Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,108 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Genetické testy

    , Autor: merteuil

    Dnes sme volali po výsledky genetických testov. Dopadli negatívne, ale doktor povedal, že je tam odporúčanie zopakovať ich v 15. týždni - čiže o týždeň. Ale že keďže vyšli negatívne, nebudeme to siliť. No nerozumiem tomu... tak potom načo to odporúčanie???

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    veľmi pravdepodobne ide o dodatok k vyšetreniam, nemusíte sa znepokojovať.

Podobné otázky

  • Hyperechogenne ložisko

    , Autor: Mia208

    Dobry deň, dnes som bola na morfologickom USG, kde pani doktorka popisala v ľavej komore hyperechoegnne ložisko, ostatný nález v norme. Treba doplniť nejaké ďalšie genetické testy (trisomy/nifty) ? Všetky povinne screeningy mám v poriadku. Doktorka povedala, že to treba len sledovať. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa sa nemusíte obávať. Spomínaný nález je pomerne častý a zvykne vymiznúť. Je vhodné realizovať fetálne USG v 30. týždni tehotenstva. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Pichanie v podbrušku 12 tt

    , Autor: Mice169

    Dobrý deň. Viem, aké je ešte normálne pichanie či bolesť v podbrušku ale toto je pre mňa úplne nové. Ráno som vstala a pri každom kroku ma tak nepríjemne pichlo najmä na pravej strane podbruška, až som musela zastať. Asi do polhodiny som to rozchodila ale stále to je bolestivé, vždy keď urobím krok ináč keď sedím, ležím mi absolútne nič nieje . Aj ked stojím som ok, akonáhle urobím krok pichá ma to až zospodu k pravému podbrušku. Viete mi to vysvetliť? Nemám žiadne krvácanie, ani výtok. Som v 12 tt všetku krvné výsledky a genetické testy sú ok. Od 7 tt beriem duphaston a Ascorutin kvôli hematómu, ktorý už je zanedbateľný. Môže ísť o nejaký natiahnutý sval? Mala by som podľa vás zájsť za lekárom? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa každým dňom zväčšuje, čo spôsobuje naťahovanie väzov závesného aparátu maternice. Občas sa môže vyskytnúť pichanie po stranách podbruška, ako aj pichanie v pošve. Nemusí sa jednať o nič vážne, ale takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak budú bolesti v pravom podbrušku pretrvávať, bude vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odporučí na chirurgické vyšetrenie, či sa nejedná napríklad aj o slepé črevo. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, preto sa Vám takto naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Nízka hladina voľného estriolu

    , Autor: Zuzana101010

    Dobrý deň pán doktor,

    momentálne som v 18 tt a trochu vystresovaná z 2. screeningu, pretože mi vyšiel pozitívny výsledok. Odber mi bol robený v 16+2, podľa CRL 16+6. Prvý screening bol negatívny 1:1300, NT namerané 1.3 (neviem, do akej miery bol tento údaj nameraný správne, môj gynekológ nemá certifikát).
    Zo screeningov mi vyšli tieto hodnoty:
    MS-AFP - 1,16 MoM
    uE3 - 0,47 MoM
    Total hCG - 1,25 MoM
    FreeB-hCG - 1,01 MoM
    PAPP - A - 1,13 MoM

    Ak to chápem správne, tak hodnoty MoM okolo 1 sú dobré, takže zle mi vyšiel iba estriol. Riziko na DS: 1v 250, čiže pozitívny screening (poznámka, že tieto hodnoty podstatne nemenia riziko iba podľa veku, tj. 36 rokov).

