Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
17,797 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Tehotenstvo

    , Autor: ivuska2463

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť o niečom: 29.5. som bola na sone vo zvolene v 30tt-bolo to celé tak narýchlo, nemali veľa času, lebo mali nejaký naliehavý prípad a tak len pár údajov-poloha priečna, hlavička vpravo, placenta vpredu doľava a BPD-76mm=31/0,AC-260mm=30/1,FL-56mm=30/0,EFW1516g,gr.h.30/3, zavolala som si aj do Martina kde chodím pravidelne či by som mohla prísť aj ku nim a tak som bola včera 3.6., robili mi rovno aj prietoky a to mi doktorka povedala, že prietoky mám vynikajúce a že sa ani nečuduje že malý tak dobre rastie a priberá (že má z čoho) má vraj dostatok živín a vitamínov, tak ma to veľmi potešilo.údaje od nich:poloha plodu:pozdĺžna KP,postavenie II A+,P+ biometria:BPD:76/30+5tt,HC:98/30+2tt,AC:265/30+5tt,FL:56/29+6tt,EFW:1543g/31tt, trošku ma zarazilo, že od 29.5. do 3.6. nejak moc nepribral malý či je to v poriadku, hlavička ostala taká istá akurát mi inak napísali že 30+5tt, obvod bruška sa zväčšil len o 5mm a FL ostalo na tom istom a váhu má za 4 dni len o 27g, nieje to nejak veľmi málo, síce je aj väčší ale aj tak nejak málo mu pribudlo nie?inak je vraj všetko v najlepšom poriadku...dúfam, že to bude v poriadku, len ma to trošku znepokojilo, ved každý týžden by mal pribrať tých cca 200g a ked za tie 4 dni pribral len necelých 30g či je to ozaj v najlepšom poriadku...ďakujem vám veľmi pekne za odpoveď :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    je nutné si uvedomiť, že ultrazvuk je len pomocná metóda a hmotnosť je len odhad hmotnosti. Nie je to presné, obzvlášť ak ultrazvuk vykonávajú dvaja odlišný lekári. Tieto hodnoty sú absolútne v poriadku.

Podobné otázky

  • unilateralna multicysticka dysplazia oblicky

    , Autor: MiraM

    Dobry den,

    v 24tt na morfologickom ultrazvuku bola dietatu - chlapec diagnostikovana izolovana unilateralna multicysticka dysplazia oblicky - lava oblicka. Momentalne som v 30tt, stav je taky, ze stale je poskodena iba lava oblicka, dokonca je aj funkcna- zatial, prava vyzera dobre, plodovej vody dostatok, mocovy mechur mava dieta pri ultrazvuku plny. Chodim na priehliadky kazde 2t, zakazdym doktor skontroluje aj mozog, srdce, ale okrem tej jednej oblicky je vsetko v norme. Je o tyzden väcsi, poloha zatial KP (prva tehotnost bola ukoncena sekciou kvoli polohe KP). Je mozne, ze by sa cysty mohli preniest aj na druhu oblicku, pripadne ine organy ako napr. pecen? Mohli by ste mi povedat co nas caka po porode, bude nutna operacia? Bola som aj na klinickej genetike, ale tam som sa nic konkretne nedozvedela, vylucili sme dedicnost. Da sa stav nejako zvratit resp. urobit nieco pre to aby sa nezhorsoval? Je to druha tehotnost, prva prebehla bez komplikacii, neboli ziadne potraty ani prerusenia tehotenstva, pri oboch pripadoch som otehotnela spontanne. Za odpoved dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, aj keď chápem Vaše obavy, či znepokojenie, iba na základe opisu a navyše, keď je ešte dieťa v maternici je veľmi ťažké, až nemožné, sa bližšie objektívne vyjadriť. Čo sa týka cýst, vo všeobecnosti sa môžu cysty nachádzať na viacerých orgánoch, od mozgu, pečene, obličky, ... Nie vždy sa pritom jedná o problém a v niektorých prípadoch časom cysty aj zmiznú. Nie vždy a za každých okolností je potrebná operácia. Stav sa bude určite sledovať aj po pôrode detským nefrológom. Je možné, že spomínaná oblička bude normálne fungovať. Ťažko povedať. Momentálne s tým nič neurobíte, neviete to ani nijak ovplyvniť. Potrebné je pravidelné sledovanie podľa odporúčaní. Ak budú okolnosti nezmenené, ukončí sa tehotenstvo plánovaným cisárskym rezom v termíne. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • 6tt bez skvie srdiečka

    , Autor: Lucka22

    Dobrý deň,

    Prosím vás veľmi o vás názor. Poslednú MS som mala 12.4.2023, nemavam ju úplne pravidelnú. Som tehotná a podľa poslednej MS by som mala byt 6tt+6. Bola som na vyšetrení pred týždňom, všetko vyzeralo dobre. Dnes som išla opäť na vyšetrenie a lekár mi povedal že nemám ešte akciu srdiečka a už by mala byt a že mám veľký zltkovy vak a nedava tomu veľmi šancu. V pondelok mám prísť na ďalšie vyšetrenie. Podľa ultrazvuku som 5+6tt, plod narástol na CRL 2mm. Prosím ako to vidíte z vašich skúsenosti?
    Nemám žiadne bolesti a ani spinenie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste nemali pravidelnú menštruáciu, datovať tehotenstvo podľa toho nemá zmysel. Dôležité sú USG nálezy, na ktorých musí byť vrámci kontrol vidieť progres v raste a samozrejme aj v prítomnosti akcie srdca. Ak sa jedná o chcené tehotenstvo a nemáte žiadne ťažkosti, navštívte Vášho obvodného gynekológa podľa plánu. Je to prakticky 50:50. Ak embryo narastie a bude už aj prítomná akcia srdca, bude to znak vitality.

  • UZV spachtla

    , Autor: Asti

    Dobry den, pan doktor. Chcem sa spytat, ci mozem v tehotenstve (23tt aktualne) pouzivat ultrazvukovu kozmeticku spachtlu na tvar? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, priznám sa, že o ultrazvukovej špachtle počujem prvýkrát. Je to skôr otázka pre kozmetičku, ale osobne si myslím, že ju môžete pokojne používať. Nevidím dôvod, pre ktorý by mala mať vplyv na tehotenstvo.

  • Tehotenstvo

    , Autor: valika4

    Dobrý deň,
    Chcem sa opýtať či je šanca byť tehotná keď som porodila v júli 2022 a ukončila som kojenie aj vysadila antikoncepciu pred mesiacom ale stále nemám menštruáciu.

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Príčin meškajúcej menštruácie však môže byť viacero. Po vysadení hormonálnej antikoncepcie môže trvať, kým sa cyklus obnoví. Je to veľmi individuálne u každej ženy. Odsledujte si to.

  • Tvrdnutie brucha

    , Autor: Mice169

    Dobrý deň. Je to.moje druhé tehotenstvo. Tvrdnutie brucha poznám, ale vo vyššom štádiu okolo 35 tt. Teraz som v 17 tt a tvrdne mi počas dňa bruško. Dnes som začala kvôli tomu s užívaním magnézia. Žiadne iné problémy nemám, bolesti, výtok ...

    Prosím vás, kedy to môže byť nebezpečné, resp.kedy navštíviť lekára? Je vôbec nejaké riziko pri tvrdnutí bruška? Ďakujem za odpoveď ????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak máte pravidelnejšie tvrdnutie podbruška, kľudne si môžete nasadiť magnézium v dávke 3x1 tabletka na deň. Ak budú ťažkosti pretrvávať, navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenia určí ďalší postup.