Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • UZV

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň pani doktorka, chcem sa opýtať: som v 10 tt, škodí častý UZV cez pošvu?
    Ďakujem
    KOvacova

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    neviem čo myslíte celkom presne pod pojmom "častý" vaginálny ultrazvuk, niekedy je nutné naozaj časté vyšetrenie aby sa stanovila diagnóza. Negatívne účinky ultrazvuku na plod nie sú známe. Ak ide o zavedenie infekcie, v dnešnej dobe je to skôr rarita, kedže sa dodržiavajú presné pravidlá ultrazvukovania, sterility a antisepsy.

Podobné otázky

  • Gynekológicky nález

    , Autor: Michaelita

    Dobrý deň, pán doktor,
    prosím Vás, chcela by som sa spýtať čo znamená nález v 37+3tt:
    Hrdlo skrátené, prechodné pre prst, cez vak blán hlavička plodu prítlačná na panv. vchod, DS dilatovany.
    Uterus veľkosti gravi. m. X., ppHL, normotonus, OP+145min. Za aký čas môže dôjsť k pôrodu?

    Celé tehotenstvo mám problémy s mykozou, ktorá sa po dobrati liečby znova vráti. Je nejaké riziko pre dieťa pri pôrode, keďže má menšiu hmotnosť 2600 gramov (UZV 37+1, AC: 34+1). Prípadne komplikácie pri pôrode vzhľadom na oslabené tkanivá vplyvom mykozy a následne zhoršené hojenie popôrodných rán? Keďže som druhorodicka po sekcii, dali mi na výber ako rodiť. Nebolo by bezpečnejšie v tomto prípade podstúpiť 2 sekciu?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález máte primeraný, ste už prakticky v termíne, takže dieťa má všetko čo má mať. To, že ste pre prst ešte nič neznamená. S takýmto nálezom ešte môžete byť aj tri týždne. Môžete si realizovať kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré je najvhodnejšie aplikovať do pošvy večer pred spaním po dobu 10 dní. Keďže ste už po jednom cisárskom reze, máte možnosť si vybrať spôsob pôrodu. Iba na základe opisu však nevidím dôvod na sekciu. Nepoznám však všetky informácie, nálezy, výsledky vyšetrení, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť.

  • Bliziaci sa porod

    , Autor: Asti

    Dobry den, som druhorodicka, zrovna dnes mam termin a mam na Vas jednu otazku. Pri prvom synovi mi proste praskla voda a porod nepostupoval, takze sekcia. Teraz v druhom teho je to uplne ine, mavam poslickov, tvrdne mi brusko, aj mi uz riadne pokleslo, boli ma panva a maly je aj podla uzv uz naozaj velmi nizko. Predvcerom sa mi stalo, ze mi stvrdlo brusko v stoji a citila som dost tlak na panvu zvnutra (musela som si lahnut) a odvtedy mam pocit ze je maly este nizsie (aj na pohlad je brucho nizsie), zle sa mi uz chodi. Krcok bol vcera na poradni priechodny pre prst, vnut branka uzatvorena, nekrvacam ani nespinim, plodovka neodteka. Chceme sa pokusit o VBAC, podla dr su toto dobre znamenia. Odpredvcera ako maly este viac poklesol mi brusko tvrdne viac, zospodu to aj zaboli ako menstr krc a citim ze mi uz fakt dost tlaci na spodok a dokonca mi dnes odisla hlienova zatka, aspon jej cast. Samotne tvrdnutie brucha ma neboli, to az potom ku koncu stahu spodok ako pri menstruacii a dokonca mam akoby svalovicu na spodnom chrbte... Je to este stale poslicek alebo uz ozaj kontrakcia? Dost sa bojim, ze to nerozpoznam, ale zatial to nie je pravidelne. Je skutocne mozne ze porod je za rohom a ze mam dobre predpoklady na VBAC podla Vasho nazoru? Vdaka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa jedná o tzv. poslíčkov, pre ktorých je typické pobolievanie podbruška a krížov. Ak Vám netvrdne celé podbruško v pravidelných intervaloch, cca každých 5 až 7 minút, ktoré už neviete iba tak prehliadnuť ale musíte sa zastaviť a predýchať, nejedná sa ešte o kontrakcie. Áno, stav môže ukazovať na blížiaci sa pôrod, podobné bolesti môžu pretrvávať aj niekoľko dní. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Plodová voda

