Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
10,936 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • otehotnenie

    , Autor: odbornik6

    Dobry den pani doktorka
    1.chcem sa Vas opytat kedy priblizne som otehotnela.Viem ze presne na den mi to nepoviete ale predpokladam ze na zaklade udajov mi budete vediet povedat aspon tyzden.
    PM 4.9do 8.9 cykly 33dni, 27.10 mi potrvdili tehotenstvo bola som presne podla PM v 7tt5 podla sona 7tt2dni a velkost bola 1,1cm co znamena tento rozdiel? moze znamenat ze som mala ovulaciu pri mojej dlzke cyklu na 16-17den? lekar povedal ze k otehotneniu prislo okolo 20.9 mohlo to byt aj 19,21,22? pohlavny styk som mala aj 30,ale to je uz asi velmi daleko vsak od zisteneho terminu? keby som otehotnela 30 tak to by bol od PM a sona namerany asi skoro 2tyzdnovy rozdiel nie? a nie len 3dni...trapy ma to nakolko sa bojim aby dietatko nezacalo zaostavat...
    2.sa chcem opytat co je vidiet na sone 14dni po oplodneni? nie od PM po oplodneni
    3.mozem si tehotenstvo teda vypocitat sposobom takymto? ked s abudem riadit realne sonom co bola namerana hodnota 7tt2 minus 2tyzdne ked zena este nevie ze je tehotna=3tt2dni a potom tie tyzdne odpocitam od zadu 3,2,1 az sa dostanem na uroven tych dvoch dni a odpocitam aj tie a vide mi cca termin oplodnenia? tuto rovnicu som nikde necitala len nejak som si ju vydedukovala...da sa to aj tak pocitat? dakujem pekne za odpovede...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    Ak bola posledná menštruácuia bola 4.9. tak v podstate tak ako vám povedal váš pán doktor, otehotneli ste okolo 20.9. ale mohlo to byt aj 19 aj 21, teoreticky aj 22.9.2012. Ak je problém len ten, že sa bojíte aby dieťatko nezaostávalo v raste tak to sa skutočne nemusíte báť, rozdiel na sone 7 tt 5 deň a 7 týždeň a 2 deň naozaj nie je žiadny.
    -na sone 14 dní po oplodnení, či je cca 4 týždeň gravidity nie je vidietť nič, maximálne malá dutinka
    - vaša rovnica je nezmysel

Podobné otázky

  • Mozny Potrat

    , Autor:

    Dobrý den, chcem sa opýtať, s priateľom teraz riešime otehotnenie, stala sa mi taka vec ze v čase MS ma večer pred spaním silno zabolelo v bruchu ako take bodnutie a nasledne do rana som sa zobudila na to ze krvacam, vstala som, umyla som sa, dala som si vlozku a ako som stála, tak sa to zo mňa lialo, ze som mohla znova vymeniť vložku, prosím vás je možné, že som mohla byt tehotná len to nevyšlo?

  • den pred menzesom

    , Autor:

    Dobry den, aka je sanca na otehotnenie den pred menzesom? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pravdepodobnosť je menšia ako v čase ovulácie alebo pred ovuláciou, ale šanca nie je nulová. Ak ste mali nechránený pohlavný styk, tehotenstvo sa vylúčiť nedá.

  • Tehotenstvo

    , Autor:

    Dobrý den, chcem sa vas opytat ake sanca na tehotenstvo je pri 20 rocnej zene ktora prekonala missed ab. A podla vysledkov je vsetko v poriadku?
    A aka sanca na tehotenstvo je 3-4 dni pred ovulaciou podla kalendara ktory moze a nemusi ukazovat presne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, každá tretia žena potratí aspoň raz v živote. Väčšinou býva úspešne tehotenstvo po predchádzajúcom aborte. Najvhodnejšie obdobie na otehotnenie je 6 - 2 dni pred ovuláciou. Ak sa snažíte otehotnieť, treba skúšať nie len v období ovulácie, ale počas celého cyklu a mať nechránený pohlavný styk aspoň 2x týždenne.

  • Otehotnenie - očkovanie na covid

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor, na viacerých miestach som čítala, že ženám plánujúcim otehotnenie sa odporúča počkať 2 mesiace po 2.davke očkovania. Chcem sa opýtať, prečo práve 2 mesiace? Prečo nie viac alebo menej? Ak ovulacia nastane v deň uplynutia tých 2 mesiacov, je to bezpečné? (lebo teoreticky v tom čase už je žena v 2.tyzdni tehotenstva).
    Pýtam sa preto, lebo už dlhšie sa nám nedarí s bábätkom, mala som missed ab nedávno, po ktorom museli sme odložiť plánovanie na niekoľko mesiacov, teraz kvôli očkovaniu zase 3 mesiace... Pre ženu túžiacu mať dieťa je to veľmi dlhá doba. Samozrejme zdravie je prvoradé, nechcem napr. pre covid horúčku prísť o opätovné tehotenstvo v skorom štádiu, ak sa tomu dá predísť.

    Ďakujem za odpoveď a želám veľa úspechov v novom roku!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, čo sa týka očkovania na COVID-19 a jeho vplyv na tehotenstvo, je to skôr otázka pre infektológa. Rovnako tak záleží na prípadných vedľajších, či nežiadúcich účinkoch. Osobne si však nemyslím, že by sa zárodku malo niečo stať za predpokladu štandardnej odpovede organizmu na očkovanie.

  • Uzkost

    , Autor: Adel1

    Dobry den pan doktor,

    V prvom rade dakujem za zodpovedanie otazky..
    Prosim Vas,moze nadmernu uzkost a strach vyvolat napr dlhodobe dojcenie( uz cca 4ty rok)? Predpokladam,ze k tym stavom priklada aj nedostatok spanku..
    Uzivanie Sedatif PC a magnezia je povolene pri dojceni,to viem.
    Otazka skor smeruje k tomu,vraj sa da u gynekologa dat vysetrit hladina hormonov resp.hormonalny profil a ak ano,co presne a za akym ucelom sa ma ziadat vysetrit a ako sa to potom popripade lieci?
    Vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, úzkosť aj strach, ako aj iné stavy sú založené na hormonálnej nerovnováhe. Počas dojčenia sa nadmerne tvoria hormóny, ktoré sa bežne v takom množstve netvoria a zároveň sa mení aj ich pomer. Hormonálny profil vyšetrovaný gynekológom zahŕňa hormóny tvorené v hypotalame, hypofýzy, vaječníkoch a nadobličkách. Najčastejšie sa realizuje pri potrebe zistenia príčin problémov s nepravidelnosťami menštruačného cyklu, pri neúspešnej snahe o otehotnenie, či je žena v prechode alebo nie, ... Kojenie v dĺžke 4 roky je v dnešnej dobe veľmi raritné, dlhodobo môže mať vplyv aj na psychiku. Podľa môjho názoru by bolo vhodné postupne odstavovanie od materského mlieka, ktoré už nemá takú výživovú hodnotu, podľa stavu prípadne zastaviť laktáciu pomocou liekov. Takto je však veľmi tažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý určí ďalší postup.