Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Missed abortion

    , Autor: any

    Dobrý deň,
    včera som bola na prvom sone v 10tt,bábätko sa bohužiaľ nevyvíja..Lekár videl iba gest.vačok rozmerov 19 x18 mm,čo zodpovedalo iba 5tt.
    Dnes som bola v nemocnici objednať sa na kyretáž,ponúkli mi možnosť počkať,či nepotratím spontánne,keďže nekrvácam,vraj je risk nasilu otvárať kŕčok,ak chcem v budúcnosti deti..Rozhodla som sa teda čakať,ale mám trochu aj obavy,či som sa rozhodla správne..Aký máte na to názor vy prosím,myslíte,že je možnosť,že sa môžem vyčistiť sama?Stretla ste sa s podobným prípadom?Čítala som,že od odumetia plodu ho telo vylúči za 2-6 týždňov,v mojom prípade je to už piaty tt od odumretia..Keď mi včera dr.robil sono zo spodu,odvtedy ma trochu pobolieva v krížoch a aj v podbrušku ako pred menštruáciu,dúfam,že to príde samé a zvládnem to prirodzene.. :-( Ďakujem za váš názor...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    názory na spontánny potrat v tomto prípade sú rôzne, a naozaj neexistuje jednoznačný názor. Osobne by som počkala maximálne pár dní. Na jednej strane určite inštrumentálna revízia resp. kyretáž nie je pre telo najvhodnejší spôsob ako sa vysporiadať s odumretým plodom na druhej strane ide o prevenciu intrauterinnej/vnútromaternicovej infekcie.

Podobné otázky

  • Orgazmus

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý pán doktor viem že som sa už na toto pýtala pred 4 dňami som mala vonkajší orgazmus stačilo že som sa pomasirovala a bolo.... samozrejme dnes som v 10 tt +4 už a stále sa snazime sexu vyhýbať aj používaniu prstov som totiž po IVF samozrejme sa snažím aj abstinovat sexuálne ale niekedy sú tie hormóny silnejšie a niekedy si to telo vypýta ako dnes zase som sa len chvíľu masírovala z vonku a prišiel orgazmus cítim sa dobre po ňom ale chcem len vedieť či je tam nejaké riziko pre dieťa? Či to môže spôsobiť Missed abort? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoviem Vám nič nové. Orgazmus Missed Abortion nespôsobí, nemusíte sa obávať.

  • prázdy gestačný vak

    , Autor: MiLiva

    Dobrý deň, zaujímal by ma Váš názor. Podľa poslednej MS by som mala byť v 7tt + 1. Doktor však na ultrazvuku nevidel plod v gestačnom vaku. Na základe ultrazvuku trvá tehotenstvo nejaký ten 5tt. Zvažuje anembryomolu. Je ešte nejaká nádej, že by plod sa mohol ukázať? kontrolu mám o týždeň. Do kedy je najlepšie čakať na ukázanie sa plodu v prípade, že ho nevidieť? Mám sa radšej začať zmierovať s možnosťou, že bude nevyhnutná kyretáž? Čo môže sposobiť, že plod sa môže pomalšie vyvíjať alebo vôbec nevývíjať. Jedno dieťa už mám a bolo všetko v poriadku.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti a tehotenstvo je chcené, vhodné je realizovať kontrolné USG o 7 až 10 dní. V prípade, že nebudú viditeľné embryonálne štruktúry, stav sa vyhodnotí ako anembryomolla, čo je forma zamlčaného potratu (Missed Abortion). Už aj teraz sa dá zmerať veľkosť GS, teda gestačného vačku, v ktorom sa embryo nachádza. Ak hodnota GS zodpovedá 5. týždňu tehotenstva, embryo ešte nemusí byť vidieť. Ak Vám bude diagnostikovaný zamlčaný potrat, organizmu môže trvať týždne, kým si uvedomí, že tehotenstvo je patologické, preto bude vhodnejšie odsatie obsahu dutiny maternice v celkovej anestéze vrámci jednodňovej chirurgie. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov.

  • Špinenie v tehotenstve

    , Autor: Nikuli

    Dobrý deň,

    Mam za sebou 1 missed abortion pri ktorom som netušila, že nie je niečov poriadku az do ultrazvu,stalo sa to tento rok v lete.Teraz som opäť tehotná asi 6+4 a cez víkend som spozorovala slabé spinenie do hneda hneď v pondelok som bola u gynekológa.nasadil mi utrogestan 2xdenne ,už asi 3 dni nešpiním.Aký by mal byť podľa Vás daľší postup?a dokedy je nutné užívať progesteron?Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, najmä tmavou, či hnedou krvou do 16. týždňa tehotenstva je najčastejšie spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Je to pomerne časté. Progesterón môžete užívať do 12. ale aj do 16. týždňa tehotenstva. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • 6tt + 6 a plod nie je vidieť

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň,

    v čase, keď mala prísť MS som špinila, a preto som išla k lekárke skôr. V 5tt + 2 nebolo na UTZ vôbec nič vidieť, špinenie prestalo. Ďalšia kontrola bola podľa MS v 6tt + 2, pričom na UTZ bolo vidieť gestačný vak zodpovedajúci 5tt + 4. O 4 dní som si našla na toaletnom opäť krv, tak som išla na pohotovosť, už v čase podľa MS 6tt + 6, krv už nebola prítomná, avšak vacok je vo veľkosti 7,1mm prázdny. Pán doktor, asi si nemám robiť nádeje, že tehotenstvo bude prosperujúce, či aký je váš názor? Tehotenský test mi vyšiel pozitívny už pár dní pred MS, čiže ovulácia zrejme posunutá nebola.

    Ďakujem za váš názor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotná ste, takže tehotenský test bude a určite aj bol pozitívny. Špinenie v tomto týždni tehotenstva, najčastejšie po utretí sa, je spôsobené natečením krvi do pošvy z maternice , jej zrazením a pri rozklade krvi, čo spôsobuje jej tmavú farbu, a vertikalizácii dôjde vplyvom gravitácie k vytečeniu na spodné prádlo, či toaletný papier. Čo sa týka prázdneho gestačného vačku v 7. týždni tehotenstva, pravdepodobne sa bude jednať o anembryomollu, kedy nie sú v gestačnom vačku prítomné embryonálne štruktúry. Ak sa jedná o chcené a žiadané tehotenstvo a nemáte žiadne iné ťažkosti, dá sa USG vyšetrenie skontrolovať o 7 - 10 dní. Ak bude nález na USG pretrvávať, bude potrebné dutinu maternice inštrumentálne vyčistiť vrámci jednodňovej chirurgie pre Missed Abortion.

  • Cakanie na potrat

    , Autor: Aliz

    Dobry den, mam zamlknuty potrat, vyckavam na ms. Mozno hlupa otàzka, ale mozem sa ist normàlne kúpat na kupalisko, aj mat pohlavny styk? Comu sa ma vyhybat? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kúpať sa, ako aj mať pohlavný styk môžete, neviem však, či má zmysel čakať na krvácanie.
    Ak Vám bol diagnostikovaný Missed abortion, teda zamlčaný potrat, štandardne sa u pacientky plánuje inštrumentálne vyčistenie dutiny maternice. Nečaká sa na krvácanie, kedy je aj tak pravdepodobnosť, že sa maternica nevyčistí dôkladne, prípadne bude prítomné silné krvácanie, pomerne vysoká. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, prípadne navštívte zdravotnícke zariadenie, kde určia ďalší postup.