Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • kúpanie

    , Autor: odbornik6

    Dobry den, je vhodné kúpanie na kúpalisku pre tehotné ak pouzivam aj specialne tampony do vody a nemam ziadne iine problemy? A co hovorite na kupanie v termalnej nie velmi horucej vode? nazory na internete sa velmi líšia..som v 23tt. dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    osobne by som kúpanie v termálnej vode určite neodporučovala, kúpalisko s tampónom by malo byť ok, ale rozhodne jazera a podobne neodporúčam, Jediné bezpečné kúpanie počas tehotenstva je to v mori.

Podobné otázky

  • Kúpanie v bazéne

    , Autor: vickye11

    Dobrý deň pán doktor! Momentálne som na začiatku 6 TT. V apríli som mala biochemické tehotenstvo, ktoré skončilo v 6 TT, čistenie nebolo potrebné. Za dva dni sa chystáme na dovolenku do Maďarska k Balatónu, v hoteli bude aj spoločný bazén. Do spoločného bazéna asi nie je najbezpečnejšie ísť, ale ako to je prosím Vás s Balatónom? Tiež sa radšej vyhnúť? Máme trojročnú dcérku, bude veľmi ťažké tomu odolať a neokúpať sa s ňou, no samozrejme ak sa to neodporúča, tak to vydržím ????.
    Čo sa týka domáceho bazéna s cca. 25 stupňovou vodou, tam by problém nemal byť? Je lepšie používať tampón na kúpanie, alebo bez?
    Vopred Vám veľmi pekne ďakujem, pekný deň prajem, Viktória

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete sa kúpať, odporúčam však počas kúpania používať tampóny, mokré plavky si vymieňať, aby ste ich nemali dlho na sebe a večer pred spaním si do pošvy aplikovať vaginálne probiotikum na úpravu a ustálenie pošvovej mikroflóry, aby ste tak predišli tzv. bakteriálnej vaginóze.

  • Kúpanie v tehotenstve

    , Autor: mia091

    Dobrý deň pán doktor, som v 16. týždni. Máme doma bazén, je potrebné sa v domácom bazéne chrániť špeciálnymi tampónmi alebo netreba. A čo sa týka prípadnej návštevy kúpaliska? Neviem či viac uškodí používanie vazelinoveho tampóny alebo nepoužívanie. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, riziko kúpania, aj keď domácom bazéne, ale v upravovanej chlórovanej vode je riziko zmeny pH pošvového prostredia a tým aj narušenia vaginálnej mikroflóry a vzniku tzv. bakteriálnej vaginózy. V pošve sa ja za normálnych okolností nachádzajú baktérie. Vplyvom narušenia pH v pošve dôjde k poklesu, či vymiznutiu prítomnosti laktobacilov v pošve na úkor premnoženia ďalších baktérií a kvasiniek, ktoré následne môžu spôsobovať ťažkosti. Samozrejme, pri návšteve verejného kúpaliska hrozí vyššie riziko aj zanesenia infekcie. Určite je vhodná aplikácia tampónu, ktorý je ale potrebné častejšie meniť a veľmi dôležité je si, najlepšie večer pred spaním, aplikovať vaginálne probiotiká na úpravu pošvovej mikroflóry.

  • Kúpanie v tehotenstve

    , Autor: Miška1002

    Dobrý deň, prosím vás je bezpečne sa kupáť v 35tt, na kontrole pred týždňom bolo všetko ok aj krčok, v bazéne je slaná voda cca 30stupnov, len pred týždňom sa tam kúpalo dieťa ktoré malo kiahne, ja som ich už ako malá prekonala ale nemôže sa to nejako dostať aj k malému cez vodu? Použila by som aj tampóny do vody
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kúpanie ako také by v tomto týždni tehotenstva nemalo vadiť, ak sa nejedná o príliš horúcu alebo studenú vodu. Určite však do vody neskáčte! Ak ste už prekonali kiahne, máte doživotne protilátky, takže ste vy, ako aj plod chránená.

  • Kúpanie v bazéne v 17 tt

    , Autor: Mice169

    Dobrý deň. Čítam rôzne názory na internete, tak sa pýtam radšej odborníka, je bezpečné kupanie v bazéne v 17tt? Nemám žiadne ťažkosti, akurát v 8tt mi bol zistený hematóm ktorý sa už vstrebal... Ďakujem za odpoveď ????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, samotné kúpanie v bazéne je bezpečné. Do vody však určite neskáčte, ani sa do nej nehádžte. Po dokúpaní sa je vhodné si preventívne aplikovať, najlepšie večer pred spaním, vaginálne probiotikum na úpravu pošvovej mikroflóry.

  • Kupanie v tehotenstve

    , Autor: Katkaaaa000

    Dobry den, prosim Vas je bezpecne kupanie vo vlastnom domacom bazene so slanou vodou, v pripade ak som v 40.tyzdni tehotenstva a s krckom mediosakralne, makkym, presiaklym a brankou pre volny prst? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, plod je v maternici chránený plodovými obalmi. Ak Vám neodteká plodová voda a cítite sa na to, môžete sa okúpať. Vzhľadom k riziku vzniku bakteriálnej vaginózy vplyvom zmeny pH v pošve je vhodné si po kúpaní večer pred spaním aplikovať vaginálne probiotiká.