    , Autor: Dada31

    Dobrý deň pán doktor.
    Momentálne som podľa UZV 35+2, v 29 týždni som bola hospitalizovaná kvôli zníženému prociťovaniu pohybov, pri vyšetrení mi zistili skracovanie krčka najprv na 22 mm neskôr na 8 mm a otvorená voľne pre prst. Mala som nariadený kludovy režim, Utrogestan 200mg 2x1, magnezium 3x2 plus magneziové infúzie, počas hospitalizácie som dostala aj kortikoidovu terapiu v 29 týždni. Po mesiaci ma prepustili domov s tým aby som pokračovala v terapii. Po prepustení som sa hlásila u obvodného gynekológa ktorý nameral krčok 25 mm a mala som pokračovať v liečbe a kľudovom režime.
    V piatok večer som si našla viac mokrú vložku ako zvyčajne a doma som mala Temešvaryho roztok od môjho gynekológa tak som vložku otestovala a tá ozelenela. Dala som si novú vložku a išla do nemocnice. V nemocnici všetky testované vložky vyšli negatívne, na UZV sa doktorke nezdalo, že by bolo menej plodovej vody tak mi urobili ster tampónom z klenby, ktorý vyšiel pozitívny na plodovú vodu, napojili ma na CTG vyšetrenie ktoré vykazovalo kontrakcie. Po troch hodinách sa ale kontrakcie skončili a bola som kontinuálne napojená na CTG ktoré bolo v poriadku a dostala som infúziu magnezia. Po troch hodinách ma doktorka vyšetrila bola som otvorená na 2 cm a ma hospitalizovali. Dostávam antibiotika Penicilín každých 6 hodín. Utrogestan a magnezium mám momentálne vysadené a dostávam len tie antibiotiká a povedali mi, že budeme čakať či sa to rozbehne alebo ešte vydržíme a že sa to považuje, že tá plodová voda odteká. Včera mi testovali jednu vložku lebo som mala pocit že mi niečo stále tečie a bola aj mokrá len pri testovaní vyšla tiež negatívna. Včera večer som dostala nepravidelne bolesti a začala som mať taký svetlohnedý výtok, ktorý pretrváva doteraz a bolesti raz sú raz nie. O všetkom som informovala lekára ten tvrdí, že máme len čakať. Krvné výsledky na zápal sú zatiaľ v norme každý deň. Chcem sa spýtať na Váš názor, súhlasíte s takýmto postupom liečby. Dá sa považovať že mi plodová voda odteká z toho steru tampónom keď vložky vychádzajú negatívne? Nemôžu tie antibiotika nejakým spôsobom mať zlý vplyv na bábätko? Je možné že plodová voda trochu odtečie a potom nie, momentálne mám ten výtok a ťažko sa mi identifikuje či mi tečie aj voda. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa u Vás o tzv. ventilový odtok plodovej vody, kedy jednorázovo odtečie malé množstvo plodovej vody, následne sa otvor v plodových obaloch pritlačí a akoby zaslepí a voda netečie. Ste v týždni tehotenstva, kedy sa ešte jedná o hraničný predčasný pôrod, ale je to určite lepšie, ako by ste boli v 29. týždni tehotenstva. Podávanie antibiotík je v tomto prípade štandardné a má za úlohu predísť rozvoju infekcie, takže antibiotiká majú dobrý vplyv na plod. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná.

  • UZV spachtla

    , Autor: Asti

    Dobry den, pan doktor. Chcem sa spytat, ci mozem v tehotenstve (23tt aktualne) pouzivat ultrazvukovu kozmeticku spachtlu na tvar? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, priznám sa, že o ultrazvukovej špachtle počujem prvýkrát. Je to skôr otázka pre kozmetičku, ale osobne si myslím, že ju môžete pokojne používať. Nevidím dôvod, pre ktorý by mala mať vplyv na tehotenstvo.

  • Papp test pozitivny

    , Autor: Ivka2023

    Dobrý deň pán doktor,
    K menstruacii po prvom porode nedoslo takze termin druheho porodu je urceny podla uzv vysetrenia a velkosti plodu a to 2.10.2023. V tom case budem mat 29 rokov. Momentalne som v 13+2tt. Z odberu 14.3 a uzv merania CRL 43,25mm (11+1) PAPP-A 0,48iu/L Freebeta-hCG 101,9 iu/L zvysene riziko downovho syndromu 1v30 len podla veku matky. Definitivne zhodnotenie az po odbere v 2. Trimestry integrovanym testom. Moj gynekolog ma 3d4d uzv a tvrdi ze morfologicky vyzeralo vsetko ok. Otazka znie bolo by vhodne navstivit aj ineho odbornika na 1trimestralny screening ? Pripadne ako by ste postupovali? Dakujem za vas cas.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, PTS (prvotrimestrálny screening), ktorý patrí medzi špeciálne skríningové vyšetrenia nerealizuje každý gynekológ, ale gynekológ s atestáciou a certifikátom FMF. Ak Vám PTS realizoval Váš obvodný gynekológ, ktorý nemá spomínanú atestáciu z maternofetálnej medicíny a FMF certifikát, je vhodné realizovať PTS u kompetentného špecialistu. Ak ste dnes 11+1, máte ešte možnosť sa na špecializované vyšetrenie objednať. Prvotrimestrálny screening sa realizuje od 11. do ukončeného 14. týždňa tehotenstva. Následne je potrebné vyšetrenie Triple testu v 16. až 17. týždni tehotenstva. Ak si chcete byť ešte istejšia, viete si dať realizovať TRISOMY test, ktorý sa však hradí v plnej cene. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, ani výsledky vyšetrení, či nálezy, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.