Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,064 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • infekcia

    , Autor: odbornik6

    ešte k tej infekcii ked o nej žena nevie tak može v tehotenstve može sposobit nejake problemy

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    vaginálna infekcia je najčastejšou príčinou predčasného pôrodu, takže ak máte podozrenie na vaginálnu infekciu navštívte svojho gynekológa aby vás vyšetril.

Podobné otázky

  • preventívna liečba

    , Autor: Jane_123456

    Dobrý deň pán doktor,
    aktuálne som v 26 týždni tehotenstva. Môj manžel mal dávnejšie (apríl) potvrdené ureaplazmy, tak mi teraz urobil môj gynekológ taktiež ster. Mne vyšli ureaplazmy negatívne, resp nepotvrdili sa mi ani žiadne iné baktérie.
    Napriek tomu mi môj gynekológ predpísal antibiotika Klacid 500 (1-0-1; 7 dní), že ich musím užívať preventívne, nakoľko som bola v kontakte s ureaplazmami. Moja otázka znie, je to správny postup? Naozaj musím užívať tieto silné ATB aj keď nemám žiadne príznaky a ster mi vyšiel negatívne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ureaplazma je pohlavne prenosné ochorenie, ktoré môže a nemusí spôsobovať ťažkosti. Štandardne sa po prejavení príznakov alebo potvrdení infekcie u jedného z partnerov predpisuje liečba aj pre druhého partnera, aby sa zabezpečilo to, že si partneri nebudú medzi sebou infekciu prenášať. V niektorých prípadoch sa však ureplazmová infekcia nelieči. Ak ste mali negatívny výter na ureaplazmu a nemáte žiadne ťažkosti, rozhodnutie užívať liečbu je na Vás, aj keď Vám liečba bola odporúčaná správne.

  • Som tehotná?

    , Autor: Danči

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať, aká zhruba je percentuálna šanca, že môžem byť tehotná. K tehotenskému testu sa dostanem najskôr o 2 týždne a neviem, či sa mám dovtedy stresovať alebo je šanca zanedbateľná.

    Kvôli štúdiu a riziku tehotenstva (aj s antikoncepciou je riziko) s priateľom nemávame nikdy vaginálny sex. Mám stále panenskú blanu. Nikdy sme sa priamo nedotýkali genitáliami obaja bez oblečenia. Moja otázka je, či je možné otehotnieť, ak by som sa ja dotkla pre-ejakulátu, potom on by sa dotkol mojej ruky a následne by sa ma dotkol v genitálnej oblasti. Ale vždy som sa snažila, aby sme sa priamo takto netýkali, aby sa tam nemohlo preniesť ani minimálne množstvo, ale človek nikdy nevie.

    Alebo ešte podobnou postupnosťou cez bozkávanie.

    Už po ejakulácii sme sa nikdy ani on aj ja nedotýkali mojich genitálií, ani nebol ejakulát na mojom tele. Ale v pre-ejakuláte môže byť malé množstvo spermií, preto nad tým uvažujem.

    Osobne mi to pripadá veľmi málo pravdepodobné, lenže mešká mi cyklus už minimálne 2 týždne a posledné 3 dni pociťujem párkrát počas dňa takú nauzeu, pocit na zvracanie, ale zas nie silný, nezvracala som zatiaľ. Hlavne, keď jem ma to chytí a najmä doobedu a k večeru.

    Také príčiny ako anorexia, črevná infekcia atď. môžete vylúčiť, apetít mám dobrý, nemám nijaký tráviaci problém, stolica ok, žiadna bolesť nikde, ani nafukovanie, hlava sa mi netočí, nemám kŕče ani prakticky žiadny iný príznak okrem nauzey.

    Z ďalších tehotenských príznakov nemám ani citlivosť, zmeny pŕs, ani náladové výkyvy, ani častejšie močenie a unavená som asi tak ako inokedy.

    Tá nauzea začala stredu ráno a vtedy som mala celý deň celkom silnú migrenóznu bolesť hlavy, tak som si myslela, že z toho je to. Potom som mala nauzeu aj včera štvrtok, už ma hlava nebolela, ani dnes ma nebolí. V podstate mi nie je nič iné okrem tohto a toho oneskoreného cyklu. Ale zas aj ten cyklus nemávam pravidelný, niektoré mesiace bol pekne dokonca presne na 28 dní, niekedy aj 3 mesiace pauza, inokedy o 40 dní, 50 dní, hocijako, takže ešte o to ťažšie je mi to posúdiť. Posledné 2 cykly ale boli tak zhruba v mesačnom intervale.

    K testu sa tu na dedine neviem ani nechcem dostať, až potom, keď odcestujem o niekoľko dní do mesta a dosť mi tá neistota za tú dobu robí stres, preto Vás prosím o zhodnotenie alebo aspoň o percentuálny odhad pravdepodobnosti tehotenstva.

