Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,257 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • prosim o radu

    , Autor: janulka1989

    dobry den,potrebovala by som radu,,nie som spokojna zo svojim gynekologom nakolko som tehotna mala by som byt 24tyzdni aj to mi povedal ze to nie je iste a jeho starostlivost sa mi zda velmi slaba,,,odpadla som,musela som navstivit pohotovost nakolko som mala silne bolesti v oblasti vajecniku,som astmaticka,a v poslednom case mam neznesitelne bolesti kostrce,lekar mi oznamil,ze sa mu nezda velkost dietata ku tyzdnu tehotenstva a dokonca je dieta otocene zadockom.Povedal mi ze on ma moze poslat na sono ale ze ked sa ma nieco stat tak on s tym nic neurobi a poradni ma ani neskontroluje a a dokonca mi povedal ze ma ani pocuvat nemusi nakolko som trosku vacsia ze je to zbytocne ze to ani nebude pocut,,tak by som vas chcela poprosit o radu ci by som pri tychto vsetych problemoch nemala byt na rizikovom tehotenstve,,snazila som sa zmenit lekara ale bolo mi oznamene ze ako tehotnu si ma nik nezoberie lebo maju podpisanu daku dohodu,velmi Vam budem vdacna za odpoved som uz naozaj zufala a mam strach o svoje dieta a samozrejme aj o mna,pekny den

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    právo na zmenu gynekológa máte kedykoľvek a nikto vám v tom nemôže zabrániť. Taktiež sa môžete objednať na sono k lekárovi, ktorého si vyberiete. Zatiaľ pre astmu a polohu plodu koncom panvovým nie je dôvod na rizikové tehotenstvo, je však nutné dôkladné vyšetrenie a datácia tehotenstva.

Podobné otázky

  • Tehotná po sekcii

    , Autor: aond

    Dobrý deň, prosím o radu. 3 mesiac po sekcii som znovu tehotná. Lekár mi povedal že vajko je usadené na jazve. Aké to bude mať následky? Môj gyn ma o nich zatiaľ neinformoval.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe Vášho opisu je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Otehotneli ste však extrémne skoro, jazva na maternici ešte nebude dostatočne zhojená. Navyše, ak došlo k uhniezdeniu v jazve, za týchto okolností bude s najväčšou pravdepodobnosťou potrebné tehotenstvo ukončiť. Po sekcii ste mali byť informovaná a poučená o ďalšom tehotenstve, prevencii včasného otehotnenia, či plánovania ďalšieho tehotenstva po cisárskom reze. Najvhodnejšie je sa informovať v prípade nejasností u vyšetrujúcich lekárov, ktorí najlepšie poznajú nález, ako aj všetky okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť.

  • Opäť nabrehnuta laktacia

    , Autor: babycandy

    Dobrý deň, prosím o radu - po pôrode mi laktacis nabehla na 5.-6.den kedy sa mala už nechcela prisat. Vtedy som sa rozhodla pre tabletky Medocriptine,kt.mi predpísal dr. Brala som ich 12dni (1/2tbl ráno, 1/2tbl vecer) mlieko sa zastavilo. Lenže už ich neberiem 6.ty deň a od včera pozorujem,že sa opäť nalievaju a keď stlačím bradavku,začína sa tvoriť. Viem si mlieko odsavat s tým,že ho pomaly pridávať do umelého mlieka pre malú? Nebudú pozostatky tabletiek v tomto mlieku?príp.toto mlieko pri pavidelnom odsavani vie byť plnohodnotné?nakoľko sa mi zas tvorí, nechcem brat opäť lieky ale prehodnotila som svoje prvé rozhodnutie...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď je to otázka skôr pre laktačnú poradkyňu, za týchto okolností môžete aj naďalej kojiť, ak však máte dostatok mlieka. Ak však mlieko máte len v minimálnom množstve, po kvapkách, vhodnejšie bude laktáciu opäť zastaviť a kojiť dieťa čisto formulou umelého mlieka. Nemá zmysel miešať formulu umelého mlieka, nie je to dobrý nápad, je to skôr na škodu. Ak máte dostatok materského mlieka, môžete kojiť na striedačku, najprv nakojiť z prsníkov a pri ďalšom kojení dať formulu umelého mlieka. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili, kde Vám vedia predpísať lieky na zástavu laktácie.

  • Macmiror Complex 500, užívanie 10 týždeň tehotenstva

    , Autor: Mastes

    Dobrý deň, prosím o radu bola som u gynekológa a po nameranom ph5, mi predpísal Macmiror Complex 500.
    Doma som si prečítala prívalový leták a tak mám obavu si tabletky na noc vkladať.
    Je to pre plod bezpečné v takomto skoro týždni vkladať tento liek?.

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti v zmysle pálenia či svrbenia, vhodnejšie je aplikovať si vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním, ako začať s liečbou Macmirorom, ktorý je vhodnejšie začať používať po 16. týždni tehotenstva.

  • Codein v tehotenstve

    , Autor: MataŤapa

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či sa môže užívať CODEIN v tehotensve. Som v 27tt a mám strašne drazdivy kašeľ v noci, mám aj antibiotiká 5den a mám pocit ako keby mi nezaberali. Už som z toho unavená a ubolena. Už má boli aj bruško na ľavej strane ako kašlem. Prosím o radu DAKUJEM

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Kodeín prechádza placentárnou bariérou. Negatívny vplyv kodeínu sa nepodarilo jednoznačne dokázať, ale jeho riziko sa považuje za nízke. Pri použití u ľudí bolo zistené spojenie medzi poškodeniami respiračného traktu a užívaním kodeínu v prvom trimestri tehotenstva. Kodeín môže spôsobiť útlm dýchania a abstinenčné príznaky u novorodencov, ktorých matky užívali kodeín počas tretieho trimestra. Ako preventívne opatrenie je potrebné sa vyvarovať užívaniu kodeínu počas tretieho trimestra gravidity a počas pôrodu. Vo všeobecnosti sa kodeín môže počas gravidity pri správnej indikácii krátkodobo užívať, pričom treba zvážiť riziko a účinnosť liečby. Pri pár dňovom užívaní by sa však nemalo nič stať. Na podporu vykašliavania, ako aj proti samotnému kašľu, sú v lekárni dostupné viaceré voľnopredajné preparáty. Určite Vám tam budú vedieť poradiť. Odporúčam tiež užívať probiotiká, najlepšie medzi dávkami antibiotík. Vhodná je tiež aplikácia vaginálnych probiotík, najlepšie večer pred spaním. Odsledujte si to.

  • Bolesti kostí kvôli kojeniu?

    , Autor: Katarína_24

    Dobrý deň pán doktor. Intenzívne dojčím polročného syčeka, mám 59 kg, 173 cm a 40 rokov. Posledné dva-tri mesiace ma bolia kosti, hlavne kríže a krčná chrbtica, niekedy aj kĺby. V rodinnej anamnéze máme artritídu a osteoporózu. Súvisia moje ťažkosti s kojením, alebo je to pokročilým vekom, prípadne dedičnosťou? A tiež Vás prosím o radu, aké živiny sa najviac strácajú kojením, aby som vedela, na čo sa zamerať v strave, resp. doplniť výživovými doplnkami. Ďakujem pekne, pekný deň Vám želám.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skôr si myslím, že sa jedná o reumatologický problém. Počas kojenia sú do istej miery zmenené hladiny hormónov, čo tiež môže prispievať k problému, nemyslím si však, že zásadne. Pri pretrvávaní ťažkostí odporúčam navštíviť Vášho obvodného lekára, ktorý Vás eventuálne odošle k potrebným špecialistom.