    Viem, že tieto biochemické screeningy sú iba orientačné, ale je ten znížený estriol vážny ukazovateľ? Viete mi to, prosím, skonzultovať?
    Idem aj na morfo ultrazvuk k odborníkovi, aj na genetické testy, ale kým sa dostanem k výsledkom, mám obrovský strach. ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prvotrimestrálny screening (PTS) v 10. až 12. týždni tehotenstva, ako aj všetky špecializované USG vyšetrenia môžu vykonávať iba lekári s certifikátom a atestáciou z materno-fetálnej medicíny. Výsledné riziko na Downov syndróm je u Vás v tzv. šedej zóne, kedy nie je ani vyslovene pozitívne, to je vyššie riziko ako 1:100, ale ani negatívne, to je nižšie riziko ako 1:1000. Ak chcete mať 100% istotu, môžete si zvoliť odber plodovej vody, teda ambiocentézu. Odporúčam realizovať Trisomy test, ktorý je však spoplatnený a hradíte si ho v plnej cene. Pri negatívnom výsledku je realizácia amniocentézy na zvážení. Oporúčam tiež následne realizovať špecializované morfologické (genetické) USG vyšetrenie v 20. - 22. týždni tehotenstva. Nepoznám však všetky informácie, ani okolnosti a výsledky ďalších vyšetrení, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás vie odoslať na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.

  • Dieta

    , Autor: Danka42

    Dobry den. Potrebujem poradit ohladom tehotenstva a dietata. Kamaratova zena posledna menstruacia 25.11.2018 ale on vie s istotou ze pohlavny styk mali len 25.12.2018 ,10.1.2019 krvnym testom potvrdene tehotenstvo. Dieta narodene 29.8.2019 . Otazka je moznost ,ze by to dieta nebolo jeho? Je tam plnych 9m tehotenstva? Dieta bolo plne donosene. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vždy, ak dôjde k nevere, je možné, že dieťa môže byť nemanželské. Ak bola posunutá ovulácia, ktorá prebiehala v čase menštruácie, v tom prípade by bola štandardná dĺžka tehotenstva prekročená o viac ako týždeň. Pre jednoznačné potvrdenie otcovstva je vhodné realizovať genetické testy.

  • Screening v II. Trimestri

    , Autor: MARRY 3

    Dobrý den, chcela by som sa spýtať na vysledky screeningu. Najprv mi bralo krv na prve geneticke testy niekedy v 11tt.tie boli negativne. Následne mi dr. bral krv v 15tt a ked som volala za vysledky povedal mi ze su negatívne ale skoro odobraté ze musi mi vziat krv v 16tom tyzdni. V 16 tyzdni mi vzal krv a vysledky boli pozitívne a nasledovne:
    Predcha. NTD:ziadny, pred.Down.syndrom:ziadny, inzulin dependentny diabetes:ziadny, fajcenie:nie, vek matky v termine:34, UZV meranie (CRL):37mm dna 11.10.21, Gestacny vek v datume 1.vzorky:11 TT 0 dni (ppdla údajov), 10tt 3 dni (podľa CRL), Gestacny vek v datume 2.vzorky:16tt 0 dni (podla údajov), 15tt 3dni (podla CRL), podla gestacneho veku UZV odhad (CRL). Hmotnost 55,5 kg (malo byt 65,5kg),MS-AFP hodnota: 108kiu/L 3,70MoM, uE3 hodnota:1,15nmol/l 0,91MoM, Total hCG hodnota:69,745kiu/L 1.68MoM, Frees-hCG hodnota:37,70 iu/L 0,62MoM, Papp-A hodnota:0,53 iu/L 0,36MoM.
    Riziko Downovho syndromu vysla 1v9000(v termine) a riziko NTD 1v2.

    Prosim Vas o posúdenie vysledkov lebo ma dost vydesili nakolko tyzden predtym boli negativne a zrazu je tu 50/50 ze moje dieťa bude mat razstep nervovej trubice. Na Ulttazvuk idem v pondelol a genetiku v utorok ale mam z toho strach. V 9tt som predtym mala zamlknuty potrat a teraz toto. A zaroven sa chcem spýtať či vysledok nemohol ovplyvnit aj udaj ktory tam vidim ze posledny ulttazvuk je 11.10.2021 alw pritom mi lekar robil sono aj v 15tt. Zaroven preco je tam rozdiel 4dni pri tyzdnoch ppdla udajov a podla CRL? Nemohlo aj to ovplyvnit vysledok?

    Ďakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je vhodné upozorniť lekára na nepresné údaje, ktorých je podľa Vášho opisu viacero. Absolvujte dané vyšetrenia podľa odporúčania. Pri nejasnostiach sa určite nebojte informovať a pýtať vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.