    Ďakujem Vám veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za daných okolností tehotná nie ste. Príčina nevoľností nebude s najväčšou pravdepodobnosťou gynekologická. Príčin meškania menštruácie môže byť viacero. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí odporúčam navštíviť gynekológa. Vhodné je aj skontrolovať vaječníky, či nemáte napríklad cystu, ktorá by mohla vysvetľovať nepravidelnú menštruáciu, ako aj nevoľnosti. Takto sa Vám neviem objektívne bližšie vyjadriť.

  • Ureaplazmy

    , Autor: Jane_123456

    Dobry den pan doktor, chcela by som sa spytat na Vas nazor. Momentalne som v 22. tyzdni tehotenstva a boli mi zistene uz davnesjie ureaplazmy. Gynkekolog mi teraz predpisal lieky Lekoklar (klaritromycin), ktore mam brat kazdych 12 hodin, 7 dni.
    Podla informacii na internete, ako aj zahranicnych odbornych strankach sa neodporuca toto ATB v tehotenstve pokial benefit neprevysuje riziko. Osobne si myslim, ze nemam problemy, ktore by suviseli s ureami (niekedy mam len minimalny zltkasty vytok).
    myslite si, ze je vhodne aj napriek tomu tieto atb uzivat? Velakrat som citala, ze sa odporuca preliecenie az po porode.
    Dakujem za Vasu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ureaplazma nemusí spôsobovať žiadne ťažkosti, ale infekcia počas tehotenstva môže zapríčiniť nízku pôrodnú hmotnosť pripadne zápal pľúc u novorodenca. Potrat ani predčasný pôrod veľmi nespôsobuje. Nepoznám žiadne presné výsledky, ani bližšie okolnosti, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Siesta choroba a tehotenstvo

    , Autor: Mgr.

    Dobry den, moja znama je v 35 tt, a bola v kontakte s dietatom kt. má tzv. siestu chorobu roseola infantum (cca. 10 minut boli v jednom aute). Dieta bolo uz po horuckach, na dalsi den sa vysypala, vtedy sme dozvedeli diagnozu. Otazka: Mohla nakazit buducu mamicku, a ak ano, je to nebezpecne v tomto stadiu tehotenstva? Docitala som ze to ohrozuje plod. Ak znama nebude mat horucku, aj vtedy to ohrozuje plod? Co mame robit, ako postupovat? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, šiesta choroba je vírusové ochorenie spôsobené herpes vírusom 6 alebo 7, ktoré je typické niekoľkodňovými vysokými horúčkami, po ktorých nasleduje vyrážka. Šiesta choroba nie je nebezpečná pre dospelého, môže však byť nebezpečná v tehotenstve, ak sa vyskytujú vysoké horúčky, ktoré predstavujú riziko pre zdravie plodu. Inkubačná doba je 6 – 15 dní, najčastejšie je to do 10 dní. Roseola je vysoko nákazlivá a šíri sa ako kvapôčková infekcia - z tekutiny z nosa a hrdla nakazených ľudí, teda pri smiechu, kýchaní, kašlaní ... takže mohlo dôjsť k prenosu infekcie. Ochorenie zvyčajne nevyžaduje medikamentóznu liečbu, len prípadne podávanie liekov pri veľmi vysokej teplote. Antibiotiká sa nepodávajú, nakoľko sa nejedná o bakteriálnu infekciu. Stav treba odsledovať, ak sa dostaví teplota, či horúčka, je potrebné užiť napríklad Paralen v dávke 1 - 2 tablety každých 6 hodín, v nevyhnutnom prípade aj každé 4 hodiny, vhodné sú aj vlažné sprchy. Dôležitý je aj pitný režim. Určite však netreba panikáriť. Je vhodné upovedomiť obvodného gynekológa. Pri akejkoľvek návšteve zdravotníckeho zariadenia odporúčam dodržiavať zásady ROR: rúško, odstup, ruky. Dezinfekcia rúk je naozaj dôležitá.

  • Krčok maternice

    , Autor: Barbora03

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, čo presne obnáša nariadenie kľudového režimu pri otváraní krčka maternice. Naozaj cely deň len ležať? Som prvorodička, mám 24 rokov, momentálne 28+2 tt, na kontrole mi doktor nariadil kludovy režim kvôli otváraniu krčka maternice, funkčná dĺžka 16mm. Nepociťujem žiadne ťažkosti, prečo mohlo dôjsť k tomuto problému? Doktor zistil aj prítomnosť bakteriálnej infekcie. Aká je reálna šanca, že porodim predčasne v takomto skorom týždni, prípadne môže sa mi ešte krčok vrátiť do pôvodnej veľkosti?

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak je príčina otvárania krčka infekčného pôvodu, teda je prítomná infekcia, ktorá má na to vplyv, je potrebné ju preliečiť. Nález na krčku sa už nedá vrátiť späť, dá sa iba udržať, prípadne sa môže nález zhoršovať a progredovať. Preto je odporúčaný kľudový režim, aby plodové čiastky netlačili na krčok maternice, čo by mohlo spôsobiť prehĺbenie funnelingu, teda vnútorného otvárania. Stále však existuje šanca, že porodíte v termíne. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.