Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,014 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • pôrod po sekcii

    , Autor: jana44

    Dobrý deň. Môj prvý pôrod prebehol sekciou, dôvodov na sekciu bolo niekoľko:
    - malá bola otočená KP
    - mala som slabú teh. cukrovku
    - rok pred tehotenstvom mi bola robená laparoskopia /vyrezávali sa ložiská endometriozy/ kvôli neplodnosti
    - otehotnela som po hormonálnej stimulácii
    Teraz som opäť tehotná. Rozdiel medzi oboma pôrodmi bude presne 5 rokov. Jazvu mám krásne zahojenú, nebolí ma.. Momentálne som v 28 tt. Tehotenskú cukrovku nemám, otehotnela som prirodzene bez liekov.
    Veľmi by som chcela rodiť spontánne, nakoľko som sa po prvej sekcii veľmi zle zotavovala. Môj gynekológ je však opačného názoru a o prirodzenom pôrode nechce ani počuť. Ja si však myslím, že 5 rokov je už dosť dlhá doba aby bola jazva riadne zahojená. Rada by som preto počula aj váš názor na pôrod po sekcii, aké sú tam riziká atď. V žiadnom prípade nechcem ohroziť dieťa a ak to je nutné vydržím aj druhý cisársky. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    jediný dôvod kvôli ktorému bol pôrod ukončený cisárskym rezom bolo otočenie plodu koncom panvovým. Tehotenská cukrovka, ani stav po hormonálnej stimulácii ani laparoskopia v minulosti nie sú dôvodom k cisárskemu rezu. Ak bude vaše dieťatko otočené hlavičkou je možné viesť pôrod vaginálne avšak závisí od odhadu hmotnosti v čase pôrodu a od toho aká bude hrúbka jazvy pri nástupe kontrakčnej činnosti (nie je podstatné ako jazva vyberá zvonka ale aké je hrubé myometrium/ teda svalovina maternice). V 28 týždni gravidity je však priskoro hovoriť o spôsobe pôrodu, v zásade by som sa však nevyjadrovala jednoznačne a ani rezolútne neodmietala vaginálny pôrod. Riziká vaginálneho pôrodu po cisárskom reze spočívajú v ruptúre/roztrhnutí maternice, no nie je to bežné a zväčša sa dajú ultrazvukovo oddifenecovať pacientky u ktorých je riziko vyššie a u týchto následne urobiť cisársky rez.

Podobné otázky

  • Prirodzeny porod po sekcii

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, aké riziká sú, ak by som po akútnej sekcii chcela 2x rodiť prirodzene. Druhý pôrod by bol 2 a trištvrte roka po prvom. Je bezpečnejšie rodiť znova sekciou? A ešte sa chcem opýtať, či môžem v tehotenstve piť kávu. Pila som aj pri prvom tehotenstve a dcéra mala veľmi dlhú a tenkú pupočnú šnúru a nedostávalo sa jej dosť živín. Môže to mať súvis? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    veľmi závisí od pôrodníka a samozrejme aj od vášho želania ohľadne pôrodu. Závisí od vaginálneho nálezu v termíne pôrodu a tiež aj od hrúbky dolného segmentu, či sa pridružia bolesti v oblasti jazvy alebo nie, a podobne. Sú ženy, ktoré bez problémov porodili po predchádzajúcom cisárskom reze , závisí od priebehu prvej doby pôrodnej.
    Jednu kávu denne si kľudne dajte. Káva a dlhý pupočník spolu nijak nesúvisia