

    Áno pán doktor viem že ste písali že olynth potrat nespôsobí ale písala som že som skúšala quixx asi hodinu keďže nezaberalo zapojila som inhalovanie nosovej tyčinky z Thajska s obsahom pepermintu mentolu camphoru eukalyptu levandule a methylu a človek oil. S tým až po pol hodine neuspesneho inhalovamia som sa dozvedela že že esenciálne oleje ako eukalyptusa podobne môžu uškodiť a vôbec sa neodporúčajú v prvom trimestri. Veľmi som sa zľakla a ešte som potom aj strekla olynth takže moja otázka znie teraz či ten inhalator do nosa mohol spôsobiť nejaký zlý účinok na plod potrat a tak podobne? Či to môže ublížiť bábätku? Samozrejme to už nebudem používať ale potrebujem sa upokojiť.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som Vám už písal, ani jednorázová aplikácia bylinkových esenciálnych olejov formou inhalátora potrat nespôsobí.